Thumbnail
Αυτοκτονίες

 

Είναι γνωστό πως η οικονομική κρίση σε όλες τις χώρες που ενσκύπτει-και αυτό ισχύει και στις μέρες μας- έχει άμεση συσχέτιση με την αυτοκτονία, αυτό το πολύπλευρο, πολύπλοκο και δυσεπίλυτο κοινωνιοβιολογικό πρόβλημα.

Η Ελλάδα ειδικά, στα χρόνια της κρίσης παρουσίασε μια αύξηση των αυτοκτονιών τουλάχιστον της τάξης 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας.

Αυτά και άλλα ειπώθηκαν στην Ημερίδα που οργανώθηκε από το περιοδικό «Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και τους Κλάδους αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών και Προληπτικής Ψυχιατρικής της ΕΨΕ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Η αυτοκτονικότητα την περίοδο της κρίσης αυξήθηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ μειώθηκε μόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ιδιαίτερα η αυτοκτονικότητα αυξήθηκε στη Θεσσαλία, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στην Αττική, και την Κρήτη συνολικά την περίοδο της κρίσης.

Ειδικά στην Αττική, που είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, η αύξηση της αυτοκτονικότητας είναι σημαντική, της τάξης του 46,6%.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την αυτοκτονία του φαρμακοποιού στο Σύνταγμα τον Ιούλιο του 2012, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν 32%.

Οι συνήθεις τρόποι αυτοκτονίας για τους άνδρες είναι κατά σειρά: απαγχονισμός, χρήση πυροβόλων όπλων, πτώση, και χρήση φαρμάκων , ενώ για τις γυναίκες είναι: απαγχονισμός, πτώση, χρήση φαρμάκων και χρήση πυροβόλων όπλων.

Σύμφωνα με πρόσφατη εργασία, όπου εξετάζεται η περίοδος 1992-2012  στην αρχή της κρίσης στις γυναίκες δεν παρατηρείται αλλαγή στην αυτοκτονικότητα,  ενώ στους άνδρες σημειώνεται αλλαγή το 2008. Προηγουμένως η αυτοκτονικότητα παρουσίαζε σταθερότητα ή ήπια μείωση.

Σύμφωνα με έρευνα του 2014, τα αποτελέσματα της κρίσης δεν είναι πλήρως ορατά και γιατί δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
Ποιοι τοποθετήθηκαν διευθυντές σε σχολεία της ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας που είχαν συνταξιοδοτήσεις των διευθυντών τους
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας