Thumbnail
brussels Group

Σε μετάθεση βαρών από τους «συνήθεις υπόπτους» χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, στις πιο εύπορες ομάδες και τους «έχοντες και κατέχοντες», συμφώνησαν κατ' αρχήν η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών στο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπου από χθες το πρωί εξετάζεται το πακέτο μέτρων που προτείνει η Ελλάδα με στόχο να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια ως τις 8 Απριλίου.


Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Μετά το καθολικό Πάσχα το έκτακτο Eurogroup

Και ενώ ο διεθνής Τύπος σχολιάζει ότι ο χρόνος της Ελλάδας για την αναζήτηση ρευστότητας τελειώνει, καθώς στις 9 Απριλίου πρέπει να καταβληθεί σχεδόν μισό δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και στα μέσα του μήνα να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα 2,4 δισ. ευρώ, στις Βρυξέλλες σκέφτονται να μεταθέσουν το έκτακτο Eurogroup έπειτα από το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή μετά τις 6 Απριλίου.
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες που μίλησαν στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την ερχόμενη Τετάρτη και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτό όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, ώστε να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Αγκάθια στις διαβουλεύσεις εξακολουθούν να αποτελούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα πάντως με κοινοτικές πηγές δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup για την χώρα μας θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και αναφέρουν ότι είναι πιθανότερο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάσουν κατόπιν των αργιών του καθολικού Πάσχα, δηλαδή μετά την Δευτέρα 6 Απριλίου.

Οριακά τα χρονικά περιθώρια

Οι υποχρεώσεις της χώρας μέσα στις επόμενες 15 ημέρες είναι ανελαστικές. Ο "Γολγοθάς" για τα κρατικά ταμεία αρχίζει πριν καν μπει ο Απρίλιος.

Στην εκπνοή του Μαρτίου, θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά καλύπτονται οριακά από τα repos με τα ρευστά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου.

Στις 8 Απριλίου υπάρχει έκδοση εντόκων γραμματίων για να ανανεωθούν 1,4 δισ. ευρώ. Η δυσκολία της έκδοσης είναι ότι πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές περίπου 750 εκατ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην έκδοση. Με εντολή του Μάριο Ντράγκι, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το "κενό".
Μια ημέρα μετά, στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν 448 εκατ. στο ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, megatv, ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetasi.jpg_b2_1.jpg
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
Πρόγραμμα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024, υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας των Ελλήνων του εξωτερικού
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού