Thumbnail
Δηλήωσεις Χριστοδουλοπούλου

Έκτακτο σχέδιο για την Αττική, τα νησιά και τις μεγάλες πόλεις ώστε να φτιαχτούν δομές φιλοξενίας και οι ανάλογες υποδομές που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτες, δήλωσε η αν. υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου. Πρόκειται για έκτακτες συνθήκες, εξήγησε συμπληρώνοντας ότι άμεσα θα αναζητηθούν χώροι, εκτάσεις ή εγκαταστάσεις από τους δήμους ή θα αξιοποιηθούν παλιά στρατόπεδα.

Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς δεν ο αρμόδιος πρώην υπουργός Ν. Δένδιας, παρόλο που είχε εξαγγείλει την κατασκευή δομών δεν έπραξε τίποτα, αφήνοντας αναξιοποίητα κονδύλια από την Ε.Ε. που δίνονται για αυτό το σκοπό.

Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγές αξίας 2.000€

 «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ύπατης αρμοστείας για τους πρόσφυγες, ο μεγαλύτερος αριθμός που αναμένεται να φτάσουν τα προσφυγικά κύματα μέσα στο 2015 είναι 100.000 άνθρωποι» δήλωσε το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega. Επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες και απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. «Δεν είναι σκουπίδια οι άνθρωποι». Γύρω μας είναι οι χώρες όλες διαλυμένες, ενώ αυτή τη στιγμή στη χώρα, οι δομές είναι ανύπαρκτες, οι θέσεις φιλοξενίας που υπάρχουν 4.500 κέντρα κράτησης και 300 θέσεις για τα ανήλικα παιδιά. «Όποιος μιλάει για κράτηση είναι εκτός πραγματικότητας».

Νωρίτερα στο ΣΚΑΙ είχε εξηγήσει ότι μόνο για πρόσφυγες θα δώσει χρήματα η Ε.Ε., όταν τους ονομάζουμε μόνοι μας λαθρομετανάστες, δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα. Η αν. υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι χώρα προτίμησης των προσφύγων η Ελλάδα, γιατί δεν είναι εύκολο να φύγουν από την χώρα μας
.
Δεν μπορούμε να εξαγγέλλουμε το πρόβλημα πριν δημιουργηθεί, η κυβέρνηση έχει έκτακτο σχέδιο για να το αντιμετωπίσει

Η αν. υπουργός κατήγγειλε την υπερδιόγκωση και την όψιμη ευαισθησία των καναλιών για τους μετανάστες υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εξαγγέλλουμε το πρόβλημα, πριν δημιουργηθεί» το οποίο θα γίνει υπαρκτό, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την έκτακτη αυτή κατάσταση με σχέδιο με άμεση εφαρμογή και πλάνο ως το Ιούνιο. «Στην πλατεία Βικτωρίας πέρασα τρεις φορές, να κάνετε ρεπορτάζ βράδυ, δεν κοιμάται κανείς στο δρόμο. Περνούν από ιατρικούς ελέγχους οι άνθρωποι αυτοί όταν εισέρχονται στη χώρα ενημέρωσε τον για άλλη μια φορά μαινόμενο Άδ. Γεωργιάδη, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, επικαλέστηκε ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε εξαλείψει(!!)
Το ρεύμα είναι προσφυγικό και η Ε.Ε. δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοπρέπεια και την περίθαλψη των προσφύγων, υποστήριξε η υπουργός στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega, ενώ υπέδειξε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο λαθρομετανάστες γιατί πρόκειται για πρόσφυγες, εξήγησε ότι αν μιλάμε για λαθρομετανάστες η Ε.Ε. δεν θα κάνει αυτά που πρέπει. Η φιγούρα του πρόσφυγα για την Ευρώπη είναι σεβαστή προϋποθέτει τη χορήγηση ασύλου, τροφής, περίθαλψης.
«Δεν υπάρχουν άνθρωποι να μένουν έξω» δήλωσε μεταξύ άλλων, στο ΣΚΑΙ η αν. υπουργός, καθώς όπως είπε επισκέφθηκε όλες τις πλατείες χθες. Φιλοξενούνται είτε από συγγενείς, είτε από οργανώσεις. Ελάχιστοι κοιμούνται έξω. Διέψευσε τέλος η υπουργός, ότι υπάρχει από την κυβέρνηση, κάποια νέα οδηγία, ώστε να ευνοεί την είσοδο των μεταναστών στη χώρα. Πρόκειται για προσφυγικό ρεύμα λόγω των πολέμων. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν τρεις γραμμές στη μεταναστευτική πολιτική, «ή θα τους κρατήσεις, αλλά στα κέντρα κράτησης έχουμε 4.500 θέσεις, ή θα τους φιλοξενήσεις, ή θα τους πνίξεις». Τα κόμματα οφείλουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, πέρα από το να αντιδρούν.
Να σημειωθεί όμως ότι αντίστοιχα μεγάλο ρεύμα προσφύγων δέχεται τις τελευταίες μέρες ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος λόγω της καλυτέρευσης των καιρικών συνθηκών. Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία έφτασαν 5.000 μετανάστες, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα αναμένεται το ρεύμα των προσφύγων να φτάσει τους 100.000 συνολικά το 2015 σε σχέση με 73.000 που είχαν έρθει πέρσι.
Απαιτείται συνευθύνη και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με την υπουργό που σε συνέντευξή της στο ΣΤΑΡ δήλωσε ότι μπορεί να δεχθεί την κριτική, αλλά όχι από δημιουργίας του ελληνικού κράτους.
Τέλος πρόσθεσε ότι χρειάζεται η αρωγή των Δήμων και ειδικότερα του Δήμου της Αθήνας, που διαθέτει δομές και χώρους και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια πρόταση από τον κ. Καμίνη, παρά μόνο κριτική. Η κ. Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι άμεσα θα παραδοθεί σε λειτουργία ως την Πέμπτη, ένας νέος χώρος υποδοχής για τα ανήλικα παιδιά. "Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, μιλάω ρεαλιστικά και με ειλικρίνεια" δήλωσε. Επιπλέον κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι η ΜΚΟ καθώς και οι διερμηνείς που ασχολούνται με τους μετανάστες έμειναν απλήρωτοι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διερμηνείς για να βοηθήσουν ούτε στις διαδικασίες για αιτήματα ασύλου.

Ρεπορτάζ αναδημοσιευμένο από την εφημερίδα "ΑΥΓΗ"

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κανέλα - Μπαχαρικά
Αυτά τα τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά
Αυτά τα τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη