Thumbnail
Πρόσφυγες

Της Μαρίας Μόσχου

Ένα τεράστιο «κύκλωμα παραοικονομίας» εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας έχει στηθεί από αλλοδαπούς, αλλά και Έλληνες «μαυραγορίτες», που στηρίζονται στην εξαθλίωση και την ανέχεια όσων φτάνουν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια. Με βασικό σκοπό την αισχροκέρδεια πωλούν ένα μπουκάλι νερό μέχρι πέντε ευρώ, ένα σάντουιτς μέχρι και δέκα ευρώ, τη φόρτιση του κινητού έως και 15 ευρώ, ενώ τιμολογούν ακόμα και την επίσκεψη στην... τουαλέτα μέχρι και 2 ευρώ!

Τις δύο όψεις του... νομίσματος έχουν δει στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι καταφθάνουν κατά χιλιάδες παραμένοντας «εγκλωβισμένοι». Από τη μία οι γιαγιάδες που ταΐζουν ένα μωρό προσφυγόπουλο, οι εθελοντές που δίνουν τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια και οι νησιώτες που σώζουν παιδιά από βέβαιο πνιγμό. Από την άλλη, ένα απέραντο κύκλωμα εκμετάλλευσης.

Παράνομη μεταφορά με ταρίφα που φτάνει και τα 5.000 ευρώ, και «καπέλα» σε δεκάδες προϊόντα ακόμα και σε ένα μπουκαλάκι νερό που κοστολογείται μέχρι και 5 ευρώ!

Για κάθε έναν που βοήθησε έναν πρόσφυγα, υπήρχε και ένας που τον εκμεταλλεύτηκε, χρεώνοντάς τον τη χρήση πρίζας για φόρτιση ή πουλώντας τους τρόφιμα σε εξωφρενικές τιμές. Ενώ γνωστό είναι πλέον και το πλιάτσικο σε σωσίβια ή λέμβους.

Οι καταγγελίες είναι απεριόριστες, «άνθησαν» όμως το τελευταίο διάστημα με τον εγκλωβισμό των μεταναστών στην κοιλάδα των Τεμπών αλλά και στην πλατεία Βικτωρίας.

Δεν ήταν διόλου τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου, ο οποίος είχε τονίσει ότι προχωρούν στην οργάνωση των hotspots προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευσή των προσφύγων από «ορισμένους».

Οι καταγγελίες που έκανε καταπέλτης: «Ορισμένοι ενώ στην αρχή, μαζί με τους χρυσαυγίτες, έδειχναν ότι δεν θέλουν τα hotspots στα νησιά τους για να μην επιβαρυνθεί δήθεν ο τουρισμός, είχαν σκοπό να αφήσουν τους πρόσφυγες έξω από κέντρα όπου δινόταν δωρεάν τροφή και φαγητό, ώστε να πωλούν μπουκαλάκια νερό προς πέντε ευρώ, να πωλούν τις φορτίσεις τηλεφώνου προς πέντε ευρώ ή ο ξενοδόχος της Κω, που είναι αντιπρόεδρος των ξενοδόχων και επικεφαλής της ομάδας του Facebook που ξεσήκωσε τον κόσμο, να νοικιάζει ντους προς δεκαπέντε ευρώ σε κάθε πρόσφυγα»!

Πλατεία Βικτωρίας
Ένα απίστευτο σύστημα παράνομης παροχής... υπηρεσιών με το αζημίωτο έχει στηθεί στην πλατεία Βικτωρίας, εκεί όπου βρίσκουν κατάλυμα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Κυρίως αλλοδαποί υπόσχονται πως έναντι 1.000 έως 2.000 ευρώ, μπορούν να μεταφέρουν ασφαλώς τους πρόσφυγες στα σύνορα και τους υπόσχονται εύκολη πρόσβαση στα Σκόπια. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες αρνούνται να μεταφερθούν σε χώρους που θα τους προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Το βράδυ άλλο σκηνικό. Επιτήδειοι κλέβουν τους μετανάστες. Ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις, στις οποίες οι δράστες απέσπασαν από τα θύματά τους εκατοντάδες ευρώ.

Δεν λείπουν και καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες άνδρες προσφέρουν φαγητό, ζεστό μπάνιο και 10 ευρώ σε νεαρούς μετανάστες προκειμένου να συνευρεθούν ερωτικά μαζί τους. Μάλιστα το γεγονός κατήγγειλε επίσημα διαπιστευμένος από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφραστής, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες εθελοντών, κάποια από τα καφέ της περιοχής ζητούν από 1 έως 2 ευρώ προκειμένου οι μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τους.

Παράνομη μεταφορά
Με ποσά πάνω από 700 ευρώ χρεώνουν οδηγοί ταξί τους μετανάστες για να τους μεταφέρουν στα σύνορα από την Αθήνα.

«Άμα βάλει τέσσερα άτομα μέσα μπορεί να τους πάρει και ένα χιλιάρικο» τονίζουν οδηγοί ταξί. Δεν διστάζουν μάλιστα να βγάλουν ακόμα και «φυλλάδια» που μοιράζονται στους μετανάστες για να μετακινηθούν με πούλμαν και όποιο άλλο μέσο υπάρχει προς τα σύνορα με το «αζημίωτο».

Οι «χρυσές κούρσες» που εκτελούν οδηγοί ταξί μεταφέρουν κυρίως μετανάστες χωρίς κανέναν έγγραφο προσωρινής διαμονής στη χώρα μας.

Η δράση του ... κυκλώματος έχει φτάσει μέχρι το Αφγανιστάν και τη Συρία, με τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας να γνωρίζουν ότι θα βρουν μέσο για να φύγουν από πληρώνοντας από 40 μέχρι και .1000 ευρώ ανάλογα το... όχημα.

Χρυσές δουλειές κάνουν και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Σαν γεράκια οι... κράχτες έχουν απλωθεί σε όλοι το λιμάνι του Πειραιά και υπόσχονται ακόμα και μεταφορά στα Σκόπια μέσα σε ... μία ώρα! Πληρώνονται με το... κεφάλι από 50 έως 100 ευρώ ανάλογα τον προορισμό. Οι ίδιοι τούς συστήνουν σε συγκεκριμένους οδηγούς ταξί που θα τους πάνε στην Ομόνοια με διπλή ταρίφα. Οι οδηγοί δίνουν μερτικό στον κράχτη κι εκείνοι με τη σειρά τους παίρνουν μερτικό από το ταξιδιωτικό γραφείο που θα τους πάει στα σύνορα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος των ΚΤΕΛ έχει υποβάλει μήνυση για «άγρα πελατών».

Με σκάφος στην Ιταλία
Εκτός από την παράνομη μεταφορά μέσα στη χώρα οι διακινητές υπόσχονται τη μεταφορά τους όμως με σκάφος στην Ιταλία ή δίνουν ελπίδες ότι μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο σε όποιο προορισμό επιλέξουν. Εδώ η ταρίφα ανεβαίνει κατά πολύ. Μιλάμε πλέον για 3.000 με 4.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πλούσιο και το αστυνομικό δελτίο από περιπτώσεις ημεδαπών ή αλλοδαπών που συνελήφθησαν για παράνομη μεταφορά. Πιο πρόσφατο συμβάν η σύλληψη στο Νέο Φάληρο οδηγού λεωφορείου για εξαπάτηση προσφύγων την προηγούμενη Τρίτη. O άντρας επιβίβασε 25 Σύρους για να τους μεταφέρει στα σύνορα λέγοντάς του ότι αυτά είναι ανοιχτά.

REAL ESTATE
15 άτομα σε 50 τ.μ. σπίτι

Παιχνίδια κερδοσκόπων στις πλάτες των χιλιάδων προσφύγων παίζονται και στο real estate, με επιτήδειους ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο να ενοικιάζουν σε απίστευτες τιμές τα σπίτια τους. Καταγγελίες έχουν γίνει για μίσθωση διαμερισμάτων 50-100 τ.μ. ακόμη και σε 15 άτομα που πληρώνουν «κεφαλικό ενοίκιο» ακόμη και 100 ευρώ τον μήνα. Ετσι, ο ιδιοκτήτης κερδίζει έως 1.500 ευρώ μηνιαίως στοιβάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες σε δυάρια και τριάρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολυκατοικίες που έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους έχουν ενοικιαστεί αρκετά διαμερίσματα προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων. Την ίδια στιγμή, πεδίο αντιπαράθεσης γίνεται και η πρόθεση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να ενοικιάσουν οι ίδιες διαμερίσματα για να στεγάσουν οικογένειες. Πρόσφατα η ΜΚΟ PRAKSIS δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών στην Αττική με «προδιαγραφές φιλοξενίας από 4 έως 6 άτομα. Να είναι άνω των 60 τ.μ, σε καλή κατάσταση, άμεσα διαθέσιμα, χωρίς οφειλές σε ΔΕΚΟ και κληρονομικές εκκρεμότητες».

Η πρόσκληση αυτή προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων του κέντρου που θεωρούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας. Οπως τονίζεται, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα σπίτια σε μετανάστες και πρόσφυγες μένουν στην επαρχία.

Πηγή: Ημερησία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

o-teachers-facebook_20.jpg
Τεράστιες ευθύνες των διευθυντών εκπαίδευσης που ανακάλεσαν τις μονιμοποιήσεις ή δεν προχώρησαν καν σε αυτές
Όλοι/Όλες οι διευθυντές/ντριες εκπαίδευσης είχαν διοικητική υποχρέωση να μονιμοποιήσουν τον Αύγουστο του 2022 και πάντως εντός του διμήνου τις/τους...
Τεράστιες ευθύνες των διευθυντών εκπαίδευσης που ανακάλεσαν τις μονιμοποιήσεις ή δεν προχώρησαν καν σε αυτές