Thumbnail
Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε Τσίπρα Μητσοτάκη

Με συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».

Συνεχίζοντας την επίθεση θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. «Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων».

«Με τους δανειστές είσαστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την συμφωνία της ΝΔ με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε έγγραφο με υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο οποίο ανέφερε ότι «ζητούμε ένα νέο δάνειο με το ΔΝΤ και προσβλέπουμε σε συνεχόμενη συνεργασία».

O κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα έλθει η ώρα να θέσει τα ερωτήματα για την διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ και τώρα είσαστε με το ΔΝΤ», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε προηγούμενη αιχμή του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο «αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν "μαύρες τρύπες" σε αυτά στα χρόνια της κρίσης».

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

«Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».

«Κύριε Μητσοτάκη ήταν η παρθενική σας ομιλία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω διότι επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαφορές και καθαρές ιδεολογικές διαχειριστικές γραμμές, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Ήσασταν διαυγέστατος, καθαρός, ακραία νεοφιλελεύθερος, αλλά καθαρός νεοφιλελεύθερος, εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος!», σχολίασε για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ ο πρωθυπουργός.

 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες θέσεις μεταξύ των δανειστών, δηλαδή ταυτίστηκε με το ΔΝΤ. 

«Είναι και δίκαιο και ηθικό να δώσουμε τη μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις», είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση αρχηγών που έγινε στη Βουλή για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που απαιτεί να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτή την κατεύθυνηση, η κυβέρνηση θα δώσει μάχη το επόμενο διάστημα για μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία και θα δώσει και μάχη με τους θεσμούς ώστε να τους πείσει ότι ενώ η χώρα και η οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει σε αυτή την πολυπόθητη έξοδο χρειάζεται κοινωνική συνοχή.

«Οφείλουμε να μην διαρρήξουμε αυτή την κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση σε μια γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια ώστε το ασφαλιστικό να γίνει βιώσιμο. Επιπλέον, εφόσον στη χώρα υπάρχει μια σημαντική κοινωνική συμφωνία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργοδοτικούς φορείς, και εφόσον και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είχαν γίνει δεκτά παρόμοια ισοδύναμα, έτσι και τώρα, η πρότασή μας, για μη περικοπή των συντάξεων, οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και αυτή τη μάχη θα δώσουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα, θα είναι ανοιχτή σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Στην ΟΚΕ θα κληθούν οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, οι αγρότες. «Θέλουμε διάλογο όμως πάνω στην πραγματικότητα των προτάσεων. Όχι στην παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Τσίπρας προκειμένου, όπως τόνισε, ο διάλογος αυτός να καταλήξει σε μια μεταρρύθμιση που θα καταστήσει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, διότι αυτό αποτελεί χρέος προς τις επόμενες γενιές και γιατί αυτό θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή καθώς θα αποτρέψει νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί οδυνηρές περικοπές. Ο στόχος είναι δύσκολος αλλά εφικτός όσο έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και θα τον πετύχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας.


Ο πρωθυπουργός είπε ότι καλώς έγινε η συζήτηση στη Βουλή διότι η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης είναι ένα μείζον και κοινωνικό θέμα που απασχολεί όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες και το θέμα αυτό συζητήθηκε ανοιχτά ενώπιον του ελληνικού λαού.

Πήραμε την ευθύνη να καταθέσουμε μια πρόταση ανοιχτά, όχι σε κλειστά δωμάτια, στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης έγινε δημόσια γνωστή, δεν κατατέθηκε κρυφά από την κυβέρνηση στους θεσμούς αλλά δημόσια στους κοινωνικούς φορείς, τις επαγγελματικές ομάδες, την κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση στη Βουλή διότι έδειξε το πρόβλημα. «Συζητάμε ένα πρόβλημα που θα σκάσει στα χέρια μας, όποιος και αν κυβερνά αυτόν τον τόπο τα επόμενα χρόνια και έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να ανοίξουμε το πρόβλημα και να βρούμε λύσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2024: Το ΦΕΚ για 82 μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής αρχίζει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 και ώρα 08:00 και λήγει τη Δευτέρα...
ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2024: Το ΦΕΚ για 82 μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο
Ταξίδι με τη χρονομηχανή
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ιστορία που έφτιαξε ένας 12χρονος Έλληνας μαθητής με εικόνες ΑΙ
Το ταξίδι με τη χρονομηχανή - Μια ιστορία από τον 12χρονο μαθητή Θάνο Γερονάτσιο με εικονογράφηση ΑΙ
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ιστορία που έφτιαξε ένας 12χρονος Έλληνας μαθητής με εικόνες ΑΙ