Thumbnail
Πρόσβαση στις παροχές του νομοσχεδίου κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

Μέσα στον Απρίλιο θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες το πρώτο απαραίτητο βήμα ώστε να έχουν πρόσβαση στις παροχές του νομοσχεδίου κατά της ανθρωπιστικής κρίσης. Η υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ψήφιση του ν/σ, καθώς η εξειδίκευση των μέτρων ολοκληρώνεται με τάχιστους ρυθμούς.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι δικαιούχοι, οι πολίτες δηλαδή που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τις παροχές, θα μπορούν να έχουν σπίτι, φως και φαγητό. Βασικά αγαθά που στερήθηκαν λόγω των πολιτικών λιτότητας, τα αποτελέσματα των οποίων αναγνώρισαν ακόμα και οι Ευρωπαίοι εταίροι, αποδεχόμενοι για πρώτη φορά την έννοια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο πρώτος στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, είναι να ορθοποδήσουν οι εξαθλιωμένοι. Αυτό θα γίνει όταν θα έχουν τις βασικές παροχές, που θα εμπλουτιστούν με την πάροδο του χρόνου και από άλλα μέτρα, όπως η δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία και η κάρτα μετακίνησης στα ΜΜΜ. Μέχρι τότε τα τρία μέτρα που θα εφαρμοστούν προβλέπουν τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος, την επιδότηση ενοικίου και την κάρτα σίτισης για την εξασφάλιση της βασικής διατροφής. Στο μέτρο για το ρεύμα προβλέπονται ως μέγιστη κατανάλωση οι 300 kWh/μήνα, ωστόσο, το υπόλοιπο του μέρους που μπορεί να καταναλώνεται δεν θα χρεώνεται με κανονικές τιμές, αλλά με τιμές Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Όπως λένε από το υπουργείο, είναι ευκαιρία για όσους δεν είχαν ενταχθεί στο ΚΟΤ να το κάνουν τώρα. Κάτι που δεν αναφέρεται επίσης στο ν/σ, αλλά έχει τη σημασία του, είναι πως πέρα από την κάλυψη του κόστους δαπάνης του ρεύματος από το κράτος, το ίδιος συμβαίνει και για τα τέλη που υπολογίζονται πάνω στο ρεύμα.

Στόχος, εκτός της ανακούφισης των πολιτών, είναι η προσέγγιση της φτώχειας και των δυσκολιών με διαφορετικό τρόπο. Η χορήγηση της κάρτας σίτισης αποτελεί πρωτοποριακό μέτρο, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ξανά και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να προμηθευτούν τα προϊόντα που χρειάζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες και με αξιοπρέπεια. Εγκαινιάζοντας μια καινούργια αντίληψη γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης της κοινωνικής εξαθλίωσης, τίθεται ως προτεραιότητα, εκτός από τη γρήγορη υλοποίηση των μέτρων και η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υπεραπλούστευση των διαδικασιών, με στόχο την άμεση και εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν όσα περισσότερα σημεία γίνεται, στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα σίτισης, ενώ υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς που αφορούν τα μέτρα, όπως η ΔΕΗ για το ρεύμα.

Προτεραιότητα στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες

Σε προτεραιότητα για την υποστήριξή τους από τα μέτρα μπαίνουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή πολυμελείς οικογένειες, οικογένειες με ανήλικα παιδιά, νοικοκυριά με μηδενικό εισόδημα, οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο και μακροχρόνια άνεργοι. Σε αυτούς στοχεύουν τα πρώτα μέτρα, με επόμενο στόχο την επανένταξη των ανέργων στην εργασία. Τα μέτρα αυτά θα ενισχυθούν από άλλα σε νέα νομοσχέδια, που πρόκειται να κατατεθούν επίσης σύντομα. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα άλλα αρμόδια υπουργεία που θα αποφέρουν την αμεσότερη υλοποίηση και του υπόλοιπου μέρους του πυλώνα μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Πηγή: Παπαντωνίου Κώστας- Η ΑΥΓΗ


Κάνε εγγραφή στο newsletter στο Carrefour και κέρδισε 200€

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα