Thumbnail
 Ακρόπολη

Θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις πιο θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας σε σχέση με τον Παρθενώνα και τους αρχαίους Αθηναίους, η Αμερικανή αρχαιολόγος Τζόαν Μπρέτον Κόνελι παρουσιάζει την ελληνική έκδοση του ανατρεπτικού της βιβλίου, «Το αίνιγμα του Παρθενώνα» (εκδόσεις Πατάκη), στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, στις 5.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή και η υπογραφή των βιβλίων και, μισή ώρα αργότερα, στις 6, η γνωστή αρχαιολόγος και Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης θα μιλήσει για το βιβλίο της. Θα προλογίσει ο Άγγελος Χανιώτης.

Μια έκκληση να επανενωθούν τα κομμάτια

Στο «Αίνιγμα του Παρθενώνα», η Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, με αφετηρία το φυσικό περιβάλλον και τις άφθονες συσχετίσεις του με τη μυθολογία, αναπαριστά την εξέλιξη της Ακρόπολης, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις ένδοξες μέρες της εποχής του Περικλή, παρουσιάζοντας μια πλειάδα ναών, με κορυφαίο ανάμεσά τους τον Παρθενώνα.

Εκεί που στέκεται ιδιαίτερα είναι στη θρυλική ζωφόρο, το μήκους 160 μέτρων ανάγλυφο που περιέβαλλε αρχικά το ανώτερο μέρος του ναού, προτού καταστραφεί εν μέρει από τους κανονιοβολισμούς των Βενετών (τον 17ο αιώνα) και προτού τα περισσότερα από τα κομμάτια που είχαν απομείνει μεταφερθούν στη Βρετανία (τον 19ο αιώνα), ως μέρος των «ελγινείων μαρμάρων».

Η πελώρια αινιγματική πομπή της ζωφόρου - μια εκθαμβωτική παρέλαση ιππέων και πρεσβυτέρων, μουσικών και κορών - ταυτιζόταν, εδώ και πάνω από 200 χρόνια, με σκηνή από την ετήσια γιορτή της πόλης, της γενέτειρας της δημοκρατίας. Χάρη, όμως, σε μια χαμένη κάποτε τραγωδία του Ευριπίδη, η ανακάλυψη της οποίας - στο περίβλημα μιας αιγυπτιακής μούμιας των ελληνιστικών χρόνων - αποτελεί μία μόνο από τις συναρπαστικές περιπέτειες, που ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου, η Κόνελι φέρνει στο φως ένα θαμμένο για πολύ καιρό νόημα, την ιστορία μιας ανθρωποθυσίας που τοποθετείται στα μυθικά χρόνια της ίδρυσης της πόλης.


Πληροφορίες

Μουσείο Ακρόπολης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 - Αθήνα, τηλ.: 210 9000900.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

elas-peripoliko
Ηράκλειο: Ταυτοποιήθηκαν δύο από τους δράστες που ξυλοκόπησαν οικογένεια τουριστών σε μπαρ
Κρητικοί νταήδες ξυλοκόπησαν οικογένεια - Αναγνωρίστηκαν οι δύο από την θερμόαιμη παρέα
Ηράκλειο: Ταυτοποιήθηκαν δύο από τους δράστες που ξυλοκόπησαν οικογένεια τουριστών σε μπαρ