Thumbnail
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Η αποκατάσταση των αδικιών με την ανάκληση των μνημονιακών απολύσεων και η αλλαγή του πειθαρχικού πλαισίου στο Δημόσιο θα είναι το πρώτο ριζοσπαστικό βήμα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως θα περιγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που ξεκινούν σήμερα.

Οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί της νέας ηγεσίας με βάση την πληροφόρηση των υπηρεσιών κάνουν λόγο για ανάκληση μέχρι 3.500 απομακρύνσεων, με τους υπαλλήλους όμως των οποίων διεκόπη η μισθοδοσία να είναι αρκετά λιγότεροι, καθώς πολλοί διαθέσιμοι, που έβαιναν προς απόλυση και δεν περιελήφθησαν στους τελικούς πίνακες μετακίνησης, παραμένουν στις θέσεις του με δικαστικές αποφάσεις. Το γεγονός αυτό, εξάλλου, οδήγησε τη νέα πολιτική ηγεσία να δηλώσει ότι το μισθολογικό κόστος της αποκατάστασης των απολυμένων θα είναι μικρότερο του αναμενόμενου, όπως και στη διαπίστωση ότι η σύγκρουση με τη δημόσια διοίκηση είχε ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη ιδεολογική αφετηρία και όχι πραγματική, τη στιγμή μάλιστα που το Δημόσιο έχει συρρικνωθεί κατά 300.000 τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  η διαδικασία με την οποία θα επανέλθουν όλοι οι απολυμένοι ή προς απόλυση υπάλληλοι θα είναι συναινετική, δηλαδή δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης. Η σκέψη που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης είναι η εκπόνηση πίνακα αναγκών του Δημοσίου αποκλειστικά για τους 3.500 υπάλληλους με θέσεις που δύνανται να μετακινηθούν. Αν οι υπάλληλοι δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν σε κάποιες από αυτές τις θέσεις, τότε θα επανέλθουν στις προηγούμενες που κατείχαν, οι οποίες θα επανασυσταθούν με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Όπως περιέγραφαν στην "Αυγή" της Κυριακής κύκλοι του υπουργείου, "η διαδικασία αυτή ενδέχεται να είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για τους υπαλλήλους, καθώς η μετακίνησή τους, αν το επιθυμούν, σε άλλη θέση, σύμφωνα με τις ανάγκες των υπηρεσιών, μπορεί να περιλαμβάνει καλύτερους όρους σε σχέση με την προηγούμενη. Αν, για παράδειγμα, μια καθαρίστρια που εργαζόταν 4ωρο θέλει τώρα να μετακινηθεί σε αντίστοιχη θέση με 8ωρη απασχόληση, η οποία βρίσκεται στον πίνακα των αναγκών των υπηρεσιών, θα μπορεί να το κάνει".

Αναφορικά με τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο, θα συνίσταται σε τρεις βασικές: 1. Αντικατάσταση της αυτοδίκαιης αργίας με τη δυνητική, προκειμένου να μην τίθενται αυτόματα σε καθεστώς ομηρείας / εκβιασμού οι δημόσιοι υπάλλοι με μια απλή καταγγελία, αλλά να εξετάζεται η υπόθεση από το αρμόδιο όργανο. 2. Επαναφορά των δύο αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια, επικεφαλής των οποίων θα παραμείνουν δικαστικοί λειτουργοί. 3. Επαναπροσδιορισμός της "αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς", που περιλαμβάνεται στα πειθαρχικά παραπτώματα, προκειμένου να μην περιλαμβάνει τη συνδικαλιστική ή κοινωνική δράση.

Σύμφωνα, τέλος, με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του υπουργείου στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων θα περιλαμβάνουν και μια δεύτερη ενότητα, που θα αφορά τη μακροπρόθεσμη διοικητική ανασυγκρότηση του Δημοσίου.

Πηγή: Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
texniti noimisini
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Σαρώνει στους νέους εκπαιδευτικούς το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό εκπαιδευτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Χιλιάδες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος νέων...
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
viasmos.jpg
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας
«Στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ό,τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο… Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός»
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας