Σε όλους μας έχει συμβεί να έχουμε κάνει την βουτιά μας στην θάλασσα και, βγαίνοντας, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει μείνει νερό μέσα στο αυτί μας. Μάλιστα, ακόμα και αν κάνουμε προσπάθειες για να το βγάλουμε, γέρνοντας το κεφάλι μας για να αποστραγγίξει το υγρό, είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε.
Έτσι, σύμφωνα με το iatropedia.gr, το νερό μπορεί να μείνει και για ώρες μέσα στο κανάλι του αυτιού και να αρκεστούμε στο να πούμε στον εαυτό μας “θα φύγει μόνο του σε κάποια φάση”. Αυτό, όμως, είναι λάθος. Όταν το νερό μένει για ώρα μέσα στο αυτί μας, διατρέχουμε κίνδυνο να εκδηλώσουμε μια πάθηση που είναι γνωστή ως “αυτί του κολυμβητή”.
Και αυτή η πάθηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Δείτε τι μπορεί να πάθετε αν αφήνετε το νερό να μένει μέσα στο αυτί σας για πολλή ώρα:
-Προσωρινή απώλεια της ακοής: Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μείωση της ακοής, που συνήθως βελτιώνεται αφότου περάσει η μόλυνση έχει περάσει.
-Μακροχρόνια λοίμωξη (χρόνια εξωτερική ωτίτιδα): Μια εξωτερική μόλυνση στο αυτί λογίζεται συνήθως ως χρόνια, εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από τρεις μήνες. Οι χρόνιες λοιμώξεις είναι πιο συχνές εάν υπάρχουν συνθήκες που καθιστούν δύσκολη τη θεραπεία, όπως ένα σπάνιο στέλεχος βακτηρίων, μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος, μια αλλεργική αντίδραση στις αντιβιοτικές σταγόνες που ενδεχομένως βάζετεs, ή ένας συνδυασμός από βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις.
-Εν τω βάθει λοίμωξη των ιστών (κυτταρίτιδα): Σπάνια, το “αυτί του κολυμβητή” μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση της μόλυνσης στα πιο βαθιά στρώματα και συνδετικούς ιστούς του δέρματος.
-Βλάβες σε οστά και χόνδρους (νεκρωτική εξωτερική ωτίτιδα): Μια εξωτερική μόλυνση των αυτιών, που εξαπλώνεται, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στο δέρμα και στον χόνδρο του εξωτερικού αυτιού, καθώς και στα οστά του κατώτερου τμήματος του κρανίου, προκαλώντας περισσότερο πόνο. Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με διαβήτη ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτής της επιπλοκής. Η νεκρωτική εξωτερική ωτίτιδα είναι επίσης γνωστή ως κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα.
-Ευρεία λοίμωξη: Αν το “αυτί του κολυμβητή” εξελιχθεί σε νεκρωτική εξωτερική ωτίτιδα, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματός σας, όπως ο εγκέφαλος ή τα νεύρα που είναι σε κοντινή απόσταση. Αυτή η σπάνια επιπλοκή μπορεί να είναι απειλητική ακόμα και για την ζωή σας.
Απλές συμβουλές για μια άβολη κατάσταση
Γύρετε προς τη μία πλευρά και προσπαθήστε να βγάλετε το παγιδευμένο νερό. Λίγες σταγόνες λευκό οινόπνευμα στην άκρη μπορεί να βοηθήσουν να εξατμιστεί, όπως επίσης και αν κοιμηθείτε προς εκείνη την πλευρά το ίδιο βράδυ.
ΤΑ DON'TS
Σε καμία περίπτωση μην βάλεις μπατονέτα μέσα στο αυτί και μην το κουνάς σριστερά δεξιά. Με το να το χτυπάς επίμονα επίσης δεν θα βοηθήσεις κάπου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη