Thumbnail
Σήφης Σταυρίδης

Σε ένα ακραία πολωμένο προεκλογικό κλίμα, με κύριο χαρακτηριστικό την κινδυνολογία από πλευράς της ΝΔ και την αοριστολογία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός οδηγείται στις κάλπες με αναπότρεπτο αποτέλεσμα τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κι αυτό γιατί και οι δύο πολιτικές δυνάμεις που θα κληθούν να διαχειριστούν τις τύχες του λαού μας, πατάνε στο κοινό έδαφος, τόσο του καθεστώτος εξάρτησης από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και της «συνέχειας της λειτουργίας» του καθεστώτος του καπιταλιστικού κράτους. Ενός κράτους, που κατά τον Α.Σαμαρά: «…Θα βάζει γερά θεμέλια για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Θεμελιώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, που θα παράγει εισόδημα και πλούτο, δεν θα συσσωρεύει χρέη (…) Παραμερίζουμε τη γραφειοκρατία και δημιουργούμε φιλικό περιβάλλον για τις νέες ιδέες, τις νέες επιχειρήσεις, τις νέες θέσεις δουλειάς» (Συνέντευξη στην εφημ. «Κεφάλαιο», το Νοέμβρη του 2014) και κατά τον Α.Τσίπρα: «…να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως μοχλός ανάπτυξης... κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία». (Ομιλία στην ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, το 2014). Ενός κράτους, που καθοδηγούμενο από τις αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία 40 μεταπολιτευτικά χρόνια στο πλαίσιο της «ανόρθωσης της οικονομίας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, κλπ.», τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, στο λαό, τον οδήγησε τελικά στη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική καταστροφή των εισοδημάτων του και τη συντριβή των εργασιακών κατακτήσεων των τελευταίων εκατό χρόνων.

★★★

Η ΝΔ, επισείοντας τη σημαία της «ομαλής διεξόδου» και της «σταθερότητας», κινδυνολογεί, καταστροφολογεί, εκφοβίζει, μπροστά στο ενδεχόμενο μίας εκλογικής νίκης του ΣYΡΙΖΑ, παρακάμπτοντας προσεκτικά όλο το πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν της, που σώριασε σε ερείπια τα εργατολαϊκά νοικοκυριά, αλλά και την εθνική οικονομία. Ο Σαμαράς προβάλλει –απροκάλυπτα πλέον- ένα καθαρά ακροδεξιό, αντικομμουνιστικό, ταξικό χαρακτήρα του προγράμματός του, με προεκλογικές αναφορές στα αναπτυξιακά έργα, στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στους μεγαλοεργολάβους κατασκευαστές και μεγαλοπρομηθευτές, στις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις, στις κλαδικές επενδύσεις στον Τουρισμό, τη Ναυτιλία και τη μεταποίηση, στα προγράμματα εγγυήσεων από τις τράπεζες, στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, στα επενδυτικά προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία, στην επιδότηση επιτοκίου δανείων για πρώτη κατοικία, στο πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών, στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, στην «απελευθέρωση» (δηλ. ανάθεση σε στρατηγικούς επενδυτές) της Ενέργειας, του νερού, του αέρα, κλπ., κλπ. Παράλληλα, προβάλλει την αντιμεταναστευτική του πολιτική, αλλά και την αντικομμουνιστική υστερία: «ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυξε ότι οι έδρες είναι ιδιοκτησία του κόμματος.Δηλαδή, πρώτα το κόμμα και μετά η δημοκρατία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη. Δεν θα μετακομίσουμε στη Βόρεια Κορέα, επειδή το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όλ’ αυτά, αποτελούν ένα προπέτασμα καπνού προκειμένου να κρυφτεί η γυμνή αλήθεια, που αφορά στην αντιδραστική μνημονιακή του πολιτική των δυόμισι χρόνων της συγκυβέρνησης, που οδήγησε στο αδιέξοδο e-mail, με το οποίο η κυβέρνηση παραδίνεται άνευ όρων σε όλες τις παράλογες απαιτήσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τις οποίες δήλωνε μέχρι πρότινος ότι δεν θα δεχθεί. Παράλληλα, αποδέχεται και το «δημοσιονομικό κενό» των 2,425 δις € που επιτάσσει η τρόικα, τα οποία θα ενταχθούν στο φετινό Προϋπολογισμό (1,77 δις €) και στα Ασφαλιστικά Ταμεία (0,652 δις €), δηλ. πρόσθετα μέτρα που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Θυμίζουμε, την ευθεία παραδοχή, ότι το e-mail που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ.Χαρδούβελης, στην τρόικα με την αποδοχή της κυβέρνησης για νέα σκληρά μέτρα, έκανε, μέσω του ρ/σ Βήμα FM, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μ. Σπυράκη. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. παραδέχθηκε πως το συγκεκριμένο κείμενο του υπουργού Οικονομικών αποτελεί και τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές και περιγράφει τα σκληρά μέτρα που θα εφαρμόζονταν, αν η Ν.Δ. κέρδιζε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το έγγραφο αυτό της λακέδικης ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί ταυτόχρονα δήλωση υποταγής της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης στα κελεύσματα των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Το τι αντιλαϊκές δεσμεύσεις περιλαμβάνει το κατάπτυστο αυτό έγγραφο, θα δούμε αμέσως παρακάτω:

■Δέσμευση για παρεμβολή νομικών εμποδίων σε όσους υποβάλλουν προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ.

■ Δέσμευση για καθορισμό του «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% για το 2016.

■ Δέσμευση για αύξηση φόρου σε καπνό και αλκοόλ.

■ Δέσμευση για ακύρωση της απόφασης που μειώνει στο 30% την «εισφορά αλληλεγγύης».

■Δέσμευση για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.

■ Δέσμευση αποδοχής του «δημοσιονομικού κενού» στα 2,425 δις € με ότι μέτρα επιβληθούν για την κάλυψή του. Στα μέτρα περιλαμβάνονται κατά πρώτον απολύσεις και διαθεσιμότητες σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ.

■ Δέσμευση για τροποποιήσεις ή και ακύρωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

■Δέσμευση για επιπλέον στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

■ Δέσμευση για ανατιμήσεις μέσω της αύξησης του ΦΠΑ (που φθάνουν έως το 21%) σε ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, φάρμακα, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, τρόφιμα, εισιτήρια συγκοινωνιών, κομίστρων ταξί, θεάτρων, γηπέδων, κινηματογράφων, εκθέσεων, κλπ.

■ Δέσμευση για κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Τούτο, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αυξήσεις, σημαίνει για τους κατοίκους τους, βέβαιες ανατιμήσεις στο καθεστώς του ΦΠΑ.

■Δέσμευση για συσχετισμό εισφορών και παροχών σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δηλ., εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επανεξέταση του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.

■Δέσμευση για καταβολή της βασικής σύνταξης των 360 €/μήνα σε όσους συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης, ή 6.000 ένσημα (από 4.500 που ισχύει σήμερα).

■ Δέσμευση για διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ και την προώθηση των κονδυλίων μόνο σε άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

■ Δέσμευση για προώθηση της επιβολής κατάσχεσης σε ποσοστό πάνω από 25% (για μισθούς και συντάξεις άνω των 1.500 €) για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Αυτό το κομμάτι της ζοφερής πραγματικότητας που απειλεί άμεσα τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού κρύβεται επιμελέστατα από το Σαμαρά σε όλες τις ομιλίες του. Θυμίζουμε επίσης τη δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για την ολοκλήρωση των παραπάνω «προαπαιτούμενων» δρά­σεων, καθώς και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή της «πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων» (ECCL), δηλ. του νέου Μνημονίου, που δόθηκε στο Euro­group της 8ης Δεκέμβρη. Κατά συνέπεια, ό­ποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Γενάρη, θα βρεθεί μπροστά σε ένα καθεστώς σκληρότερης μνημονιακής πολιτικής, την οποία θα κληθεί είτε να εφαρμόσει, είτε να παρατείνει, είτε να «επαναδιαπραγματευτεί», κάτω από το βάρος των αυταπατών που έχουν καλλιεργηθεί, αλλά κυρίως κάτω από το βάρος που επιβάλλει η εξάρτηση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που προφανέστατα θα κατευθύνουν τις «διαπραγματεύσεις» σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Και μπορεί πιθανότατα, να δοθεί μία ικανή παράταση, λόγω της κρισιμότητας και της καταστροφικής επίδρασης των μέτρων σε έναν ήδη φτωχοποιημένο λαό, όμως δεν παύει –με τα σημερινά δεδομένα- η «νέα σελίδα» για όποια πολιτική δύναμη αναλάβει την κυβερνητική εξουσία, να ξεκινά με: α) την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που εκκρεμεί στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης, δηλ. όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δις €, β) την Πιστοληπτική Γραμμή Ενισχυμένων Όρων (Enhanced Conditions Credit Line-ECCL) με ύψους κεφαλαίων 10,9 δις €. Να σημειωθεί ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στην ECCL θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα, γ) την κατάθεση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού από τη νέα κυβέρνηση εφόσον μεταβληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2015. Θυμίζουμε ότι η τρόικα έχει ήδη ζητήσει την ακύρωση του βασικού σχεδίου του προϋπολογισμού ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 προκειμένου να ενσω­μα­τωθούν και τα νέα μέτρα των 2,425 δις € του «δημοσιονομικού κενού», δ) τις λήξεις ομολόγων 6,6 δις € που στο πρώτο τρίμηνο και 28,7 δις € συνολικά για το 2015, ε) το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με την πρόβλεψη των μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να καλύπτονται οι στόχοι των Μνημονίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για το 2015 το Μνημόνιο προβλέπει πλεόνασμα μεγέθους 3% του ΑΕΠ ή 5,6 δις €, για το 2016 4,2% του ΑΕΠ ή 8,8 δις €, για το 2017 για το 2016. Για το 2017 4,5% του ΑΕΠ ή 9,3 δις €, ενώ για το 2018 ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 4,2% του ΑΕΠ ή σε 9,1 δις €.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν την ψήφιση νέων επαχθών μέτρων για μία κοινωνία που βρίσκεται πια στα όρια της οικονομικής ένδειας. Και βεβαιότατα, θα αποκαλυφθεί επιτέλους και το ακατανόητο «Πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την πολιτική του τό­σο απέναντι στο Μνημόνιο, όσο και απέναντι στο δημόσιο χρέος. Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές πως θα δοθεί a priori, μία χρονική παράταση από την ΕΕ και επιπλέον ένας «έντιμος συμβιβασμός» από τους δανειστές-τοκογλύφους στο πλαίσιο κάποιας «επαναδιαπραγμάτευσης». Ωστόσο, οι οφειλές των 28,7 δις € (2,02 δις € το Φλεβάρη, 4,6 δις € το Μάρτη, 17,585 δις € τον Ιούλη και Αύγουστο και άλλα 4,5 δις € οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτες), δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας όχι μόνο θα συνεχιστεί, όταν και εφ’ όσον λήξει η χρονική παράταση.

★★★

Ερχόμενοι στο περίφημο «Πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με τους 4 «πυλώνες» (αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας, θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος), ήδη αυτό έγινε αντικείμενο συζητήσεων και τροποποιήσεων κατά τη διάρκεια του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το περα­σμένο Σαββατοκύριακο. Πέρα από κά­ποιες συγκεκριμένες παροχές που υπόσχεται (λ.χ. δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 300.000 νο­ικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, πουθενά δεν σταθεροποιούνται οι αριθμοί (λ.χ μισθοί στο επίπεδο διαβίωσης μιάς τετραμελούς οικογένειας με παράλληλη κατάργηση των «επιχειρησιακών» Συμβάσεων και την υπογραφή μιάς ΕΣΥΣΕ), πουθενά δεν γίνεται λόγος για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης για όλους όσους πλήγηκαν από τη μνημονιακή λαίλαπα, πουθενά δεν αναφέρεται η παύση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, πουθενά δεν γίνεται λόγος για την κατάργηση των χιλίων τόσων μνημονιακών Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων, Υπουργικών Α­πο­­φάσεων και Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, πουθενά δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων και των εργαζόμενων με μερική απασχόληση, προσωρινή και εκ περιτροπής εργασία, κ.α.

Οι όποιες αναφορές, γίνονται αόριστα και ασαφέστατα. Αυτά που εξαγγέλλονται –αν τελικά εφαρμοσθούν-, αναφέρονται στον εξαθλιωμένο πληθυσμό και είναι παροχές που θα εξανεμισθούν σχεδόν αμέσως από την εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στους μισθούς και τις συντάξεις, στη φορολογία, στην εργασία, στην Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια. Παράλληλα, πέρα από τα «ανθρωπιστικά» ψίχουλα, ο κύριος όγκος των ωφελημάτων κατευθύνεται προς τη ντόπια ολιγαρχία. Αρκεί να πούμε πως ο ίδιος ο Τσίπρας επαίνεσε τον «…καινοτόμο επιχειρηματία που αναλαμβάνει κινδύνους και εκπληρώνει την κοινωνική του ευθύνη, είναι σύμμαχος στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανασύνταξη της χώρας (…) Εμείς θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα!». Υπάρχουν λοιπόν, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, και «υγιείς» επιχειρηματίες, με «κοινωνική ευθύνη», παρ’ όλο που τα τελευταία 185 χρόνια από τη γέννηση του Ελληνικού Κράτους, αυτό το παραμύθι ωφέ­λησε πάντα τη μεγαλοαστική τάξη, οδηγώντας τις ταξικές αντιθέσεις πολλές φορές στο έπακρο και το λαό στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση! Ας μη γελιόμαστε. Οι επινοήσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι για να μπορέσει να εγγυηθεί στην εξαρτημένη μεγαλοαστική τάξη, που κυβερνά κατ’ εντολή των ξένων τον τόπο με το δικό της, εναλλασσόμενο (συντηρητική Δεξιά, Σοσιαλδημοκρατία, Δικτατορίες αν χρειαστεί), πολιτικό προσωπικό, τους μηχανισμούς και τη λειτουργία του κράτους, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα της ξένης και ντόπιας πλουτοκρατίας και πάνω απ’ όλα η επιβίωσή τους.

Τους τρόπους, τους δίνει το ίδιο το «πρό­γραμμα», όπου εντάσσονται:
1) Οι παρεμβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, ώστε «να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως μοχλός ανάπτυξης». Και λίγο παρακάτω: «κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία».
2) Η διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, μέσω της ίδρυσης «δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα ενοποιήσει υφιστάμενους μηχανισμούς, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων και να διευκολύνει την άντληση και διοχέτευση πόρων».
3) Τη δημιουργία μηχανισμών κινητοποίησης των επενδύσεων, όπως: Δημόσια αναπτυξιακή Τράπεζα, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων, αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις, παροχή ρευστότητας, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και τέλος δημόσιες επενδύσεις, για να βοηθήσουν τον ιδιωτικό τομέα.
4) Την προώθηση «νέων μορφών παραγωγής όπως ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας, ώστε να ενθαρρύνεται η στροφή στη νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα, που δεν θα είναι εξαρτημένες από τις κρατικές επιδοτήσεις».
5) Τη θεσμοθέτηση «ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό».
6) Την «Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων». «Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (ΚΕΕΠ) και συμβουλευτικών υπηρεσιών στις δημόσιες υπηρεσίες».
7) Ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σαν «προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
 Δεσμεύτηκε ακόμα για αναμόρφωση του πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων, ώστε να δίνεται «μια δεύτερη ευκαιρία εκεί που πραγματικά υπάρχουν προοπτικές βιωσιμότητας, με την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων παραγωγικής αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων».
Και το «Πρόγραμμα» κλείνει με ορισμένες ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την καταπολέμηση των καρτέλ, τη μείωση των τιμών, τη θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού, κλπ., κλπ.

★★★

Ο σοσιαλδημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας κάθε μονομερή ενέργεια, αποκαλύπτεται ένθερμος υποστηρικτής των δυνάμεων της εξάρτησης, των ΗΠΑ και της ΕΕ, αποδεχόμενος τα όρια και τις απαιτήσεις της τρόικας. Έχοντας αναδειχθεί σε βασικό μοχλό χειραγώγησης της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, προβάλλει μία δήθεν φιλολαϊκή, διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, σε ένα λαό που συνθλίβεται από την εκμετάλλευση και τα οικονομικά βάρη.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ θέλει να εμφανιστεί σαν εγγυητής της «σταθερότητας» και της «ανάπτυξης», παραβλέποντας τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική της που οδήγησε τα 2/3 του λαού μας στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και οι δυο επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν, να συγκαλύψουν το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής τους, την απροκάλυπτη υποταγή τους στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Για τα εργατολαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να υπάρχουν πλαστά διλήμματα και αυταπάτες για το τι θα επακολουθήσει. Ο πραγματικός χαρακτήρας αυτών των εκλογών, έχει ταξικό πρόσημο. Από τη μία οι δυνάμεις που έχουν αποδεχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το καθεστώς της εξάρτησης και κινούνται στη λογική των διαφόρων μορφών διαχείρισης του συστήματος και από την άλλη οι δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα, οι δυνάμεις του μαρξιστικού - λενινιστικού κίνηματος που μάχονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής ανεξάρτητα από τον διαχειριστή που θα προκύψει, την απαλλαγή από κάθε ξένο και ντόπιο δυνάστη του λαού και της χώρας, τη διεκδίκηση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών, όρων εργασίας σύμφωνα με τις πραγματικές λαϊκές και εργατικές ανάγκες, τα δημοκρατικά δικαιώματα, πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, την αντίσταση του λαού στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που εξελίσσονται στην περιοχή μας και ευρύτερα.

Για να ανατραπεί η πολιτική της πείνας, της ανεργίας και της εξάρτησης, σαν αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου αγώνα του λαού μας για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.
 

 

Ο Σήφης Σταυρίδης είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ, Μέλος της εκλογικής συνεργασίας του ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ

Πηγή: Εφημερίδα ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 31/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μάθημα θρησκευτικών θρησκευτικά
Θεολόγοι κατά «Ηθικής»: Αντιδρούν στην εισαγωγή της ως εναλλακτικού μαθήματος για όσους απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά
Οι θεολόγοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους  για τον τρόπο της διαχείρισης αυτού του τόσο ευαίσθητου θέματος, με προώθηση λύσεων χωρίς διάλογο, χωρίς...
Θεολόγοι κατά «Ηθικής»: Αντιδρούν στην εισαγωγή της ως εναλλακτικού μαθήματος για όσους απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά
ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο: Πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν είναι νοθευμένο
Αύξηση των περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους έχουν διαπιστώσει και στην Ελλάδα οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πιστοποίηση των ελαίων
Ελαιόλαδο: Πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν είναι νοθευμένο