Thumbnail
ΕΣΠΑ

Τρελές «δουλειές» φέρνει το νέο ΕΣΠΑ σε κάθε λογής κομπιναδόρους. Ποσά της τάξεως των 100, 200, 300 ευρώ πέφτουν σύννεφο αυτήν την περίοδο για την υποβολή προτάσεων για αναβάθμιση επιχειρήσεων, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό, νεοφυή επιχειρηματικότητα και αυτοαπασχόληση πτυχιούχων και πλουτίζουν… κερδοσκόπους. Εν μέσω κρίσης τα νέα προγράμματα απεγκλωβίζουν από οικονομικά αδιέξοδα, καλλιεργούν ελπίδες, φέρνουν προσδοκίες… Ομως, σε αρκετές ήδη περιπτώσεις οι πολυπόθητες μελέτες που οδηγούν στην ένταξη δεν αποτελούν, παρά καλοστημένες απάτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κατερίνας Μαρούγκα στον "Ταχυδρόμο" της Θεσσαλίας, στόχος απατεώνων είναι αυτές τις μέρες οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προτάσεις για τα νέα προγράμματα. Γνωστοί γνωστών πλευρίζουν τους επενδυτές και υπόσχονται μελέτες με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των προτάσεων. Ενδιαφερόμενοι πέφτουν στην παγίδα, δίνουν τα χρήματα και συνειδητοποιούν την απάτη όταν έρχεται η ώρα να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, είπε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οπως εξήγησε, σε αρκετές περιπτώσεις πελάτες μας ζητούν δικαιολογητικά για τη συμπλήρωση του φακέλου, τα οποία όμως δεν απαιτούνται σύμφωνα με τις προσκλήσεις των προγραμμάτων.

 «Ζητούμε να ενημερωθούμε ποιός τους ζήτησε τα εν λόγω δικαιολογητικά και η απάντηση που παίρνουμε είναι ένας γνωστός ή ένας φίλος φίλου. Ομως εάν οι μελέτες δεν συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα, τότε αυτό συνεπάγεται ότι αν μη τι άλλο ότι βρίσκονται στον αέρα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μοναδικός τρόπος αποφυγής των παγίδων είναι η πλήρης γνώση των προσκλήσεων. «Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί τι ζητάει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Επιπλέον, απαιτείται να απευθύνονται σε γραφεία μελετών με επαγγελματική έδρα, που πληρώνουν ενοίκιο, έχουν ασφαλιστικό ταμείο, έχουν διεύθυνση, ώστε όταν φτάσει η ώρα της αλήθειας, να μπορούν να ζητήσουν και εξηγήσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν είναι και οι μοναδικές που απασχολούν σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, εκτός από τις φήμες που κυκλοφορούν στην Αθήνα για ανθρώπους του επίμαχου υπουργείου που… δήθεν προωθούν προτάσεις για ένταξη.

Οπως είπε διευθυντής στο ΚΕΚ ΚΕΠΕΘ Γιώργος Σπαθής, άγνωστοι τηλεφωνούν και με το πρόσχημα ότι έχουν έτοιμες προτάσεις ΕΣΠΑ, ζητούν αντικαταβολή 100 ευρώ. Ο κούριερ έρχεται, οι επενδυτές πληρώνουν το ποσό, παραλαμβάνουν το δέμα και όταν το ανοίγουν συνειδητοποιούν ότι η δήθεν μελέτη δεν αποτελεί παρά την προκήρυξη των προγραμμάτων…

Το εν λόγω κύκλωμα μετράει τουλάχιστον δεκατρία - δεκατέσσερα χρόνια δράσης και απ’ ό,τι φαίνεται οι «δουλειές» τους εξακολουθούν να είναι ανθηρές. «Χρησιμοποιούν φρασεολογία που συνήθως πείθει τους ενδιαφερόμενους. Σας βάζουμε στο πρόγραμμα, λένε, και αύριο σας στέλνουμε την πρόταση» συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ευτυχώς αρκετοί συμβουλεύονται πρώτα τι να κάνουν και έτσι αποφεύγουν να πέσουν στα δίχτυα του κυκλώματος, αν και ο αριθμός των επενδυτών που δέχεται και πληρώνει την αντικαταβολή πανελλαδικά δεν είναι διόλου μικρός και άρα τα κέρδη του κυκλώματος τεράστια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus
Erasmus+: Στην Λισαβόνα εκπαιδευτικοί του Ειδικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο για δεύτερη χρονιά,έχοντας λάβει την τιμητική Διαπίστευση Erasmus+ στη Σχολική Εκπαίδευση για την περίοδο 2021-2027 από το...
Erasmus+: Στην Λισαβόνα εκπαιδευτικοί του Ειδικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
foto_education_pencils_molivia.jpg
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ετοιμάζονται νέοι πίνακες ΑΣΕΠ για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ανοίγουν νέοι πίνακες ΑΣΕΠ στη Γενική
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ετοιμάζονται νέοι πίνακες ΑΣΕΠ για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση