Thumbnail
Δωρεά οργάνων

Στην ταινία «Επτά Ζωές» του Ιταλού σκηνοθέτη, Γκάμπριελε Μουτσίνο, ο πρωταγωνιστής, που υποδύεται ο Γουίλ Σμιθ, αναζητά ψυχική κάθαρση και εξιλέωση μέσω της δωρεάς οργάνων σε επτά συνανθρώπους του.


Η 17χρονη Νατάσα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας είχε συγκλονιστεί από την ιστορία και είχε εκμυστηρευτεί στους οικείους της πως θα ήθελε να δωρίσει τα όργανά της, αν της συνέβαινε κάτι και έφευγε από τη ζωή. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί όμως ότι κάτι τέτοιο τότε θα μπορούσε να συμβεί σε μια 17χρονη κοπέλα και μάλιστα με τον πιο τραγικό τρόπο, από μια βουτιά στο κενό, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στη Ρώμη.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Messaggero», που επικαλείται σχετική μαρτυρία της μητέρας της άτυχης μαθήτριας, η γενναία απόφαση της οικογένειας να δωρίσει τα όργανά της είναι ένας φόρος τιμής στη 17χρονη, μια τραγική μετά θάνατον δικαίωση αυτής της επιθυμίας της.
Ηταν νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, στο νοσοκομείο St Eugene της ιταλικής πρωτεύουσας, όταν έπειτα από συμβούλιο έξι καθηγητών και των εμπλεκόμενων γιατρών, ανακοινώθηκε στους γονείς πως η Νατάσα ήταν κλινικά νεκρή.


Η γενναία συγκατάθεσή τους να δοθούν τα όργανά της για μεταμόσχευση, παρά τη συντριβή για τον χαμό του παιδιού τους, συγκίνησε το ιατρικό επιτελείο, που επί μία εβδομάδα έδωσε αγώνα για να την κρατήσει στη ζωή, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί τους συνεχάρησαν με σεβασμό, τους συλλυπήθηκαν και ξεκίνησαν έναν νέο αγώνα δρόμου, που κράτησε όλη τη νύχτα, για τη λήψη των οργάνων και τον συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς τους στους λήπτες.


Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες το πρωί και λίγες ώρες αργότερα οι τραγικοί γονείς έπαιρναν το αεροπλάνο για την επιστροφή τους στην Αλεξάνδρεια, όπου τους περίμενε η μικρότερη κόρη τους, μαθήτρια Δημοτικού, που όλες αυτές τις μέρες φιλοξενούνταν σε συγγενικό σπίτι.

Οδύνη

Η σορός της 17χρονης θα έρθει στην Ελλάδα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Τα έξοδα μεταφοράς και κηδείας θα αναλάβει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη της, μετέφερε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της μαθήτριας και βεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράστασή της.


Στο 2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας, η είδηση του χαμού της Νατάσας προκάλεσε σοκ σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο ίδιος ο πατέρας της 17χρονης είχε εκμυστηρευτεί στη διεύθυνση του σχολείου εδώ και μέρες πως ήλπιζε μόνο στον Θεό, αφού οι γιατροί είχαν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης.


Το νέο μεταφέρθηκε στους μαθητές από τον διευθυντή του σχολείου, Νίκο Κατσιανίδη, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και τα μαθήματα της Γ' Τάξης διακόπηκαν. Τρεις παιδοψυχολόγοι βρέθηκαν στο σχολείο και παρείχαν υποστήριξη σε όσους από τους μαθητές το ζητούσαν, κάτι που συνέβη και τις προηγούμενες μέρες.


Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε στο κενό η άτυχη μαθήτρια, το βράδυ της 4ης Μαρτίου από τον 2ο όροφο του ξενοδοχείου Cristoforo Colombo στη Ρώμη διερευνά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική έρευνα έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, αλλά δεν ανακοινώνει το παραμικρό θέλοντας να διασφαλίσει το απόρρητο της διαδικασίας.


Αντίστοιχη σιωπή υπάρχει και από τις ιταλικές αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές. Από τον αρμόδιο εισαγγελέα της Ρώμης είχε εκδοθεί από την πρώτη μέρα διαταγή για αυστηρή τήρηση του απόρρητου της προανάκρισης που διενήργησε η ιταλική αστυνομία, λαμβάνοντας καταθέσεις από συμμαθητές της Νατάσας, με τη συνδρομή υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας.

Συμπλήρωσε στην Carrefour τα στοιχεία σου και κέρδισε δωροεπιταγή 200€

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syneleysi_foitites
Ερχονται διαγραφές για «παλιούς» φοιτητές; Οσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο σπουδών δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης
Ανοίγει ο δρόμος των διαγραφών για «λιμνάζοντες» φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από την ψήφιση του νόμου Κεραμέως και έκτοτε ξεπέρασαν (ή...
Ερχονται διαγραφές για «παλιούς» φοιτητές; Οσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο σπουδών δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης
Απολύσεις εργαζομένων
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Οι απολύσεις υπονομεύoυν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Μελέτη Κλαδικού Ινστιτούτου ΟΙΕΛΕ: Οι ανεξέλεγκτες απολύσεις βλάπτουν ακόμη και τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις - Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τις...
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Οι απολύσεις υπονομεύoυν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
daskalos_16.jpg
Εκπαιδευτικός: «Το ένα και μοναδικό που ζητώ είναι να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια χωρίς να "σέρνομαι" στην τάξη».
Ένας δάσκαλος από την Πάρο γράφει
Εκπαιδευτικός: «Το ένα και μοναδικό που ζητώ είναι να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια χωρίς να "σέρνομαι" στην τάξη».