Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου οι ρίζες του γένους άνθρωπος
Ενα κομμάτι απολιθωμένης γνάθου που ανακαλύφθηκε στο Λέντι - Γκεράρου της Αιθιοπίας, πηγαίνει 400.000 χρόνια πίσω την ημερομηνία εμφάνισης των πρώτων μελών του γένους Homo (άνθρωπος). Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν το απολίθωμα, το οστό είναι ηλικίας 2,8 εκατομμυρίων ετών και είναι ένα από τα λίγα απολιθώματα ανθρωπιδών που χρονολογούνται στην περίοδο από 2,5 έως 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο μικροκέφαλος αυστραλοπίθηκος εξελισσόταν σε γένος με μεγαλύτερο εγκέφαλο, δηλαδή στα πρώτα είδη του ανθρώπινου γένους.
Σε αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, η σημαντική κλιματική αλλαγή ανάγκασε τους προγόνους μας να μετακινηθούν από τα δάση σε πιο ανοιχτές περιοχές. Επρεπε να προσαρμοστούν σε νέες τροφές και να αντιμετωπίσουν νέους θηρευτές, γεγονός που ίσως ήταν ο περιβαλλοντικός παράγοντας που ευνόησε τη φυσική επιλογή προς μεγαλύτερους εγκεφάλους. Απολιθώματα ζώων, που βρέθηκαν κοντά στο απολίθωμα της γνάθου δείχνουν ότι το άτομο στο οποίο ανήκε το οστό ζούσε στη σαβάνα και όχι σε τροπικό δάσος. Σύμφωνα με τον παλαιοανθρωπολόγο Μπράιαν Βιλμόαρ, του πανεπιστημίου της Νεβάδα «αν το κλίμα δεν είχε αλλάξει πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, τότε ο αυστραλοπίθηκος ίσως ευτυχής να ζούσε ακόμα»...
Νέα χρονολογία για την πρώτη εμφάνιση εργαλείων
Η κατασκευή εργαλείων με χρήση του αντίχειρα και των δακτύλων σε αντίθεση δεν θεωρείται πια αποκλειστικό χαρακτηριστικό του homo sapiens. Ισως την ικανότητα αυτή να είχαν ως ένα βαθμό και κάποιοι πρόγονοί τουΗ κατασκευή εργαλείων με χρήση του αντίχειρα και των δακτύλων σε αντίθεση δεν θεωρείται πια αποκλειστικό χαρακτηριστικό του homo sapiens. Ισως την ικανότητα αυτή να είχαν ως ένα βαθμό και κάποιοι πρόγονοί του
Σύμφωνα και πάλι με το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, το 2011, μια ομάδα Αμερικανών παλαιοανθρωπολόγων πήρε λάθος στροφή στο Λομέκουι, κοντά στη λίμνη Τουρκάνα, της Κένυας. Ενα μέλος της ομάδας, παρατηρώντας στρώματα ιζημάτων, που είχαν εκτεθεί και διαβρώνονταν, εντόπισε πέτρινα εργαλεία, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν 3,3 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή τα παλαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.
Με μήκος μέχρι 20 εκατοστά, αυτά τα εργαλεία είναι μεγαλύτερα, βαρύτερα και λιγότερο καλοφτιαγμένα συγκριτικά με τα ηλικίας 2,6 εκατ. ετών εργαλεία από το φαράγγι Ολντουβάι της Τανζανίας, που κατείχαν το ρεκόρ παλαιότητας. Οπως και τα Ολντουβανικά εργαλεία, τα εργαλεία από το Λομέκουι της Κένυας ήταν εμφανώς αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας και όχι φυσικής διαδικασίας. Ο κατασκευαστής τους χρησιμοποίησε κυρίως τεχνική που απαιτεί και τα δύο χέρια, κρατώντας το προς επεξεργασία κομμάτι πέτρας πάνω σε ένα βράχο σαν αμόνι και χτυπώντας το με ένα πέτρινο σφυρί, ώστε να βγάλει απ' αυτό κομμάτια με αιχμηρές άκρες.
Μέχρι τώρα, αυτού του είδους η επεξεργασία της πέτρας και η αφηρημένη σκέψη που απαιτεί αποδίδονταν αποκλειστικά στο γένος Homo, αρχίζοντας με τον Homo habilis, που θεωρείται ο κατασκευαστής εργαλείων ολντουβανικού τύπου. Αλλά τα λομεκουγιανά εργαλεία προηγούνται του H. habilis κατά μισό εκατομμύριο χρόνια. Προς το παρόν, όλοι οι υποψήφιοι για την κατασκευή τους είναι είδη που ζούσαν πριν την εμφάνιση του γένους Homo και περιλαμβάνουν τον Αυστραλοπίθηκο αφαρένσις και τον πλατύωπα Κενυάνθρωπο, που είχε ανακαλυφθεί το 1998 κοντά στο Λομέκουι. Αν πράγματι τα εργαλεία φτιάχτηκαν από είδος πριν την εμφάνιση των πρώτων ανθρωπίδων, ίσως πρόκειται για ανακάλυψη μεγάλης σημασίας.
Μήπως η δύναμη λαβής και η δεξιότητα του ανθρώπινου χεριού αναπτύχθηκαν ήδη από τους πρώιμους αυστραλοπιθήκους;Μήπως η δύναμη λαβής και η δεξιότητα του ανθρώπινου χεριού αναπτύχθηκαν ήδη από τους πρώιμους αυστραλοπιθήκους;
Σε άλλη μελέτη, σχετικά με την εξέλιξη της ικανότητας λαβής (π.χ. ενός σφυριού), ο ανθρωπολόγος Ματ Σκίνερ του πανεπιστημίου του Κεντ, σύγκρινε οστά του χεριού και του καρπού από ανθρώπους και ανθρωπίδες. Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ διαπίστωσε αυξημένη οστική πυκνότητα σε συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία που σχετίζονται με την κατασκευή εργαλείων.
Στην επιστημονική δημοσίευση που έκανε πέρσι στο περιοδικό «Science», ο Σκίνερ ανακοίνωσε ότι βρήκε τις ίδιες μεταβολές και στα αντίστοιχα οστά του Αυστραλοπίθηκου αφρικάνους, πιθανού άμεσου προγόνου του γένους Homo, πράγμα που σημαίνει ότι η ικανότητα κατασκευής εργαλείων ήταν ίσως πιο πρώιμη προσαρμογή απ' ό,τι θεωρούνταν έως τώρα. Το συμπέρασμά του ενισχύει το ενδεχόμενο τα εργαλεία που βρέθηκαν στο Λομέκουι να φτιάχτηκαν είτε από αυστραλοπίθηκο, είτε από κενυάνθρωπο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη