Αποκαλυπτικά για την παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, στην ημερίδα του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Μέσων του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην ημερίδα με τίτλο «Πώς και γιατί παραβιάζεται η δεοντολογία στα ΜΜΕ (2009-2015)», αφού παρουσιάστηκαν οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, έγινε ανάλυση των θεσμών καταγραφής και τήρησης της δεοντολογίας και ανασκόπηση των περιπτώσεων παραβίασής της στο πρόσφατο παρελθόν. Πρώτη αναφορά για την παραβίαση της δεοντολογίας αποτέλεσε η ομιλία της διδάσκουσας/ερευνήτριας Τμήματος Ε.Μ.Μ.Ε. και καθηγήτριας του ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ιωάννας Αθανασάτου, η οποία μίλησε για την περίπτωση των οροθετικών γυναικών και τον σάλο που είχε ξεσπάσει τότε στα ΜΜΕ της χώρας μας με τα ατέλειωτα ρεπορτάζ για το θέμα. Η κα Αθανασάτου χαρακτήρισε «πογκρόμ» των καναλιών τη μεταχείριση των συγκεκριμένων γυναικών (ρεπορτάζ του 2012) με αυθαίρετα συμπεράσματα των δημοσιογράφων και στόχο την πρόκληση ηθικού πανικού στην κοινωνία. Το γεγονός αυτό, τόνισε η καθηγήτρια, οδήγησε σταδιακά στον εκφασισμό μέρους της κοινωνίας, καθώς τα καθεστωτικά ΜΜΕ της εποχής θέλοντας να δώσουν την ψευδαίσθηση ασφάλειας στους πολίτες μιλούσαν για τη δήθεν προστασία, η οποία θα παρέχεται μόνο από ένα αυστηρά αστυνομοκρατούμενο κράτος καταστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι γυναίκες αυτές, σημείωσε η κα Αθανασάτου, έγιναν βορρά από τα ΜΜΕ, με πλήρη παραβίαση των ιατρικών και προσωπικών τους δεδομένων, γεγονός που οδήγησε και στην αυτοκτονία δύο εξ αυτών, έγκλημα που ποτέ δεν τιμωρήθηκε, όπως τόνισε.
Στο πλαίσιο της κρίσης υπάρχει μετατόπιση αξιών, την ώρα που το κοινωνικό κράτος γκρεμίζεται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν τον ρόλο ενεργοποίησης μηχανισμών φόβου στην κοινωνία, με βραδινά δελτία, που παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική Αρχή τρομοκρατούν και κατευθύνουν τη σκέψη σε ακροδεξιές, σκοτεινές ατραπούς. Επίσης, η κα Αθανασάτου χαρακτήρισε ως δυσάρεστη έκπληξη τη στάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, καθώς οι συγκεκριμένες Αρχές στάθηκαν κατώτερες των περιστάσεων μην παίρνοντας ουσιαστική θέση στο θέμα. Μόνη αισιόδοξη παρακαταθήκη υπήρξε το περιοδικό "UNFOLLOW" και συγκεκριμένη αρθρογραφία της εποχής από την "ΑΥΓΗ". «Η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των γενικών Αρχών Δικαίου αφορά όλους μας, αν βρεθούμε στην άτυχη θέση που το σύστημα θέλει να αποβάλλει», τόνισε κλείνοντας την ομιλία της η κα Αθανασάτου.
Στη συνέχεια της ημερίδας, τέθηκε επί τάπητος η περίπτωση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η Ιουλία Μέρμηγκα (διδάσκουσα/ερευνήτρια Τμήματος Ε.Μ.Μ.Ε.) και η Πέννυ Γέρου (δημοσιογράφος, απόφοιτη Τμήματος Ε.Μ.Μ.Ε.) παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους πάνω στη στάση της συγκεκριμένης εφημερίδας αναφορικά με τη δολοφονία Φύσσα. Οι ερευνήτριες δήλωσαν ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, οφείλεται κατά πολύ στα ΜΜΕ. Η φωτογραφία του νεκρού Παύλου Φύσσα από μια εφημερίδα, η οποία στο παρελθόν υπηρέτησε τον κίτρινο Τύπο και τη lifestyle συνταγή, τώρα με αξίωμα το "αίμα και σπέρμα" οδηγεί στον εκφασισμό. Από τις ερευνήτριες παρουσιάστηκαν πλήθος δημοσιευμάτων - από τις γριούλες που είχαν προστασία για να πάνε να σηκώσουν τα χρήματά τους από τα ΑΤΜ έως την υπερπροβολή του macho Ηλ. Κασιδιάρη και των καλλονών που τον ποθούσαν για γαμπρό- πρακτικές στοχευμένες από το «Πρώτο Θέμα» όπως σημείωσαν, στον εκφασισμό και σεξισμό της κοινωνίας. Αρνητικό πρόσημο και η ουσιαστική απουσία της ΕΣΗΕΑ, συμπλήρωσαν.
Τελευταίο θέμα που απασχόλησε την ημερίδα ήταν η δεοντολογία και δημοσιότητα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η καθηγήτρια Ιωάννα Αθανασάτου, και η ερευνητική της ομάδα αποτελούμενη από τις Αφροδίτη Αντωνακάκη, Τόνι Αραβαντινού και Ευδοξία Παραθύρα, παρουσίασαν τα στοιχεία της έρευνάς τους για την κάλυψη της δίκης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κα Αθανασάτου χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την παντελή έλλειψη δημοσιότητας της δίκης. Τόνισε δε, τα επιμέρους «προβλήματα» όπως τη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό, με δυσκολίες στην κάλυψη, χωρίς πλάνα, την ώρα που η δίκη του μακελάρη Μπρέγιαβικ είναι στη διάθεση της νορβηγικής κοινωνίας, και την εστίαση των λιγοστών ρεπορτάζ της δίκης, στην «κόντρα» μεταξύ της μητέρας του Παύλου Φύσσα και των αντιδίκων. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση εδώ, σημείωσε η κα Αθανασάτου το Golden Dawn Watch, μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της δίκης της ΧΑ, η οποία συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων. Η μη επαρκής και επιλεκτική δημοσιοποίηση, σημείωσε η καθηγήτρια, εκλαμβάνεται τώρα ως παραβίαση της δεοντολογίας, καθώς μιλάμε για νεοναζιστικές πρακτικές μιας εγκληματικής οργάνωσης που βρίσκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το 3ο μνημόνιο, σημείωσε η ερευνητική ομάδα, «έδωσε τη δυνατότητα στη Χρυσή Αυγή να το παίζει αντιμνημονιακή, ενώ την ώρα που μέλη της κατηγορούνται για εγκληματική δράση, άλλα στελέχη της φωτογραφίζονται δίπλα στους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους». Σε αυτό το θολό κοντράστ, βοηθά η έλλειψη κάλυψης της τόσο σημαντικής αυτής δίκης, τόνισαν οι ερευνήτριες. Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση μεταξύ των παρεβρισκομένων και του πάνελ των ομιλητών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη