Thumbnail
Τι έκοψε η ΕΡΤ

Χτες μέσω της ΕΡΤ μάθαμε για τους δύο Θεσσαλονικείς, που δεν δίστασαν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους πενταμελή οικογένεια από τη Συρία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα όσα κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ3 δύο άντρες, ο 33χρονος Γιάννης Βαρδαλαχάκη και ο 36χρονος Τίμος Κεχαγιάς, συγκάτοικοι τα τελευταία χρόνια, άνοιξαν το σπίτι τους για να προσφέρουν λίγη ανακούφιση αψηφώντας ακόμα και την διατάραξη της εργένικης ζωής.

Τι  δεν έπαιξε όμως η ΕΡΤ

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει ο  Γιάννης Βαρδαλαχάκης  μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Facebook για όσα έκοψε η ΕΡΤ! - 

Να που γίναμε και viral λοιπόν τώρα στα γεράματα. Σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια και τα συχαρίκια αλλά τόσο εγώ όσο και ο έτερος "εργένης" Timos Kehagias  θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα γιατί το τρίλεπτο video που προβλήθηκε πολύ λίγη σχέση με το τι ειπώθηκε στο δίωρο που βρισκόταν στο σπίτι μας το συνεργείο της ΕΡΤ3. Δεν είμαστε βέβαια άνθρωποι που τρέφουν αυταπάτες για το τι μπορεί να ακουστεί στην TV αλλά σε τέτοιο βαθμό ομολογώ ότι δεν το περιμέναμε.

Όταν μας πήραν από την ΕΡΤ3 για το ρεπορτάζ το σκεφτήκαμε πολύ αν πρέπει να δεχτούμε. Το κάναμε για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί οι ίδιοι οι φίλοι μας ήθελαν να μιλήσουν για αυτά που έχουν περάσει, να ευχαριστήσουν τον κόσμο που έχει σταθεί στους πρόσφυγες και να στείλουν ένα μήνυμα να ανοίξουν τα σύνορα. Δεύτερον, γιατί θέλαμε να αξιοποιήσουμε το μέσο για να προβληθεί η διαδικασία και να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται να πράξουν αναλόγως.Τρίτον για να σπάσει στα μάτια κάποιου κόσμου η εικόνα του πρόσφυγα που αποτελεί απειλή. Σε κάποιο βαθμό τα παραπάνω επιτεύχθηκαν οπότε η όλη αποτίμηση είναι θετική. Από εκεί και πέρα ειπώθηκαν ένα σωρό πράγματα που επειδή ξέφευγαν από το εύπεπτο σχήμα κατατρεγμένου πρόσφυγα - φιλεύσπλαχνου Έλληνα, τα έφαγε η μαρμάγκα. 

Εξ αρχής κάναμε σαφές ότι για εμάς δεν τίθεται ζήτημα φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης αλλά αλληλεγγύης. Ο Τίμος ανέφερε ότι συμμετέχουμε χρόνια σε δομές και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και ότι όλα αυτά δεν ξεκίνησαν τώρα με το προσφυγικό. Το σημείο στο οποίο κόβεται το video όταν μιλάω για τα παιδιά που κοιμούνται στο κρύο ακολουθείται από ένα μεγάλο ΑΛΛΑ μετά το οποίο συνεχίζω λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό αλλά έχει να κάνει με την αλληλεγγύη μεταξύ λαών που μπορούν πολύ εύκολα να βρεθούν ο ένας στη θέση του άλλου. Φέρνω μάλιστα ως παράδειγμα τους Έλληνες πρόσφυγες που μετά τη μικρασιατική καταστροφή βρήκαν καταφύγιο στο Χαλέπι, την πόλη του Σεμίρ και της Αμπίρ. Εκεί όμως το πράγμα γίνεται αμφίδρομο και κάπως χαλάει το στόρι.

Οι άνθρωποι δεν εγκατέλειψαν το σπίτι τους πριν ένα μήνα επειδή έτσι τους τη βάρεσε. Έκαναν υπομονή και παρέμειναν για 5 χρόνια σε μία εμπόλεμη περιοχή. Έφυγαν μόνο όταν μία βόμβα προσγειώθηκε στην ταράτσα του σπιτιού τους αλλά για καλή τους τύχη δεν εξερράγη.  Τότε αποφάσισαν να τα μαζέψουν και να φύγουν, παρά το γεγονός ότι ο Σεμίρ αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, αφού κατάλαβαν ότι την επόμενη φορά αποκλείεται να είναι τόσο τυχεροί. Αυτούς λένε ριψάσπιδες κάτι φασιστοκαθίκια που το έχουν κάψει από την κόκα. 

Η βόμβα στο σπίτι τους δεν έπεσε από μόνη της. Την έριξε η Αλ Νούσρα, μια τζιχαντιστική οργάνωση - παρακλάδι της Αλ Κάϊντα στη Συρία - που για χρόνια χρηματοδοτούνταν και εξοπλίζονταν από τους δυτικούς με το πρόσχημα της ενίσχυσης της "μετριοπαθούς αντιπολίτευσης". Αλλά οι πρόσφυγες μπορεί να είναι μόνο εν δυνάμει τζιχαντιστές,δε μπορούν να είναι θύματά τους. 

Είπανε τα παιδιά αναλυτικά για το γαϊτανάκι της εκμετάλλευσης των προσφύγων που, αποκλεισμένοι από κάθε τρόπο να ταξιδέψουν νόμιμα αφού οι Σύριοι δεν μπορούν πλέον να βγάλουν βίζα για τις ευρωπαϊκές χώρες, αναγκάζονται να πληρώσουν μία περιουσία πρώτα το Σύριο "οδηγό" που θα τους περάσει τα σύνορα, μετά τους Τούρκους στρατιώτες που θα κάνουν τα στραβά μάτια και στη συνέχεια τους διακινητές που θα τους περάσουν με τη βάρκα στην Ελλάδα. Για να συναντήσουν εδώ άλλα κοράκια, όπως κάτι επιτήδειους που τους έπεισαν ψευδώς ότι αν πάρουν το λεωφορείο θα τους συλλάβει η αστυνομία προκειμένου να αναγκαστούν να πάρουν ταξί και να πληρώσουν 300 ευρώ το Λαμία-Θεσσαλονίκη και 150 το Θεσσαλονίκη-Κιλκίς. 

Είπανε επίσης ότι η Συρία ιστορικά έχει δεχθεί πολλές φορές πρόσφυγές, ωστόσο ποτέ δεν τους έβαλε σε στρατόπεδα. Όπως κάνει σήμερα η πολιτισμένη Ευρώπη, προσθέτω εγώ. Είπαμε επίσης για τη συμφωνία που αφήνει ξεκρέμαστους αυτούς τους ανθρώπους. Και για την ελληνική κυβέρνηση που, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία, κρατάει κλειστή τη συριακή πρεσβεία στη χώρα.  

Ξαναλέω δεν έχω αυταπάτες ότι υπήρχε ποτέ περίπτωση αυτά να παίξουν στην τηλεόραση - τουλάχιστον όχι όλα. Μπορούν όμως να παίξουν στον τοίχο μου και αν δεν τα έγραφα θα έσκαγα. 

ΥΓ1 Όσοι έχετε χώρο και το σκέφτεστε να φιλοξενήσετε κάποια οικογένεια σπίτι σας, απλά κάντε το. Έστω και ένα μικρό "πιτ-στοπ" μίας μέρας για ένα μπάνιο και ένα πλυντήριο είναι μεγάλη υπόθεση. Ελάτε σε επαφή με τους Εθελοντές Χέρσου/Πρόσφυγες Στρατόπεδο Χέρσου που δίνουν κάθε μέρα την ψυχή τους εκεί.

ΥΓ2 Να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω τον Vaggelis Bachar Moussa που παράτησε της δουλειές του για να αναλάβει χρέη διερμηνέα, μιας και το κανάλι δεν θεώρησε αναγκαίο να στείλει κάποιον που μιλάει αραβικά σε μία συνέντευξη που θα μιλούσαν άραβες.

ΥΓ3 Λοιπόν, "τους πήραμε σπίτι μας". Άλλο;

ΥΓ4 "Να παίρνατε κάναν Έλληνα". Προσπερνάω την εμφανή σκατοψυχιά και τη λογική της ανάθεσης ακόμα και στο επίπεδο της "φιλανθρωπίας" με ρατσιστικά κριτήρια και θέλω απλά να επισημάνω το εξής: Όποιος νομίζει ότι το μόνο πρόβλημα των αστέγων είναι ότι δε βρίσκεται κάποιος να τους φιλοξενήσει, δεν έχει πλησιάσει άστεγο ούτε στα 5 μέτρα. Το κλείνω εδώ γιατί δεν είναι της παρούσης.

ΥΓ5 Άνθιμε, 500 μέτρα από την πόρτα σου... 

ΥΓ6 Δεν είμαι Θεσσαλονικιός. Ούτε εργένης.

 

Να που γίναμε και viral λοιπόν τώρα στα γεράματα. Σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια και τα συχαρίκια αλλά τόσ...

Posted by John Vardalahakis on Tuesday, March 22, 2016

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα