Thumbnail
Από τη μέρα εκείνη μεσολάβησαν πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να μεσολάβησαν σε μια 20ετία στην Ελλάδα

Γράφει η Κλειώ Ιωάννου

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε με διάγγελμά του από το Καστελόριζο την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Από τη μέρα εκείνη μεσολάβησαν πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να μεσολάβησαν σε μια 20ετία στην Ελλάδα, καθώς οι τραγικές συνέπειες της απόφασης αυτής καθόρισαν τις κοινωνικές και τις πολιτικές εξελίξεις. Φτωχοποίηση, ανεργία, λουκέτα και αυταρχισμός συνόδευσαν τις αλλεπάλληλες μνημονιακές συμφωνίες και δανειακές συμβάσεις που έδεσαν χειροπόδαρα τη χώρα μας με τους διεθνείς τοκογλύφους για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Μια κοινωνία σε αναβρασμό, βρέθηκε στις πλατείες και στους δρόμους αντιστεκόμενη στη διάλυση των κοινωνικών της δικαιωμάτων και την άδικη οικονομική αφαίμαξη. Για πέντε ολόκληρα χρόνια η πολιτική ζωή της χώρας θα στραφεί γύρω από εκείνη την απόφαση που έσπρωξε έναν ολόκληρο λαό στην αγκαλιά της μεγαλύτερης μπίζνας που διεξάγεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια, της μπίζνας του χρέους.

Ο πολιτικός «σεισμός» που θα ακολουθήσει όμως, θα είναι το ηχηρότερο μήνυμα προς αυτούς που μεθόδευσαν αυτή την εξέλιξη, θέλοντας να παγιώσουν μια συνθήκη βίαιης κοινωνικής καταστροφής προς όφελος των τραπεζών και μιας μικρής μερίδας οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας. Ο δικομματισμός διαλύθηκε, και αποδεκατίστηκε η εκλογική βάση που συντηρούνταν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από πελατειακές σχέσεις και ψέματα. Η άνοδος των αντιμνημονιακών δυνάμεων ψαλίδισε σταδιακά τα εκλογικά ποσοστά των μεγάλων κομμάτων που συσσωματώθηκαν για να προασπιστούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα στα οποία λογοδοτούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα σε όλα αυτά, η άνοδος του ναζισμού αποτέλεσε ένα μελανό σημείο στη διαδικασία τροποποίησης των πολιτικών εξελίξεων, ενισχύοντας τα φαινόμενα ρατσισμού και εθνικισμού. Η απάντηση της κοινωνίας όμως ακόμα και σε αυτό το φαινόμενο – απότοκο της απόγνωσης που προκαλεί η οικονομική κρίση – ήταν άμεση. Ένα δίκτυο αντιφασιστικής δράσης ενισχύθηκε και γιγαντώθηκε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, δίνοντας το μήνυμα ότι οι μνήμες από τα χρόνια της κατοχής είναι ακόμα νωπές.

Ακόμα όμως και μετά από όλα αυτά, το στοίχημα της απεμπλοκής από τα μνημόνια και τα «δεσμά» των πολιτικών που εκπορεύονται από αυτά παραμένει ανοιχτό. Μια νέα περίοδος ξεκίνησε ήδη από τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πορείας που καθώς φαίνεται θα είναι αρκετά ανηφορική, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές των τελευταίων πέντε χρόνων.  Οι προσδοκίες του κόσμου που εμπιστεύτηκε αυτή την πορεία αξίζει να μην διαψευστούν, να μην προδοθούν για άλλη μια φορά αλλά να δικαιωθούν με μια ριζική κοινωνική αλλαγή που θα συμπαρασύρει όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης, θύματα των ίδιων πολιτικών.

Κάνε εγγραφή στο newsletter στο Carrefour και κέρδισε 200€

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα