Thumbnail
Αλλαγές σε επιδόματα και προσαυξήσεις 

Μειωμένες ως και 125 ευρώ το μήνα θα δουν νέοι αλλά και παλιοί συνταξιούχοι, τις συντάξεις τους μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των προσαυξήσεων λόγω τέκνων που δικαιούνται.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι τα επιδόματα τέκνων για τις συντάξεις (σ.σ.: τόσο για τις νέες όσο και τις ήδη καταβαλλόμενες) θα υπολογίζονται με νέα ποσοστά, που είναι 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο παιδί.

Τα σημερινά ποσά επιδόματος τέκνων που προσαυξάνουν τη σύνταξη καθορίζονται με υψηλότερα ποσοστά. Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, ο συνταξιούχος δικαιούται 20% προσαύξηση σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για τρίτο και κάθε επόμενο ανήλικο τέκνο, ή για παιδί ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.

Στους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, τα επιδόματα τέκνων υπολογίζονται με ένα 5% επί του ποσού της αρχικής (μικτής σύνταξης).

Στο Δημόσιο τα επιδόματα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 45 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Η αλλαγή στον υπολογισμό τους θα επιφέρει ανατροπές και άλλη μια κρυφή έμμεση μείωση των συντάξεων.

Θίγονται πάνω από 500.000 συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας και κυρίως:

-Οι μητέρες που πήραν σύνταξη με ανήλικο τέκνο, όπως και οι τρίτεκνες γυναίκες που αποχώρησαν με 20 έτη ασφάλισης από το Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 γυναίκες παίρνουν προσαύξηση σύνταξης λόγω ανήλικου τέκνου και με το νέο καθεστώς το ποσό θα μειωθεί.

-Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, καθώς στις ηλικίες που αποχωρούν (από τα 45 μπορούν να πάρουν σύνταξη) έχουν παιδιά που είναι είτε ανήλικα (κάτω από 18 ετών) είτε σπουδάζουν, οπότε δικαιούνται επίδομα τέκνων στη σύνταξη.

-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που έχουν ανήλικο τέκνο ή παιδί ως 24 ετών που σπουδάζει.

-Οι συνταξιούχοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω γιατί παίρνουν το επίδομα λόγω τέκνων ισόβια και η καταβολή του δεν σταματά στο 18ο έτος ή στο 24ο αν σπουδάζουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Πασχαλινά δώρα στα παιδιά της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας “Άγιος Ανδρέας”
Πασχαλινή αγάπη για τα παιδιά της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας “Άγιος Ανδρέας” από την Εθελοντική Ομάδα  “Kerykes” του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την...
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Πασχαλινά δώρα στα παιδιά της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας “Άγιος Ανδρέας”
zaxaraki
Νέα Διευθύντρια στο Γραφείο της Υπουργού Παιδείας: Η Κανέλλα Εξαρχάκου αποσπάται στο Γραφείο της Σ. Ζαχαράκη
Απόφαση απόσπασης της Κανέλλας Εξαρχάκου σε θέση Διευθύντριας στο Ιδιαίτερο Γραφείο της Υπ. Παιδείας Σ. Ζαχαράκη
Νέα Διευθύντρια στο Γραφείο της Υπουργού Παιδείας: Η Κανέλλα Εξαρχάκου αποσπάται στο Γραφείο της Σ. Ζαχαράκη
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ρέθυμνο: Σύλληψη πατέρα και γιου για επίθεση σε μαθητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο
Ο πατέρας και ο γιος φέρονται να εξαγριώθηκαν από τη δραστηριότητα των νεαρών και να τους επιτέθηκαν, τραυματίζοντας δύο από αυτούς.
Ρέθυμνο: Σύλληψη πατέρα και γιου για επίθεση σε μαθητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο