Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι για τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που έφυγαν σε μικρές ηλικίες δεν θα έχουν τον ίδιο βαθμό «προστασίας» με τους υπόλοιπους, σε περίπτωση που η σύνταξή τους πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο (π.χ. 1.000 ευρώ) μετά τη διαδικασία του «επανυπολογισμού».
Σε ζώνη υψηλού κινδύνου αναμένεται να βρεθούν περίπου 50.000 συνταξιούχοι που υπολογίζεται πως έχουν αποχωρήσει την τελευταία 15ετία με προγράμματα εθελουσίας εξόδου από ΔΕΚΟ και τράπεζες, ιδίως όσοι κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Κάποιοι μάλιστα βρέθηκαν συνταξιούχοι ακόμη και σε ηλικίες 45-50 ετών.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε ορισμένα Ταμεία τραπεζών τα ποσοστά αναπλήρωσης για παλιούς ασφαλισμένους έφταναν ακόμη και το 116% του συντάξιμου μισθού (για άθροισμα κύριας και επικουρικής), ενώ από ΔΕΚΟ υπάλληλοι έφευγαν με ποσοστά αναπλήρωσης 100% (πριν από τις περικοπές των μνημονίων).
Ερχονται μειώσεις σε όσους πήραν πρόωρη σύνταξη
Πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας και διαψεύστηκαν πάντως από το υπουργείο Εργασίας, υποστήριζαν πως στο μπρα ντε φερ με τους εκπροσώπους των θεσμών έπεσε στο τραπέζι πρόταση για «ψαλίδι» ακόμη και ως 40%.
Τα ελλείμματα
Υπολογίζεται πως τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικά ελλείμματα από προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έγιναν τα τελευταία χρόνια, τα οποία δεν αποκλείεται να αγγίζουν ακόμη και τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Ειδικοί εκτιμούν πως τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν οδηγήσει στην έξοδο μόνο από τις τράπεζες περί τους 15.000 ασφαλισμένους. Για παράδειγμα υπολογίζεται πως μόνο το πρόγραμμα από την Ολυμπιακή «έστειλε» στο ΙΚΑ πάνω από 2.500 συνταξιούχους σε ηλικίες κάτω των 50 ετών κατά μέσο όρο.
Η λογική του μηχανισμού με τον οποίο επιδιώκεται τώρα να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα ποσά προβλέπει πως όσο νωρίτερα από τον γενικό μέσο όρο (π.χ. 67 ή 62) έχει κάποιος συνταξιοδοτηθεί, τόσο περισσότερο θα χάνει από το «δίχτυ ασφαλείας» που θα προβλεφθεί.
Στο πλαίσιο αυτό απειλούνται όσοι άνοιξαν την πόρτα της εξόδου πριν από τα 60 και κυρίως 45άρηδες, 50άρηδες και 55άρηδες, ιδιαίτερα όσοι έχουν φύγει και με λίγα χρόνια ασφάλισης.
Κι αυτό επειδή οι τρεις συντελεστές που μπαίνουν στο μαθηματικό μοντέλο για τον ανακαθορισμό των συντάξεων είναι: συντάξιμες αποδοχές, έτη ασφάλισης και ποσοστό αναπλήρωσης. Σε δεύτερο επίπεδο, η ηλικία συνταξιοδότησης αναμένεται να κρίνει τον βαθμό «προστασίας» της νέας σύνταξης από το κράτος, αν αυτή πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, με τους πρόωρους να είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Ολα ωστόσο θα εξαρτηθούν από το τελικό μείγμα των μέτρων, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει να εντάξει σε αυτό και αυξήσεις εισφορών, ώστε να περιοριστεί το «ψαλίδι» στις συντάξεις.
Ποιοι είναι
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εξηγούν πως από το Δημόσιο και τα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών στα 50 μπορούσαν να φύγουν κυρίως μητέρες ανηλίκων με πλήρη σύνταξη, ενώ πριν από τα 60 έχουν αποχωρήσει αρκετοί χωρίς όριο ηλικίας (με 35ετία).
Ειδικότερα, μητέρες ανηλίκων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, Ταμείο Νομικών και ΤΣΠΕΑΘ, πρωτοασφαλισμένες πριν από το 1982 και θεμελιωμένες μέχρι το 1992 μπορούσαν να φύγουν με 15ετία πριν από τα 60. Στο ΙΚΑ, μητέρες ανηλίκων έφευγαν στα 50 με μειωμένη και στα 55 με πλήρη.
Σε μικρές ηλικίες φεύγουν επίσης ένστολοι, όπως και άνδρες - γυναίκες με βαρέα στο ΙΚΑ. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι επίσης τρίτεκνες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που έφευγαν με 20ετία χωρίς όριο, αλλά και συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που εισπράττουν επιπλέον 220 ευρώ από τη σύνταξη που προκύπτει βάσει των εισφορών τους.
Εκτιμάται πως περίπου το 50% των μητέρων ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία 8ετία έφυγαν με τα κατώτατα όρια. Ωστόσο, ειδικά για τις μικρές και τις κατώτατες συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί πως δεν θα μειωθούν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 56-65 ετών λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης με μέσο εισόδημα από 1.077 (56-60) μέχρι 1.125 (61-65). Κάτω των 60 ετών είναι 410.000 συνταξιούχοι (το 15,4% του συνόλου).
Ειδικότερα στον χάρτη των συντάξεων γήρατος (δηλαδή αν εξαιρεθούν οι χηρείας και αναπηρίας) 227.000 είναι νεότεροι από 60 σε σύνολο δύο εκατομμυρίων (11%). Είναι χαρακτηριστικό ότι επιπλέον 29.520 νέοι συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 16.191 (ποσοστό 54,84%) κάτω των 62, πήραν σύνταξη στο τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου 2015.
Ειδικά Ταμεία
Στα λεγόμενα ειδικά ταμεία οι συνταξιοδοτούμενοι σε ηλικίες κάτω των 62 ετών φτάνουν ως και το 80%. Την ίδια στιγμή, σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι (917.394) εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και παραμένουν στο «στόχαστρο» για τις μεγαλύτερες περικοπές.
Πηγή: Γιάννης Φώσκολος - ΕΘΝΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη