Thumbnail
Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή Οδυσσέα Τσαγκαράκη ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Ο Οδυσσέας υπήρξε ένας άνθρωπος που δούλεψε σκληρά στη ζωή του και κατόρθωσε μέσα σε αντίξοες υλικές συνθήκες να κατακτήσει τη γνώση και να αναγνωριστεί στο εξωτερικό. Από τον Καναδά, όπου είχε εκλεγεί καθηγητής στο Memorial University of Newfoundland, επέστρεψε στην Ελλάδα, στην πατρίδα του την Κρήτη, και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιό μας, διατελώντας για το διάστημα 1983-1984 Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το Τμήμα Φιλολογίας εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Αγγέλα και στα παιδιά του».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη στις 12:00, από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Άδελε Ρεθύμνου.

Ο Οδυσσέας Τσαγκαράκης ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κλασικός φιλόλογος, με παράλληλα ενδιαφέροντα για τη λογοτεχνία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο της Σητείας και έφυγε στη Γερμανία για βιοποριστικούς λόγους. Με τα χρήματα που κέρδιζε ως ανειδίκευτος εργάτης σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και του Μονάχου, απ' όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1966. Το ίδιο έτος πήγε στην Αμερική κι άρχισε την πανεπιστημιακή του καριέρα. Το 1978 εξελέγη τακτικός καθηγητής της κλασικής φιλολογίας στο Memorial University of Newfoundland του μακρινού Καναδά.
Ο νόστος του πραγματοποιήθηκε ύστερα από είκοσι δύο χρόνια με την εκλογή του στη βαθμίδα του καθηγητή της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διετέλεσε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου και είναι διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας.
Το επιστημονικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και δεκάδες άρθρα πάνω στον Ομηρο (θρησκεία, μυθολογία, προφορική ποίηση και σύνθεση των επών, δομή και τεχνική), στην αρχαϊκή λυρική ποίηση (το πρόβλημα της αυτοέκφρασης, ερμηνευτικές προσεγγίσεις ), στην τραγωδία και σε άλλες περιοχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ανοιχτοί Δρόμοι", δημοσιεύτηκε το 1977 (Αθήνα, εκδόσεις "Δίφρος"), μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε το 1981 με τίτλο Open Roads (New York, Todd & Honeywell Inc.). Το δεύτερο, "Μαδώντας τη Μαργαρίτα", δημοσιεύτηκε το 1984 (Αθήνα, εκδόσεις "Δίφρος").
Ήταν παντρεμένος κι είχε δύο παιδιά.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias.jpg
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα υπογραφούν από τον υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας και θα σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ