Thumbnail
Ενετικά κυρίως οχυρά

Το Ναύπλιο είναι γνωστό για τα δύο οχυρά του, το Παλαμίδι και το Μπούρτζι. Το δεύτερο μάλιστα αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Πρόκειται για ένα οχυροματικό έργο που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1473 στο νησάκι που πήρε και το όνομά του από αυτό. Άλλες ονομασίες που του αποδίδονται είναι "Καστέλι" και "Θαλασσόπυργος".

Το Μπούρτζι όμως δεν είναι μοναδικό στο είδος του. Σύμφωνα με τον "Καστρολόγο" (kastra.eu), υπάρχουν αρκετά παρόμοια οχυρά ανά την Ελλάδα. Εντοπίσαμε μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Μπούρτζι Πόρου

Το Μπούρτζι είναι νησάκι με έκταση 30 στρέμματα στην ανατολική είσοδο του λιμανιού του Πόρου. Το σημερινό κάστρο κτίστηκε το 1826 από τον Carl Wilhelm von Heideck. έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανταρσία του Μιαούλη το 1831, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό σαν απόθήκη πυρομαχικών. Στην Κατοχή το χρησιμοποίησαν και οι Γερμανοί.

Μπούρτζι Μεθώνης

Το μικρό επιθαλάσσιο οχυρό είναι κτισμένο σε μικρή νησίδα στα νότια του κάστρου. Αποτελείται από έναν οκτάπλευρο πύργο και περιβάλλεται από χαμηλό οκτάπλευρο τείχος. Η οικοδόμηση του άρχισε λίγο πριν το 1500 από τους Ενετούς και ολοκληρώθηκε από τους Οθωμανούς κατά τον 16ο αιώνα.

Μπούρτζι Αυλίδος

Μπούρτζι Αυλίδος, Βρίσκεται στην Εύβοια και χτίστηκε πριν το 14ο αιώνα, πιθανόν για να να επιτηρούν το στενό της Αυλίδος.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το κτίσμα αυτό. Προφανής σκοπός του οχυρού ήταν η επιτήρηση του στενού της Αυλίδας. Πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα.

Μπούρτζι Καρύστου

Ένα ακόμη οχυρό του νησιού της Εύβοιας. Πρόκειται για ενετική κατασκευή του 1350 μ.Χ. Οι Ενετοί χρησιμοποίησαν ως δομικά υλικά τα μαρμάρινα κομμάτια από Ρωμαϊκό Μαυσωλείο, που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς.

Μπούρτζι Χίου

Μικρό λιμενόκαστρο από την Οθωμανική περίοδο. Ουσιαστικά είναι μέρος του μεγάλου κάστρου της Χίου. Μαρτυρίες για το οχυρό υπάρχουν από τη Γενοβέζικη περίοδο. Τα ερείπια που βλέπουμε σήμερα προέρχονται από την ανοικοδόμηση του φρουρίου που έγινε το 1713 και το 1748 επί Χατζή Ιμπραήμ Πασά.

Μπούρτζι Σκιάθου

Σήμερα δεν σώζεται τίποτα, εκτός από κάποια ίχνη των τειχών. Τα σημερινά ερείπια δεν αποκαλύπτουν πολλά για το μέγεθος και την ισχύ του κάστρου, αλλά ξέρουμε ότι τα τείχη είχαν επάλξεις, πολεμίστρες και δύο στρογγυλούς πύργους αριστερά και δεξιά της πύλης. Το φρούριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1660, όταν κατέλαβε το νησί ο Ενετός ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι.

Μπούρτζι Λέρου

Στην περιοχή Αγ. Μαρίνας και στη νότια είσοδο του κόλπου δεσπόζει το Μπούρτζι, πιθανότατα ρωμαϊκό φρούριο. Μάλλον το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία για την ύπαρξη δύο ακόμη κάστρων ονομασίας και "τύπου" Μπούρτζι σε Αίγινα και Χαλκίδα, τα οποία όμως δεν έχουν διασωθεί.

Επιμέλεια: Γιώργος Βασιλείου

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα