Thumbnail
Εθνικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του (τα οποία συμπληρώνονται στις 3 Οκτωβρίου 2016) απλώνει σε όλη τη διάρκεια του 2016 νέες δράσεις και θεματικές παρουσιάσεις.

Η νέα χρονιά σηματοδοτείται από νέες και παλιές δράσεις που εξελίσσονται, όπως το Αθέατο Μουσείο, που τη Δευτέρα, εγκαινίασε ένα ακόμα συναρπαστικό έκθεμά του, το οποίο και θα παραμείνει στη γνωστή προθήκη, στην Αίθουσα του Βωμού, για δυο μήνες.

Πρόκειται για τον αττικό ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα, ένα κατεξοχήν συμποσιακό αγγείο, που χρονολογείται μεταξύ 390 και 385 π. Χ. και απεικονίζει πλάι στον Διόνυσο τη Νίκη, μια ασυνήθιστη παρουσία που πιθανόν να συμβολίζει την ευτυχισμένη ζωή και τη νίκη εναντίον του θανάτου.

Από τις νέες δράσεις ξεχωρίζει το «Ανοιχτό Μουσείο», που έχει ως κύριο άξονα την εξωστρέφεια και τον διάλογο με την κοινωνία, αλλά και τη σύμπραξη του Μουσείου με τους κοινωνικούς φορείς.

«Ανταποκρινόμενο στο αίτημα των επισκεπτών του, το Μουσείο ανοίγει την αυλαία στους χώρους πίσω από τη σκηνή, στα εργαστήρια συντήρησης και στους χώρους αρχαιολογικής έρευνας, εκεί όπου οι άνθρωποι του Μουσείου προετοιμάζουν όσα προβάλλονται στις λαμπρές εκθεσιακές αίθουσες», τόνισε η Μαρία Λαγογιάννη.

Επίσης, ειδικές θεματικές παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους και ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια εξοικείωσης από τους συντηρητές του θα προσφέρονται σε τακτές ημερομηνίες σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2016, εμπλουτίζοντας τη μουσειακή εμπειρία και εμβαθύνοντας τη σχέση του φιλόξενου Μουσείου με τους φίλους και τους επισκέπτες του.

Παράλληλα, από τον Ιανουάριο και σε ολόκληρο το τρέχον έτος θα γίνονται πρωτότυπες δράσεις επετειακού χαρακτήρα, που θα αποτελούν συνέργειες με εκπαιδευτικούς φορείς, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σωματεία και κοινωνικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδος, οι Έλληνες Κεραμείς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών, το ΤΕΙ Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Αθηνών, το Μουσείο των Ηρακλειδών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκυο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Εθνικό Θέατρο, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, η Εθνική Πινακοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και η ΕΡΤ.

Η καταληκτική δράση που θα πλαισιώσει την εορταστική ατμόσφαιρα είναι η επετειακή έκθεση με τίτλο «Οδύσσειες», που μέσα από τις μοναδικές συλλογές του μουσείου, οι οποίες ξεκινούν από τη νεολιθική περίοδο και καταλήγουν στην ύστερη αρχαιότητα, θα προβληθεί η διαχρονική πάλη του ανθρώπου για επιβίωση, ανάπτυξη, κατάκτηση της γνώσης και της ευτυχίας. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι σύγχρονοι ποιητές, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, θα κρατήσουν το νήμα που θα γεφυρώσει τους πολλαπλούς συμβολισμούς της ομηρικής Οδύσσειας με το σήμερα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολειο
ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς: Αγώνας δρόμου για να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο
«Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά για να χτυπήσει το κουδούνι στο ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 και ΟΛΑ τα παιδιά του Β.Τομέα...
ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς: Αγώνας δρόμου για να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο
γιατροί, νοσοκόμοι, υγεία
Λοιπό Επικουρικό Προσωπικό: Ξεκίνησαν και πάλι οι αιτήσεις- Οι ειδικότητες που ζητούνται
Η προθεσμία για τις αιτήσεις ολοκληρώνεται στις 8 Αυγούστου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι.
Λοιπό Επικουρικό Προσωπικό: Ξεκίνησαν και πάλι οι αιτήσεις- Οι ειδικότητες που ζητούνται
pencil_foto_education.jpg
Επιστολή ΠΟΣΥΠ: Να ανακληθεί άμεσα η ν-τροπολογία για τον ΔΟΑΤΑΠ
«Να ανακαλέσετε την παράνομη και ρουσφετολογική αυτή διάταξη που δεν εδράζεται ούτε στον νόμο, ούτε στην ηθική, ούτε βέβαια και στην λογική»
Επιστολή ΠΟΣΥΠ: Να ανακληθεί άμεσα η ν-τροπολογία για τον ΔΟΑΤΑΠ
viareggio-and-its-beach-picture-id922351394.jpg
Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού: Συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα ο καύσωνας
Μικρή ανάσα από την Τρίτη- Πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού: Συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα ο καύσωνας