Thumbnail
Μάνατζερ και προϊστάμενοι 

Αξιολόγηση από συναδέλφους, προϊσταμένους, υφισταμένους  και την κοινωνία εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, πιθανότητα και σήμερα. Το σχέδιο νόμου, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, από τις αρχές Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στις κρατικές υπηρεσίες που θα στηριχτεί στη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και στη συνέντευξη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα έχει συγκροτηθεί το Μητρώο και έως τις 31/3/2016 θα προκηρύσσονται όλες οι κενές θέσεις και έως τα τέλη του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρωσή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", για την αξιολόγηση του προσωπικού, μέχρι τον Μάρτιο κάθε έτους θα συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης για τους υπαλλήλους από τους δύο άμεσους προϊσταμένους που θα περιλαμβάνει: Τους τίτλους σπουδών του υπαλλήλου καθώς και τις δραστηριότητες επιμόρφωσης που έλαβαν χώρα κατά το έτος το οποίο αφορά η αξιολόγηση, συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκες από αξιολογούμενο, τα στοιχεία της συνέντευξης, που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, και τη βαθμολογία του αξιολογούμενου με κλίμα κα από 1-100 βάσει των παρακάτω κριτηρίων: α) Γνώση του αντικειμένου, ενδιαφέρον και δημιουργικότητα, β) Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά και γ) Αποτελεσματικότητα.

Οι προϊστάμενοι

Αντίστοιχα κάθε προϊστάμενος βαθμολογείται με την κλίμακα 1-100 για τις ίδιες κατηγορίες κριτηρίων. Οι προϊστάμενοι αξιολογούνται και από τους υφιστάμενους τους (είτε κατέχουν θέση ευθύνης ή από το σύνολο του τμήματος) με ανώνυμα ερωτηματολόγια. Στην τελική βαθμολογία εάν ένας προϊστάμενος λάβει 90-100 χαρακτηρίζεται «άριστος», 75 – 89 «πολύ επαρκής», 60-74 «επαρκής», 50 -59 «όχι τόσο επαρκής», 40-49 «μέτριος», 25-39 «ανεπαρκής» και 1-24 «ακατάλληλος».

Για την επιλογή προϊσταμένων λαμβάνονται υπόψη τέσσερις ομάδες κριτηρίων: α) μοριοδότηση βάσει τυπικών, β) μοριοδότηση βάσει εμπειρίας, γ) μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και δ) μοριοδότηση βάσει συνέντευξης.

Μάνατζερ για οργανισμούς Δημοσίου

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προβλέπεται δημιουργία Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών. Θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΑΣΕπ και σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι δημόσιο υπάλληλοι που υπηρετούν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν βαθμολογηθεί στην αξιολόγηση με περισσότερα από 75 μόρια (με άριστα το 100) οι οποίοι:

Είναι κάποιοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος.

Είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Είναι κάτοικοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών

Έχουν διατελέσει προϊστάμενοί Γενικής Διεύθυνσης επί τρία τουλάχιστον έτη

Είναι μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της ημεδαπής ή μέλη ΔΕΠ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, εφόσον κατέχουν άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, καθώς και των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών.

Διατάξεις

Ο αρμόδιο υπουργός Χρ. Βερναρδάκης και το επιτελείο που επεξεργαζόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή διατάξεις με τις οποίες θα επιτρέπεται η ένταξη στο Μητρώο και στελεχών του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις και ΝΠΙΔΔ και ΑΕ του Δημοσίου. Ο αν.υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΕ για αντίστοιχες περιπτώσεις επιδιώκει να εισάγει περιορισμούς στη μετακίνηση στελεχών από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα συζητείται η θεσμοθέτηση της τριετίας πριν και μετά τη θητεία ενός στελέχους του ιδιωτικού τομέα που θα αξιοποιηθεί στο Δημόσιο, όπου θα τεθεί ως όριο να μην εργάζεται σε επιχείρηση με παρεμφερές αντικείμενο με αυτό που θα αναλάβει στον κρατικό μηχανισμό.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μηχανογραφικο
Μηχανογραφικά: Την Δευτέρα 8 Ιουλίου αρχίζει η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων από τους υποψήφιους
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και...
Μηχανογραφικά: Την Δευτέρα 8 Ιουλίου αρχίζει η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων από τους υποψήφιους
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Εστίες Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Επιχείρηση «νόμος και τάξη» ή σχέδιο εξόντωσης της νεολαίας;
Φοιτητές: «Το έργο είναι γνωστό… Πολλές φορές εργαλειοποιήθηκε κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές ένα τέτοιο «δράμα» (βλ. Εστίες Ζωγράφου), πριν «επέλθει...
Εστίες Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Επιχείρηση «νόμος και τάξη» ή σχέδιο εξόντωσης της νεολαίας;