Thumbnail
Συντάκτης:  ΕΦ. ΣΥΝ.

Παρέμβαση, Γρηγόρη Καραντινάκη Παρέμβαση, Γρηγόρη Καραντινάκη

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γρηγόρης Καραντινάκης, πήρε χθες δημόσια θέση στο θέμα του Γιώργου Λούκου με ανάρτησή του στο facebook. Μια πράξη τολμηρή.

Το κείμενό του είναι το εξής:

«Διάβασα για την “αδυναμία” να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού του Φεστιβάλ ο κύριος Λούκος, δεδομένης της δικαστικής εκκρεμότητας και της προκαταρκτικής εξέτασης, όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων προσώπων. Ενα εκ των οποίων είναι και ο κύριος Λούκος.

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Εγώ δεν είμαι δικαστής. Μιλώ πρώτη φορά δημόσια, γιατί ως γενικός διευθυντής του ΕΚΚ θεωρώ πως η υπεράσπιση των θεσμών είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος σε μία τέτοια θέση. Από την άλλη, υπάρχει και η αξιοπρέπεια που όταν τσαλακώνεται, δύσκολα επανέρχεται. Πρέπει να πω πως καταλαβαίνω απολύτως τον κύριο Λούκο.

»Οσο λίγοι μάλιστα. Εχω διωχθεί και εγώ, μαζί με άλλα τρία στελέχη του ΕΚΚ, με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος! Ως υπόδικο τότε με “στόλιζαν” φληναφήματα. Ως υπόδικο με διέσυραν στο διαδίκτυο. Ως υπόδικο για κακουργηματικές πράξεις, έκαναν κάποιοι ενστάσεις τότε στο ΥΠΠΟΤ. Ως “υπόδικος” έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, αλλά μαζί με άλλους τρεις, ήρωες βιβλίου του Κάφκα.

»Τότε στο υπουργείο γνώριζαν το θέμα. Ολοι. Και οι πέντε υπουργοί εκείνο το διάστημα. Εφτασε η υπόθεση στο στάδιο της ανάκρισης (καλή ώρα όπως του κυρίου Λούκου).

»Δεν θα πω για τους εφιάλτες εκείνη την περίοδο, αυτό το γνωρίζουν όσοι με έβλεπαν, όταν έβγαινα από το γραφείο του ανακριτή. Αυτοί οι εφιάλτες αποτελούν το καλλιτεχνικό μου προικιό. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανάκρισης, στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση και των τεσσάρων μας. ΟΜΟΦΩΝΑ βγήκε το απαλλακτικό Βούλευμα. Κανένας ΠΟΤΕ δεν μας ζήτησε συγγνώμη, που επέτρεψε αυτόν το διασυρμό και πολλές φορές μάλιστα τον πριμοδότησε».

Και καταλήγει ο Γρηγόρης Καραντινάκης, που ας σημειωθεί ότι είναι εκλεγμένος από ένα Δ.Σ. που διόρισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, αφού ήταν απαίτηση όλου του κινηματογραφικού χώρου.

«Οσο υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να κουνάνε το δάκτυλο στο πρόσωπο των άλλων, αρνούμενοι την πολυπλοκότητα ορισμένων θεμάτων, συνεχίζεται.

»Επειδή κανένας λοιπόν δεν θα ζητήσει συγγνώμη από τον κύριο Λούκο μετά το τέλος της περιπέτειάς του, κάνω την αρχή εγώ. Σας ζητώ συγγνώμη κύριε Λούκο, διότι αν και από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα αγωνίζομαι για ιδέες, που πάνω από όλα στο κέντρο τους έχουν την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας, ως πολίτης δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για εσάς. Σας ζητώ συγγνώμη. Εξάλλου ο Βισίνσκι μάς περιμένει όλους κάπου στη γωνία».

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλοι
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης
Εκπαιδευτική πολιτική που στρεβλώνει τις σχέσεις και μεταξύ των εκπαιδευτικών και με τα παιδιά, που μαραίνει την όποια ζωντάνια, αλήθεια, αυθορμησία,...
Η παραίτηση ενός διευθυντή σχολείου και η αστοχία της "είδησης" της παραίτησης