Thumbnail
‘’Το Charlie Hebdo δεν είναι σύμβολο Αγών(α) του Ά(γ)ριου Ευρωπαίου’’

Ούτε στο χειρότερο εφιάλτη των ανθρώπων της Charlie Hebdo. Όλοι αυτοί η χώροι και όλες αυτές οι πρακτικές οπού τόσα χρόνια βρίσκονταν στο επίκεντρο της κριτικής της εφημερίδας, σήμερα καπηλεύονται τα γεγονότα για να αναζωπυρώσουν αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ο αδίστακτος συντηρητισμός προσπαθεί να μετατρέψει ένα σύμβολο ελευθερίας σε σύμβολο μιας υποτιθέμενης νέας Ευρωπαϊκής άριας ράτσας. 

Στο λόγο των ακροδεξιών η Charlie Hebdo μετατρέπεται σε σύμβολο όλων αυτών των θέσεων που το περιοδικό για χρόνια, και με απίστευτη αυστηρότητα, προσπαθεί να καταγγείλει με το έργο του. Το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης αγωνίζεται να αντικαταστήσει την ατζέντα των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων στην Ευρώπη (όπως η ανεργία ρεκόρ), με τη κεφαλαιοποίηση του κλίματος κατά των Μουσουλμάνων. Οι συντηρητικές δυνάμεις συσπειρώνονται για να προωθήσουν ρατσιστικά συναισθήματα πάνω στη θέση ‘’σας τα λέγαμε εμείς’’.

Η επίθεση από ενόπλους μασκοφόρους στην σατιρική εφημερίδα στο ανατολικό Παρίσι προστίθεται σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον. Το τελευταίο καρό το αντι-μεταναστευτικό κόμμα Εθνικό μέτωπο κυριαρχεί στη Γαλλία. Στη Σουηδία  οι Σουηδοί Δημοκράτες  αυξήσαν τα ποσοστά τους στις εκλογές του Σεπτέμβριου στο 13%. Η αστυνομία ερευνά πυρκαγιές σε τρία τζαμιά στη Σουηδία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Στη Γερμανία χιλιάδες διαδηλώνουν ενάντια στον «εξισλαμισμό» της Δύσης. 

Ο ηγέτης του αντι-μουσουλμανικού κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία, Geert Wilders, είχε ως στόχο την ολλανδική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα, ‘’Πότε ο Rutte και οι άλλες δυτικές κυβερνήσεις θα πάρουν επιτέλους το μήνυμα: είναι ο πόλεμος’’.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία να έχει προβάδισμα σε ένα πρώτο γύρο ψηφοφορίας. Το Εθνικό Μέτωπο έχει κερδίσει επικοινωνιακά εκφράζοντας το φόβο της εξάπλωσης του Ισλάμ. Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen, δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματός της μετά την επίθεση ότι ‘’Η περίοδος της άρνησης και της υποκρισίας τέλειωσε’’. Η Marine Le Pen χρησιμοποιεί τα γεγονότα στο Charlie Hebdo ως σήμα προς μια υποτιθέμενη αφύπνιση του Γαλλικού Έθνους. Καλεί τους Γάλλους να κατανοήσουν την απειλή της Ανατολής.

Στη Γερμανία 18.000 διαδηλωτές ακολούθησαν την αντι-ισλαμική πορεία που πραγματοποιήθηκε στην ανατολική πόλη της Δρέσδης πριν κάποιες μέρες από τους Pegida. Η ομάδα στη σελίδα της στο Facebook ανέφερε, ‘’Οι ισλαμιστές, για τους οποίους το Pegida έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες 12 εβδομάδες, έδειξαν σήμερα στη Γαλλία ότι δεν είναι σε θέση για δημοκρατία, αλλά βασίζονται στην βία και το θάνατο ως μια λύση’’. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Σαμαρά ‘’Σήμερα στο Παρίσι είχαμε μακελειό από βομβιστική επίθεση με τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς, και εδώ κάποιοι προσκαλούν μετανάστες’’. 

Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τι σημαίνει πραγματικά το Charlie Hebdo.

Το Charlie Hebdo είναι σύμβολο μάχης ενάντια σε κάθε μορφή θρησκευτικού φανατισμού, είτε αυτός προέρχεται από ισλαμιστές χασάπηδες, είτε πρόκειται για χριστιανοδημοκράτες κάφρους.

Το Charlie Hebdo είναι σύμβολο καταγγελίας του πολιτικού στρουθοκαμηλισμού.

Το Charlie Hebdo είναι σύμβολο ελευθεροτυπίας. 

Μιχάλης Ζώτος είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης‏

Twitter: @MichalisZotos 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 31/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μάθημα θρησκευτικών θρησκευτικά
Θεολόγοι κατά «Ηθικής»: Αντιδρούν στην εισαγωγή της ως εναλλακτικού μαθήματος για όσους απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά
Οι θεολόγοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους  για τον τρόπο της διαχείρισης αυτού του τόσο ευαίσθητου θέματος, με προώθηση λύσεων χωρίς διάλογο, χωρίς...
Θεολόγοι κατά «Ηθικής»: Αντιδρούν στην εισαγωγή της ως εναλλακτικού μαθήματος για όσους απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά
ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο: Πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν είναι νοθευμένο
Αύξηση των περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους έχουν διαπιστώσει και στην Ελλάδα οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πιστοποίηση των ελαίων
Ελαιόλαδο: Πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν είναι νοθευμένο