Thumbnail
Το «βαρέλι» των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης δεν έχει πάτο

Μετά τον πρώτο γύρω αξιολόγησης που συνοδεύτηκε με μια σειρά από σκληρά μέτρα όπως το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό και την ένταξη μεγάλης δημόσιας ακίνητης περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ, έρχεται σύντομα ο δεύτερος. Σε αυτόν, περιλαμβάνεται η «καυτή πατάτα» των εργασιακών, οι οποίες πήραν αναβολή και έχουν ήδη διαρρεύσει από πηγές του κουαρτέτου.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τι ζητούν και αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με περιορισμό των «συνδικαλιστικών αδειών» και αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργία από το «50% συν 1»της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση.
  • Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Κατάργηση τριετιών και επιδομάτων
  • Μειώσεις αποδοχών ως και 30%, ήτοι από τα 761 ευρώ με 3 τριετίες σήμερα, στα 586 ευρώ χωρίς καμία τριετία από το 2017.

Τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνονται πεντακάθαρα στην εφαρμογή του άρθρου 103  του ν. 4172/2013 από το 2017 και η οποία αναφέρεται σαφέστατα στη σελίδα 25 του συμπληρωματικού Μνημονίου που πήρε στα χέρια της η κυβέρνηση την Παρασκευή. Το υπουργείο Εργασίας παραδέχτηκε ουσιαστικά την ύπαρξη αυτών των μέτρων, λέγοντας όμως ότι έχουν «ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και όπως προβλέπει το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013 θα εφαρμοζόταν μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».

 Σε αυτά τα πλαίσια, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Ειδικών για να υποβάλει σχετικές προτάσεις προς τους βασικούς κοινωνικούς συνομιλητές που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ και άλλους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή στάση εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Τα εργασιακά βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες ,με τον πρόεδρο της κομισιόν να δηλώνει, ότι θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά κατά τη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης.

Όπως όλα δείχνουν, το «βαρέλι» των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης δεν έχει πάτο, καθώς όλες οι μεγάλες αλλαγές που είχαν μείνει πίσω από την προηγούμενη κυβέρνηση μπαίνουν αργά αλλά αποφασιστικά στην ημερήσια διάταξη. Ο κερδισμένος χρόνος της διαπραγματευτικής τακτικής δεν φαίνεται να φέρνει μεγάλα αποτελέσματα και αργά η γρήγορα οι τριβές για τη στρατηγική αυτής της κυβερνητικής θητείας, ενδέχεται να προκαλέσει έναν νέο κύκλο αστάθειας.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απογνωση
8-10.000 κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια ελέω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Πως φτάσαμε να καθορίζεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συγκεκριμένος «αριθμός εισακτέων» στα ΑΕΙ, αλλά να είναι «πουκάμισο αδειανό»;
8-10.000 κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια ελέω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΚΡΗ
Εκπαιδευτικοί: Πάνω από 4.500 διορισμοί ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα - Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας
Πως συνδέονται με το χρόνο διορισμών και προσλήψεων οι πίνακες αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί: Πάνω από 4.500 διορισμοί ανακοινώνονται μέσα στην εβδομάδα - Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας
ΑΣΕΠ
Πιστοποίηση Ιταλικών ΑΣΕΠ: Ειδική Έκπτωση σε εκπαιδευτικούς
Πιστοποίηση Ιταλικών για εκπαιδευτικούς και απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων και καθηγητικών σχολών: Εύκολα και άμεσα με 50% έκπτωση ειδικά...
Πιστοποίηση Ιταλικών ΑΣΕΠ: Ειδική Έκπτωση σε εκπαιδευτικούς