Thumbnail
Κριτική – Παρουσίαση: Στράτος Κερσανίδης

Κριτική – Παρουσίαση: Στράτος Κερσανίδης - Stokokkino.gr

Οκτώ νέα ταινίες περιλαμβάνει το μενού αυτής της εβδομάδας για τους σινεφίλ.  Από τις ταινίες που ξεχωρίζουν, αναφέρουμε πρώτα – πρώτα το «Sieranevada», του Κρίστι Πούιου, ακόμη ένα δείγμα του νέου ρουμάνικου κινηματογράφου. Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους αδελφούς Νταρντέν και «Το άγνωστο κορίτσι» τους αλλά και το θαυμάσιο φιλμ «Διακοπές στο Σαράγεβο», του σλοβένου Ντάνις Τάνοβιτς.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι και οι ταινίες «Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς», δράμα του Ντέρεκ Σιανφράνς και το τρυφερό «Καρδιά βουνό» του Δανού, Νταγκούρ Κάρι. Τέλος, υπάρχει ο «Αντιρρησίας συνείδησης», που σκηνοθέτησε ο Μελ Γκίμπσον και δεν μπορεί να αγνοηθεί καθώς και η περιπέτεια «Jack Reacher: Ποτέ μη γυρίζεις πίσω».
 
Για τους λάτρεις του παλιού σινεμά, έχουμε την επαναπροβολή της ταινίας «Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού», δραματική ταινία του 1965 από την Τσεχοσλοβακία, σε σκηνοθεσία  Γιαν Κάνταρ και Έλμαρ Κλος


SIERANAVADA
Σκηνοθεσία: Κρίστι Πούιου
Πρωταγωνιστούν: Μίμι Μπρανέσκου, Ντάνα Ντογκάρου, Σόριν Μεντελένι, Άνα Κιοντέα, Μπογκντάν Ντουμιτρέσκου


Έρχονται κάποιες στιγμές οι άνθρωποι αναγκάζονται να υπερασπιστούν τις επιλογές τους, να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, να ανασκαλέψουν και να επανεξετάσουν. Και τότε μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, συγκρούσεις και ρήξεις ακόμη και με πολύ στενούς μας συγγενείς.
Ο Λάρι, είναι ένας 40χρονος γιατρός ο οποίος ζει στο Βουκουρέστι. Έχουν περάσει σαράντα μέρες από το θάνατο του πατέρα του, Εμίλ και τρεις μέρες από την τρομοκρατική επίθεση στο Σαρλί Εμπό. Ο Λάρι μαζί με τη Σάντρα, τη γυναίκα του, βρίσκονται σε οικογενειακό τραπέζι για το μνημόσυνο του πατέρα του. Στην παρέα είναι μεταξύ άλλων, η μητέρα του, ο αδελφός του ο οποίος είναι στρατιωτικός, μια γειτόνισσα η οποία αναπολεί τον κομουνισμό, μια θεία του και ένας θείος του καθώς και ένας ξάδελφος του ο οποίος αγαπά τις θεωρίες συνωμοσίας.  Και ενώ περιμένουν το παπά ο οποίος αργεί, κουβέντα τη κουβέντα η οικογενειακή συγκέντρωση θα πάρει επικίνδυνη τροπή καθώς αρχίζουν οι κάθε είδους διαφορές να βγαίνουν στην επιφάνεια. Διαφορετικές απόψεις για την πολιτική και θρησκεία αλλά και κρυμμένα μυστικά, μετατρέπουν το διαμέρισμα σε χώρο αψιμαχιών. Ο χώρος διαστέλλεται ακλουθώντας το σχήμα: οικογένεια-χώρα-κόσμος. Οι συγκρούσεις για οικογενειακά θέματα, συνοδεύονται από διαφωνίες σχετικά με το παρελθόν και το παρόν της Ρουμανίας κι αυτές από διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διεθνή πολιτική.   
Ακόμη μια μεγάλη ταινία από το σκηνοθέτη ο οποίος θεωρείται ως ο νονός αυτού που ονομάστηκε «νέο κύμα στο ρουμάνικο κινηματογράφο», η οποία κινείται στα όρια του νεορεαλισμού. Ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί εξαντλητικά με την κάμερα να κινείται μέσα στο μικρό χώρο ενός διαμερίσματος «κοιτάζοντας» κατάματα τους χαρακτήρες του. Το μοντάζ είναι σχεδόν ανύπαρκτο, κυριαρχούν τα μονοπλάνα και ο θεατής μπαίνει στη θέση ενός παρατηρητή ο οποίος βρίσκεται εκεί ως απρόσκλητος επισκέπτης!
Τελικά αυτό το οποίο είναι ο κεντρικός άξονας επάνω στον οποίο κινείται η ταινία είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από συνεχείς διαλόγους οι οποίοι αναφέρονται επί παντός επιστητού. Άνθρωποι και καταστάσεις με τον Πούιου να αναδεικνύει την αληθινή ανθρώπινη φύση όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Είναι πραγματικό επίτευγμα αν αναλογιστούμε πως επί 3 ώρες παρακολουθούμε μια ταινία χωρίς καμία δράση η οποία όμως μας κρατά καθηλωμένους.
Η ταινία αυτή είναι η τρίτη μιας σειράς έξι ταινιών με τίτλο «Ιστορίες από τα περίχωρα του Βουκουρεστίου», με κεντρικό τους άξονα την Αγάπη. Πρώτη στη σειρά ήταν «Η Οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου», ακολούθησε η «Αυγή» και τώρα η «Σιερανεβάδα».
Ένα ακόμη αριστούργημα του νέου ρουμάνικου κινηματογράφου που αν θέλω να το χαρακτηρίσω με δυο κουβέντες θα χρησιμοποιήσω αυτό που μου είπε ένας φίλος βγαίνοντας από την αίθουσα: «Ο Γούντι Άλεν κι ο Άντον Τσέχοφ μέσα σε ένα διαμέρισμα».
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
LA FILLE INCONNUE
Σκηνοθεσία: Ζαν Πιέρ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Χενέλ, Ολιβιέ Μπονό, Τζέρεμι Ρένερ, Λούκα Μινέλι, Κριστέλ Κορνίλ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε


Οι αδελφοί Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν, με δύο Χρυσούς Φοίνικες στη συλλογή τους συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Κανών με τη να τους ταινία.
Η Τζένι, μια νεαρή γιατρός, αφού έχει κλείσει το ιατρείο της, επιστρέφει στο σπίτι της κουρασμένη. Έτσι όταν ακούει το κουδούνι να χτυπά επιλέγει να μην απαντήσει. Όταν όμως την επόμενη μέρα μαθαίνει από την αστυνομία ότι μια άγνωστη γυναίκα βρέθηκε νεκρή εκεί κοντά κατακλύζεται από τύψεις.
Οι Νταρντέν όπως συνηθίζουν να κάνουν, βάζουν την ηρωίδα τους μπροστά σε μια σειρά από ηθικά διλήμματα να τη βασανίζουν. Ακόμη μια σημαντική ταινία από τους πολυβραβευμένους αδελφούς.
 
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ
SMRT U SARAJEVU
Σκηνοθεσία: Ντάνις Τάνοβιτς
Πρωταγωνιστούν: Σνεζάνα Βίντοβιτς, Μοχάμεντ Χάτζοβιτς, Ιζουντίν Μπαχίροβιτς, Βεντράνα Σεξάν, Ερμίν Σιγιαμίγια


Έχουν περάσει 100 χρόνια από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου και το ξενοδοχείο Ευρώπη στο Σαράγεβο ετοιμάζεται για ένα μεγάλο γκαλά που οργανώνει η Ε.Ε.. Όμως το προσωπικό που είναι δυο μήνες απλήρωτο σχεδιάζει να απεργήσει. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου για να σταματήσει την απεργία ζητά τη βοήθεια του σκληρού Έντζο. Η ρεσεψιονίστα Λαμόγιοα κάνει ό,τι μπορεί αλλά η μητέρα της Χατίτζα, που εργάζεται στα πλυντήρια είναι επικεφαλής της απεργίας. Ο γάλλος ομιλητής ετοιμάζεται στο δωμάτιό του, η δημοσιογράφος Βεντράνα παίρνει συνέντευξη από το Γκαβρίλο Πρίντσιπ, απόγονο του δολοφόνου του αρχιδούκα. Το ξενοδοχείο Ευρώπη μοιάζει με καζάνι που βράζει.
 
ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ
THE LIGHT BETWEEN OCEANS
Σκηνοθεσία: Ντέρεκ Σιανφράνς
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ, Ρέιτσελ Βάις


Ο Τομ και η Ιζαμπέλ ζουν ήσυχα και μοναχικά σε ένα μικρό νησάκι κάπου στην Αυστραλία. Ο Τομ είναι φαροφύλακας. Το ζευγάρι έχει αποτύχει για τρίτη φορά να κάνει παιδί όταν, σαν δώρο θεού, ξεβράζεται στην ακτή μια βάρκα με ένα μωρό. Το ζευγάρι αποφασίζει να κρατήσει το μωρό και να το παρουσιάσουν σα δικό τους. Τα χρόνια περνούν, ζουν ευτυχισμένοι μέχρις ότου εμφανιστεί η μητέρα του παιδιού.
 
ΚΑΡΔΙΑ ΒΟΥΝΟ
FUSI
Σκηνοθεσία: Νταγκούρ Κάρι
Πρωταγωνιστούν: Γκούναρ Γιόνσον, Ίλμουρ Κριστιάνσντοτιρ
 
Ο 43χρονος υπέρβαρος Φούζι ζει με τη μητέρα του. Εργάζεται ως μεταφορέας αποσκευών στο αεροδρόμιο ενώ περνά τα βράδια του παίζοντας με τις μινιατούρες του. Όταν μια όμορφη ξανθιά κοπέλα, η Σεφν εμφανιστεί στη ζωή του, η ρουτίνα του Φούζι θα διαταραχτεί.
Μια ταινία που ασχολείται με το θέμα της μοναξιάς και γης αγάπης. Ο Γκούναρ Γιόνσον δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φούζι.
 
ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
HACKSAW RIDGE
Σκηνοθεσία: Μελ Γκίμπσον
Πρωταγωνιστούν: Τερέζα Πάλμερ, Άντριου Γκάρφιλντ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Λιουκ Μπρέισι, Βινς Βον, Χιούγκο Γουίβινγκ


Πως μπορεί ένας άνδρας να υπηρετεί στην πρώτη γραμμή της μάχης και να μην φέρει όπλο; Κι αυτό επειδή πίστευε εκ πεποιθήσεως πως κανένας σκοτωμός δεν είναι αναγκαίος.
Ένας τέτοιος άνδρας ήταν ο γιατρός Ντος, ο οποίος σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Οκινάουα, έσωσε περίπου 75 άνδρες χωρίς να χρησιμοποιήσει όπλο ούτε μία φορά! Μάλιστα δε δίστασε να κουβαλήσει τραυματίες ακόμη και μέσα από τις εχθρικές γραμμές, ενώ δέχτηκε πυρά και μάλιστα μια φορά τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα.
 
JACK REACHER: ΠΟΤΕ ΜΗ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΠΙΣΩ
JACK REACHER: NEVER GO BACK
Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Ζούικ
Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Ρόμπερτ Νέπερ, Κόμπι Σμόλντερς, Άλντις Χοντζ


Δυο στρατιώτες δολοφονούνται και ο ταγματάρχης Τέρνερ κατηγορείται άδικα για κατασκοπεία. Έτσι ο πρώην ταγματάρχης Τσακ Ρίτσερ καλείται να επιστρέψει στην παλιά του βάση ώστε να ανακαλύψει την αλήθεια. Όμως η άφιξή του πυροδοτεί καταστάσεις και μια φαινομενικά απλή υπόθεση γίνεται τρομακτική.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα