Thumbnail
Ποιούς αφορούν

Πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών στο ασφαλιστικό και όσοι δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να ανεβαίνουν κατά μέσο όρο από τα 55 στα 62 έτη.

Τα νέα όρια ηλικίας θα επηρεάσουν –όπως το λέει ξεκάθαρα η νεότερη εκδοχή των μέτρων που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες – όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη. Δηλαδή θα επηρεάσουν είτε όσους έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης, χωρίς να έχουν πιάσει ακόμη την ηλικία εξόδου, είτε έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης.

Οι αλλαγές θα γίνουν εντός του 2015, μετά το δεύτερο εξάμηνο, και ο χρόνος εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι το 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το κλειδί των επικείμενων ρυθμίσεων δεν είναι μόνο ότι θα ξεκινήσουν από το 2016, αλλά και το μεταβατικό διάστημα που θα προβλεφθεί –αν προβλεφθεί- για όσους έχουν μεν κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά απέχουν 2 ή 3 έτη για να πιάσουν και τη ηλικία εξόδου.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα αφορούν όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές ή γενικές διατάξεις πριν από τα 62 είτε με μειωμένη είτε και με πλήρη σύνταξη.

Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγές αξίας 200€

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:

  1. Άνδρες στο Δημόσιο με πρόσληψη πριν από το 1983 που βγαίνουν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
  2. Άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο με πρόσληψη μετά το 1983 που βγαίνουν στη σύνταξη από τα 52 με ανήλικό παιδί και 25ετία το 2011 και το 2012 ενώ μπορούν να αποχωρήσουν επίσης στα 58 και στα 59 εφόσον έχουν συνολικά 35 ως 37 έτη. Με λιγότερα έτη μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη από τα 61 ως τα 63 και μειωμένη από τα 56 ως τα 58.
  3. Γυναίκες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ή χωρίς ανήλικο παιδί.
  4. Μητέρες ασφαλισμένες πριν από το 1993 στο ΙΚΑ που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ανήλικο παιδί με 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2012.
  5. Άνδρες και γυναίκες που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2012, αλλά και γυναίκες που κατοχυρώνουν την έξοδο με όρια ηλικίας 57 ή 55 αν πρόκειται για μειωμένη, εφόσον έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης ως το 2012. Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες θα γίνουν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ζητούμενο είναι αν ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που έχει κατοχυρώσει της έξοδο με 10.500 ημέρες το 2012 θα προλάβει να φύγει στα 59 ή αν θα τον πιάσουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για σύνταξη στα 62.

 

Στους πίνακες που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» φαίνεται ποιοι και πόσο μπορεί να επηρεαστούν από το νέο ασφαλιστικό με δεδομένο ότι δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα το 2015. Η θεμελίωση σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος έχει φέτος και την ηλικία αλλά και το χρόνο ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη. Αν λείπει ένα από τα δύο, τότε μιλάμε για κατοχύρωση. Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος σε τράπεζα έχει συμπληρώσει φέτος 37 έτη αλλά δεν είναι 59 ετών, τότε δεν έχει θεμελιωμένο αλλά μόνο κατοχυρωμένο δικαίωμα, οπότε μπορεί να επηρεαστεί και να βγει αντί στα 59 που υπολόγιζε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

synodos prytanevn
106η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 7 κρίσιμα ζητήματα που "τέθηκαν στο τραπέζι"
Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια που συζητήθηκαν στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων
106η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 7 κρίσιμα ζητήματα που "τέθηκαν στο τραπέζι"