Thumbnail
Μετά το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ

Ξεκίνησε σήμερα η μαζική επιχείρηση παροχής βοήθειας στο Βανουάτου μετά τον καταστροφικό κυκλώνα που υποχρέωσε χιλιάδες ανθρώπους να μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ Βίλα, με το γαλλικό πρακτορείο να κάνει λόγο για καταστροφή του 90% των κατοικιών, επικαλούμενο εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

«Είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουμε δει ποτέ στην περιοχή του Ειρηνικού, το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Κόλιν Κολέτ βαν Ρούγιεν, επικεφαλής του Oxfam στο Βανουάτου. «Ολόκληρες κοινότητες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Οι άνεμοι που συνόδευαν τον κυκλώνα έπνεαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας να παραμείνει κλειστό. Ωστόσο υπάρχουν ελπίδες για επαναλειτουργία του αργότερα την Κυριακή.

Μεγάλοι είναι οι φόβοι για ορισμένα νησιά που επλήγησαν από τον κυκλώνα, καθώς οι υπηρεσίες υποστήριξης είναι περιορισμένες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επικοινωνία με οποιαδήποτε περιοχή εκτός της πρωτεύουσας είναι ακόμα αδύνατη.

Ωστόσο καθώς το δίκτυο των επικοινωνιών έχει σχεδόν στο σύνολό του τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων αυτής της καταστροφής, 48 ώρες μετά το πέρασμα του Παμ, ενός κυκλώνα κατηγορίας 5 που τον συνόδευαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα/ ώρα.


Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μέχρι στιγμής 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί βάσει αναφορών που κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς σε απομακρυσμένες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980.

Είναι ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.

Αποτελείται από περίπου 83 νησιά και έχει πληθυσμό 260.000 κατοίκους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα