Thumbnail
Νέα σελίδα στην ιστορία του μνημείου

Ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων δρωμένων στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) καθίσταται πλέον εφικτή η διεξαγωγή εκδηλώσεων στο μνημείο, ενώ σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, «μέχρι σήμερα η Ροτόντα, εκτός το ότι είναι επισκέψιμο μνημείο, είχε ως μόνες χρήσεις τη διεξαγωγή λειτουργίας 12 μέρες τον χρόνο, όμως λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της, στον οποίο η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση, αλλά και επειδή υπάρχουν αιτήματα φορέων της πόλης, έρχεται μια πρόταση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για διεύρυνση των χρήσεων».

Σύμφωνα με το typosthes.gr, τα μέλη είπαν «ναι» στις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης Θεσσαλονίκης, που μετά την εισήγηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ορίστηκαν ως εξής:

-Μουσικές εκδηλώσεις σοβαρής μουσικής, κοσμικής και θρησκευτικής, κλασικής, αλλά και νεότερης καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων συνθετών από μεγάλα και μικρά σύνολα, ορχήστρα ή σολίστ. Ακόμη, εκδηλώσεις κλασικού λυρικού τραγουδιού, μπελκάντο, χορωδιακών συνόλων ή μεγάλων έργων, όπως ορατόρια, ρέκβιεμ κ.ά., θρησκευτικής μουσικής, όπως βυζαντινής, δυτικοευρωπαϊκής, ανατολικοευρωπαϊκής, spiritual κ.ά., καθώς και μπαρόκ, ακόμα και αρχαίας ελληνικής μουσικής.

-Εκδηλώσεις λόγου ή απαγγελίας κλασικών έργων. Στις πρώτες συμπεριλαμβάνονται διαλέξεις, καθώς και ημερίδες που θα έχουν σχέση με τον χώρο της Ροτόντας. Εξάλλου, όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο, το μνημείο είναι ακόμα ανεξερεύνητο σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων για το θέμα σε τακτά διαστήματα.

-Εκθέσεις υψηλής αισθητικής συναφούς θεματολογίας με τον χώρο, κυρίως με πρωτότυπες θεματικές και με λιτή μουσειογραφική παρουσίαση.

Όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο, οι παραπάνω εκδηλώσεις -απόρροια της οικουμενικότητας και μοναδικότητας του χώρου, αλλά και της ανυπέρβλητης καλλιτεχνικής αξίας του παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού διακόσμου της (ορατού πλέον σε όλο τους το μεγαλείο με την απομάκρυνση των σκαλωσιών)- θα πρέπει να είναι αντάξιες του μνημείου, ενώ δεν θα επιτρέπονται εκθέσεις που θα το μετατρέπουν σε αίθουσα τέχνης.

Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα διοργανώνονται και θα διεξάγονται από επίσημους φορείς, Ελλάδας και εξωτερικού, το ΥΠΠΟΑ, το Δήμο της πόλης, ΑΕΙ, ενώ θα υλοποιούνται σε άμεση συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Παράλληλα, το περιεχόμενό τους θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο ιστορικό και μνημειακό χαρακτήρα της Ροτόντας.

Ακόμη το ΚΑΣ γνωστοποίησε ότι υπάρχει ήδη αίτημα από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για μια συναυλία τον Απρίλιο, αλλά και από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για μια ανάγνωση της μεταγραφής του Σεφέρη στο «Άσμα Ασμάτων» από ομάδα νέων ποιητών στις 13 Μαρτίου, ημέρα γέννησης του ποιητή.

Οι όποιες αιτήσεις θα εξεταστούν το επόμενο χρονικό διάστημα από το Συμβούλιο, που θα έχει και τον κύριο λόγο για όλα τα αιτήματα σχετικά με τις εκδηλώσεις στη Ροτόντα.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν θα ξεπερνούν τις 12 τον χρόνο (μια για κάθε μήνα) και οι θεατές τους 300 κάθε φορά, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα μπορούν να πραγματοποιούνται και άλλες στον προαύλιο χώρο του μνημείου. Σε περίπτωση περιοδικών εκθέσεων, τα εγκαίνιά τους θα λογαριάζονται ως μία εκ των 12 εκδηλώσεων του έτους, με τις υπόλοιπες μέρες διάρκειάς τους να εντάσσονται στις καθημερινές επισκέψεις του μνημείου, όπως συμβαίνει και στα μουσεία.

Σύμφωνα με το ΚΑΣ, στον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας θα υπάρξει κάποια στιγμή μια μικρή μόνιμη έκθεση από αρχαιότητες που έχουν βρεθεί από τις ανασκαφές στο μνημείο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία παιδιά
Σχολεία: Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
Τι ισχύει τελικά σύμφωνα με την εγκύκλιο
Σχολεία: Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
Παραλία στη Σέριφο
5 ημερήσιες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες
Εξάλλου μετά το περπάτημα κάτω από τον ήλιο, η βουτιά στη θάλασσα είναι απαραίτητη
5 ημερήσιες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες