Thumbnail
Την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,9% το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ,

Την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,9% το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ για φέτος προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,1%. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει από το 25% πέρυσι σε 24,7% εφέτος και 23,8% το 2017. Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να κινηθεί εφέτος και το 2017 σε θετικό έδαφος (0,5% κάθε χρονιά) από -1,1% πέρυσι.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 191,6% του ΑΕΠ και το 2017 στο 187,1% του ΑΕΠ από 190,2% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

Η μελέτη αναγνωρίζει ότι «το ρεύμα μπορεί να αλλάζει για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γκουρία σε γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία δείχνει αρκετά σημαντικά σημάδια αντοχής:

• Πρώτον, η ύφεση το 2015 ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μόνο, με τη βοήθεια μίας ακόμη περιόδου - ρεκόρ για τον τουρισμό, με τους τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα να φθάνουν σχεδόν τα 24 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων ήμουν εγώ και η σύζυγός μου.

• Δεύτερον, παρά το ότι αναμένουμε μηδενική ανάπτυξη το 2016 (-0,1%), κάτι που οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από το περασμένο έτος , η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχίσει να αποκτά δυναμική το 2017, με έναν ρυθμό σχεδόν 2%.

• Τρίτον, η αγορά εργασίας δείχνει τώρα ενδείξεις σταδιακής βελτίωσης, με τα επίπεδα ανεργίας να υποχωρούν από τα υψηλά του 2013. Η Ελλάδα έχει ακόμη την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ (στο 24,6%), αλλά το επίπεδό της είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2012.

• Τέταρτον, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν, επίσης, βοηθήσει να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και θα ενισχύσουν την αποκατάσταση τη εμπιστοσύνης και των πιστώσεων».

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, θα προκαλέσει επενδύσεις από τις επιχειρήσεις και εξαγωγές που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη».

Ο κ. Γκουρία σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θέτει μεγάλα προβλήματα για την ελληνική οικονομία και την ανάκαμψή της. 

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vasilis maggos
«Δικαιοσύνη» μετά από τέσσερα χρόνια: Στο δικαστήριο οι έξι αστυνομικοί που βασάνισαν τον Βασίλη Μάγγο
Παραπέμπονται έξι αστυνομικοί για κακουργήματα κατά του Βασίλη Μάγγου – Δικαιοσύνη μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής
«Δικαιοσύνη» μετά από τέσσερα χρόνια: Στο δικαστήριο οι έξι αστυνομικοί που βασάνισαν τον Βασίλη Μάγγο
pencil_foto_education.jpg
Τροχοπέδη η γραφειοκρατία του ΥΠΑΙΘA για απόφοιτους Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής - Κίνδυνος ο αποκλεισμός τους!
«Όλοι τους έχουν επενδύσει σημαντικούς πόρους, τόσο ψυχικούς όσο και οικονομικούς, για την εκπαίδευσή τους και για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων...
Τροχοπέδη η γραφειοκρατία του ΥΠΑΙΘA για απόφοιτους Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής - Κίνδυνος ο αποκλεισμός τους!
σχολ
«Αόρατοι» για το υπουργείο Παιδείας: Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί σε καθεστώς άνισης μεταχείρισης
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ισότητας με τους πολύτεκνους, οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς άνισης και...
«Αόρατοι» για το υπουργείο Παιδείας: Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί σε καθεστώς άνισης μεταχείρισης