Thumbnail
Συντάξεις

Οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται για 35 και 40 χρόνια να καταβάλλουν εισφορές από το μισθό και το εισόδημά τους, χωρίς όμως το νέο σύστημα στο τέλος του εργάσιμου βίου τους να εγγυάται το ύψος της σύνταξης που θα πάρουν.

Δηλαδή, ενώ οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, το ύψος της σύνταξης που θα δικαιούνται στο τέλος του εργάσιμου βίου δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια, αλλά θα εξαρτάται από όρους, επιτόκια, οικονομικές συνθήκες καθώς και τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, στη νέα δομή του συνταξιοδοτικού συστήματος, περιλαμβάνεται η δημιουργία «εικονικών λογαριασμών καθορι­σμένων εισφορών» για το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης.

Οι εισφορές αυτές θα σωρεύονται με ένα εικονικό επιτόκιο, που θα ορίζεται από το νομοθέτη. Στην πραγματικότητα, δεν θα δημιουργείται συσσωρευμένο κεφάλαιο, αφού οι εισφορές της εκάστοτε γενιάς ασφαλισμένων θα πηγαίνουν για την πληρωμή της αντίστοιχης γενιάς συνταξιούχων. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης, δεν θα υπάρχει δεδομένο ποσοστό αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού και άρα ούτε συγκεκριμένο ύψος σύνταξης.
Από εκεί και πέρα, μια σειρά άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης. Αυτοί είναι: Το ύψος του επιτοκίου (ένας τέτοιος δείκτης μπορεί να είναι η μεταβολή του ΑΕΠ), αφού ανάλογα με τον δείκτη που θα επιλεγεί, το ύψος της αναλογικής σύνταξης θα καθορίζεται κατά το δοκούν. Ένας πρόσθετος δείκτης υπολογισμού των αναλογικών συντάξεων είναι το προσδόκιμο ζωής της κάθε γενιάς. Όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, τόσο θα μειώνεται το ύψος της σύνταξης, αφού το συνολικό ποσό το οποίο θα αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο, θα κατανέμεται σε περισσότερα χρόνια ζωής.
Στα πλαίσια αυτά η εξασφάλιση της «εθνικής σύνταξης», αυτή που σήμερα ονομάζεται βασική, δεν είναι καθόλου δεδομένη.
Ακόμα και όταν κάποιος συμπληρώσει το 67ο έτος, δεν θα του δίνεται αυτόματα η σύνταξη που αντιστοιχεί στα κατώτερα όρια, αλλά θα εξετάζεται σε συνάρτηση με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και θα προστίθεται στο ύψος της αναλογικής σύνταξης. Η τελευταία θα βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς «νοητής κεφαλαιοποίησης» (οι εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου) που θα «τοκίζονται με το εικονικό επιτόκιο» και θα σχηματίζουν το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο, με βάση και το προσδόκιμο ζωής της γενιάς του ασφαλισμένου, ενώ ταυτόχρονα το κράτος «απαλλάσσεται» από κάθε είδους συνταξιοδοτική δαπάνη.  
Επιπλέον, η «νέα αρχιτεκτονική του συστήματος» αντιγράφει το πρότυπο των ασφαλιστικών συστημάτων «καθορισμέ­νων εισφορών» και όχι και «καθορισμένων παροχών», που χαρακτήριζαν μέχρι τώρα το ασφαλιστικό σύστημα. Ως εκ τούτου, το «κούρεμα» των συντάξεων και η διαρκής συμπίεσή τους θα είναι θεσμοθετημένα εξαρχής στον ίδιο τον μηχανισμό του νέου μοντέλου, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο και στην ιδιωτική ασφάλιση, για όσους βέβαια έχουν να πληρώνουν πρόσθετες εισφορές.
Ταυτόχρονα, με τη θεσμοθέτηση του νέου μοντέλου, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» με την «ενιαιοποίηση» και «ομογενοποίηση» διατάξεων για τις εισφορές και τις παροχές παλιών και νέων ασφαλισμένων, χειροτερεύοντας τους όρους συνταξιοδότησης σε όλους.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το πόρισμα, θα επανακαθοριστούν βάσει των νέων κριτηρίων και οι σημερινές συντάξεις που αποδίδονται, που σημαίνει νέο ψαλίδι στις υφιστάμενες συντάξεις και μάλιστα αυτό σερβίρεται ως μέτρο αποκατάστασης της «δικαιοσύνης στο εσωτερικό του συστήματος».

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kimolia_0.jpg
Εκπαιδευτικοί: Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχτεί καμία ποινή στους συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή
Ενημέρωση ΣΕΠΕ Δ’ Αθήνας από την παρέμβαση Συλλόγων στη Δ' Διεύθυνση - Καταγγελία για Διευθυντή Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Δ' Αθήνας
Εκπαιδευτικοί: Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχτεί καμία ποινή στους συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή
portosalte
Σκέψη Πορτοσάλτε: Αν θέλουμε τουρίστες, οι Έλληνες... να υποχωρούν στις διακοπές τους...
«Κακομοίρηδες, πλεμπαίοι, φτωχάτζες, που μου θέλετε και μπάνια τον Αύγουστο. Τότε πάνε οι τουρίστες, ρε λιγούρια.
Σκέψη Πορτοσάλτε: Αν θέλουμε τουρίστες, οι Έλληνες... να υποχωρούν στις διακοπές τους...