Thumbnail
Μια σύντομη ανασκόπηση

Γράφει η  Κλειώ Ιωάννου 

Στον μακρύ κατάλογο των δεσμεύσεων που δεν υλοποίηθηκαν ποτέ θα προστεθεί και το ζήτημα του φράχτη στην περιοχή του Έβρου αλλά και συνολικά η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής για τη χώρα μας. Το θέμα του φράχτη είχε πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις από το σύνολο της Αριστεράς και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή που κατασκευαζόταν, ο οποίος ακόμη και σήμερα καλεί σε κινητοποιήσεις υπερ της διάλυσής του.

Τότε...

«Υποκριτική και απάνθρωπη» είχε χαρακτηρίσει την κυβερνητική πολιτική για τους μετανάστες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας το 2011. «Απαιτείται μια πραγματικά διεθνής ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να σέβεται τον πόνο των ανθρώπων τα δικαιώματα όλων και των Ελλήνων και των αλλοδαπών και να προωθεί πραγματικές λύσεις στο υπαρκτό πρόβλημα και όχι να κλείνει τα μάτια με τέτοιες πολυδάπανες ανόητες επιλογές» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις κινηματικές αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν τότε πρωτοστατούσαν τα μέλη και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Έβρος – πριν ακόμα την κατασκευή του τείχους - ήταν ένα μεγάλο «νεκροταφείο» για εκατοντάδες μετανάστες που επιχείρησαν να τον διασχίσουν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε αντιδράσει άμεσα παραθέτοντας στοιχεία για τα αποτελέσματα της παρουσίας της Frontex στην περιοχή. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι «οι πολιτικές ελέγχου των συνόρων που αποτρέπουν αδιακρίτως τις αφίξεις αναγκάζουν όσους αναζητούν άσυλο να καταφεύγουν σε όλο και πιο επικίνδυνες οδούς στην αναζήτηση ασφάλειας. Να γιατί όλο και περισσότεροι αιτούντες άσυλο βρίσκονται σήμερα στα χέρια κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης».

Στις θέσεις του για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την Frontex είχε αναφέρει τα εξής:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα παγκόσμιο, με πολλαπλές διαστάσεις, δύσκολο και πολύπλοκο, το οποίο τα τελευταία 25 χρόνια αντιμετωπίστηκε από τους ισχυρούς της γης σχεδόν αποκλειστικά με τη συνταγή της καταστολής, των περιορισμών, των διωγμών, ακόμα και των εγκλημάτων σε βάρος των απελπισμένων. Η συνταγή αυτή απέτυχε παταγωδώς. Οι φράχτες, τα εθνικά λιμενικά σώματα, η FRONTEX, ακόμα και η απειλή του θανάτου, δεν αποτελούν εμπόδιο για όσους αναζητούν την ελπίδα. Ούτε η φήμη των στρατοπέδων συγκέντρωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρώπης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Και βεβαίως ούτε η κρίση ή η ανεργία, πολύ περισσότερο για την Ελλάδα, που επιλέγεται λόγω των συνόρων της και όχι ως επιλογή διαμονής. Η φρίκη του πολέμου, από την οποία φτάνουν οι ανέστιοι, δεν συγκρίνεται με τίποτα από αυτά».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ταχθεί το 2011 σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του κατά της παρουσίας της Frontex  και του Φράχτη στα Ελληνικά σύνορα:

«Όμως καμία δύναμη frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο έχει ως βάση την κρίση που επικρατεί στις χώρες από όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Και βεβαίως επειδή έχει απολέσει η κυβέρνηση κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό ακροατήριο απευθύνεται μ’ αυτά τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα στο συντηρητικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Τον Ιανουάριο του 2015 είχε πυροδοτήσει την οργισμένη αντίδραση του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την προεκλογική του ομιλία στην Καλαμάτα για την  οποία τον κατηγορούσε, ότι με την αναφορά του στην αλλαγή της «μεταναστευτικής πολιτικής», κάνει προανήγγειλε την «κατάργηση της διεθνούς δύναμης αποτροπής λαθρομετανάστευσης Frontex» και το «γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου».

Ακόμα και σήμερα, τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που έχουν παραμείνει στο κόμμα δήλωσαν ανοιχτά με ανακοίνωσή τους την ανάγκη να "ξηλωθεί ο φράχτης στον Έβρο".

...και τώρα

Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενα να γκρεμιστεί για την ώρα ο φράχτης στον Έβρο. 

«Το γκρέμισμά του σήμερα δεν δίνει λύσεις. Μπορεί να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις εισόδου από άλλα μέρη (πλην των νησιών), αλλά αυτό προϋποθέτει γειτονικές συναινέσεις και εξέταση των τεχνικών θεμάτων διέλευσης» είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Μουζάλας, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών .

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
Προκήρυξη – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση κενών θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων Προκηρύσσεται
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
φάρμακα
Σοκ σε φαρμακείο της Αθήνας: Πουλούσε ληγμένα σκευάσματα μερικά εκ των οποίων ήταν για βρέφη
Έλεγχος της ΕΑΔ σε φαρμακείο μετά από καταγγελία για πώληση ληγμένου φαρμακευτικού σκευάσματος για βρέφη
Σοκ σε φαρμακείο της Αθήνας: Πουλούσε ληγμένα σκευάσματα μερικά εκ των οποίων ήταν για βρέφη
EKPA
Η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
Δύο δραστηριότητες του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
Η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ