Την άμεση νομοθέτηση και υλοποίηση των αλλαγών για τις πρόωρες συντάξεις αναμένουν οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών που είχαν συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ζητώντας την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ως ένδειξη πρόθεσης από την ελληνική πλευρά για συνεννόηση, ενώ παραμένουν «αγκάθια» σε άλλους τομείς όπως το φορολογικό. Την ίδια ώρα, με την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση της εισφοράς για την περίθαλψη από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις.
Πολλά τα «αγκάθια» πριν τη συμφωνία-«Ψαλίδι» στις συντάξεις από Σεπτέμβριο
Το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγουσα" για την αύξηση του ποσοστού παρακράτησης από 4% σε 6% στις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι από τη 1η Ιουλίου του 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται από 4% σε 6%, με το ως άνω ποσό να υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, η οποία συνεχίζει να ισχύει (δηλαδή στα αρχικά ποσά του 2009 πριν τις περικοπές των μνημονίων).
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμη ότι σχετικά με τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, τα ποσά τις εισφοράς που προκύπτουν ως διαφορά θα παρακρατηθούν από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται τέλη Αυγούστου.
Έτσι, για παράδειγμα, σε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ (ποσό 2009), με την αύξηση της εισφοράς από το 4% σε 6%, η παρακράτηση θα πάει από τα 40 στα 60 ευρώ, δηλάδή ο συνταξιούχος θα χάσει επιπλέον 20 ευρώ το μήνα. Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη που θα λάβει τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη κατά 60 ευρώ, λόγω της τρίμηνης παρακράτησης (3 μήνες Χ 20 ευρώ = 60 ευρώ).
Σχετικη εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί αύριο και για την επιβολή εισφοράς ύψους 6% στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες ωστόσο η παρακράτηση θα γίνει στο καταβαλλόμενο ποσό, δηλαδή σε αυτό που σήμερα μπαίνει στον λογαριασμό του συνταξιούχου.
Αυτό θα σημάνει ότι μια μέση επικουρική σύνταξη 160 ευρώ θα έχει μηνιαία παρακράτηση 9,6 ευρώ, ενώ η τρίμηνη αναδρομική παρακράτηση για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο θα είναι 28,8 ευρώ.
Άμεση αύξηση ορίων ηλικίας ζητούν οι δανειστές
Τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές για το ασφαλιστικό, φέρνουν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6,5 έως 17 χρόνια για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.
Ένας ασφαλισμένος ηλικίας 50 ετών, που θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη στο β' εξάμηνο του 2015 θα πρέπει να εργαστεί άλλα 6,5 χρόνια και θα βγει με πρόωρη σύνταξη στο τέλος του 2021.
Εάν ισχύσει πλήρως η πρόταση των θεσμών ασφαλισμένος που γίνεται 50 ετών το 2016 θα εργαστεί 8 χρόνια περισσότερο για να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58 του το 2024. Εάν όμως συμπληρώνει τα 50 έτη το 2017, τα χρόνια εργασίας που θα πρέπει να συμπληρώσει για να βγει σε πρόωρη σύνταξη ανεβαίνουν στα 9,5 χρόνια.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για εκείνους που κλείνουν τα 50 το 2019 καθώς θα δουλέψουν 12,5 χρόνια επιπλέον και θα πάρουν πρόωρη σύνταξη το 2031.
Στόχος της ελληνικής πλευράς πάντως είναι οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να εφαρμοστούν σταδιακά και αντιπροτείνει να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας 6 μήνες ανά έτος από το 2016 - 2022. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση ασφαλισμένος αντί να βγει πρόωρα το Δεκέμβριο του 2015 θα βγει 6 μήνες αργότερα τον Ιούνιο του 2016.
Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο συζητήθηκε το γενικό πλαίσιο των αλλαγών και στο εργασιακό, ενώ για το ασφαλιστικό επιβεβαιώθηκε ότι δεν πρόκειται να θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2015.
Οι δανειστές θέτουν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υπαναχωρήσεις και παλινωδίες και θέλουν τα μέτρα για την κατάρτηση των πρόωρων να έχουν ψηφιστεί πριν τις 20 Αυγούστου για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.
«Στόχος η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής 5ετίας»
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.
"Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον «οδικό χάρτη» της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν" υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, "η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος".
Όπως επισήμανε "η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο."
Η νέα φορολογική κλίμακα
Από τα δύσκολα θέματα είναι το πόσο και πότε θα γίνει η μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με βάση το νέο ασφαλιστικό. Ακόμη κι αν Ελλάδα και δανειστές βρουν τη χρυσή τομή, μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί και τα υπόλοιπα “αγκάθια” προτού κλείσει η συμφωνία.
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι το που θα πέσουν τα βάρη της νέας φορολογικής κλίμακας, που ψηφίζεται το φθινόπωρο και τίθεται σε εφαρμογή τον Ιανουάριο. Άγνωστο παραμένει ένα θα καταργηθεί ή θα μειωθεί το αφορολόγητο της έκτακτης εισφοράς, που σήμερα είναι 12.000 ευρώ.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για το ποσοστό των μειώσεων στο Δημόσιο με βάση το νέο μισθολόγιο, για την κατάργηση της χαμηλής φορολογίας των αγροτών, για το εάν θα καταργηθεί η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο, σε ποιους θα μειωθούν οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών και το πότε θα μειωθεί το ακατάσχετο μισθών - συντάξεων.
Κρίσιμα ζητήματα των διαπραγματεύσεων είναι το πως θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός με τις νέες συλλογικές συμβάσεις, οι ομαδικές απολύσεις και το αν θα απελευθερωθούν, όπως επίσης το αν θα προβλεφθούν περιορισμοί στην προκήρυξη των απεργιών.
Εμπόδια υπάρχουν ακόμα και στο πως θα πωλείται το φρέσκο γάλα και το ποια θα είναι τα σημεία πώλησης του φρέσκου ψωμιού.
Τις διαπραγματεύσεις περιπλέκει η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας Είναι ενδεικτικό ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχασαν το 48% του τζίρου τους κατά μέσο όρο, ενώ οι τρεις στις δέκα είχαν απώλειες πάνω από 70%. Έτσι από την αγορά έκαναν φτερά περίπου 4 δισ. ευρώ και το Δημόσιο έχασε 570 εκατ. ευρώ μόνο τους φόρους κατανάλωσης.
Πηγές: Mega- ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω ethnos.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη