>Φοβού τους συγγενείς και… ακίνητα φέροντας. Αυτή είναι η αίσθηση που φέρεται να κυριαρχεί μεταξύ όσων τυγχάνουν να κληρονομήσουν σήμερα. Κι αυτό γιατί τα ακίνητα, με τους «φουσκωμένους» φόρους που τα συνοδεύουν (βλ. ΕΝΦΙΑ), σε συνδυασμό με τα χρέη του θανόντος σε Δημόσιο και τράπεζες και την ολοένα και περισσότερο επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "το ποντίκι", «στριμώχνονται» στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία της χώρας, προκειμένου να προβούν σε αποποίηση κληρονομιάς. Οπως παραδέχεται στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου, δε, σε αντίθεση με τα προ κρίσης χρόνια, που οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ήταν ελάχιστες και άρα δεν υπήρχε λόγος συλλογής αντίστοιχων στοιχείων, πλέον ο όγκος είναι τέτοιος, που επιβάλλεται να τηρούνται στατιστικά.
Ακτινογραφία
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε ο Ελεύθερος Τύπος από τα δύο μεγαλύτερα Ειρηνοδικεία -Αθήνας και Θεσσαλονίκης- στο 10μηνο του 2016 οι αποποιήσεις κληρονομιάς «άγγιξαν» τις 9.593 και τις 5.053 αντίστοιχα. «Καθημερινά δεχόμαστε περίπου 50 αιτήσεις», σημειώνει ο διευθυντής γραμματείας του Ειρηνοδικείου Αθηνών, κ. Γιώργος Αλιφέρης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν τα φετινά στοιχεία να ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα περυσινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 ο αριθμός τους διαμορφώθηκε σε 9.566, ενώ το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς στην Αθήνα κυμαίνονταν περί τις 6.000, για να εκτοξευθούν το 2014 στις 8.798.
Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5.068. «Από το συγκεκριμένο αριθμό ένα ποσοστό περίπου 20% αφορά σε αποποιήσεις, για παράδειγμα του πατέρα, προκειμένου το σπίτι να “περάσει” στο γιο», τονίζει από την πλευρά του ο υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα ποσοστά αποποιήσεων προέρχονται από τα περίχωρα της συμπρωτεύουσας, καθώς οι κληρονόμοι στο κέντρο της πόλης εμφανίζονται περισσότερο… ανθεκτικοί.
Παρόμοια, πάντως, είναι η κατάσταση και περιφερειακά της Αθήνας. Ενδεικτικά, το Ειρηνοδικείο Μαραθώνος έχει δεχτεί τους πρώτους 10 μήνες του 2016 περίπου 278 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν για το σύνολο του 2015 οι αποποιήσεις διαμορφώθηκαν σε 288. Το 2014 ήταν 188 και το 2013 λιγότερες από 145. Για το σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι αποποιήσεις κληρονομιάς ανήλθαν σε 45.627 το 2015, από 29.200 το 2013 και 41.386 το 2014.
Χάνονται περιουσίες
Οι πολίτες δείχνουν πλέον πως εύκολα καταλήγουν στην επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω, με συνέπεια να χάνονται ολόκληρες περιουσίες που οι προγονοί τους έδωσαν χρόνιους αγώνες για να αποκτήσουν.
Οι άμεσοι κληρονόμοι έχουν περιθώριο να αποποιηθούν την κληρονομιά του θανόντος μέσα σε διάστημα 4 μηνών, αυτή, δε, είναι η προθεσμία που έχει και οποιοδήποτε άλλο μέλος μπορεί να κληθεί ως κληρονόμος.
Μάλιστα, επειδή πολλοί δε γνωρίζουν πως πρέπει να αποποιηθούν όλοι οι εν δυνάμει κληρονόμοι (παιδιά, εγγόνια, ανίψια κ.λπ.), πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφορία και άλλες υπηρεσίες και φορείς έχουν αρχίσει να ζητούν σχετικές πληροφορίες που αφορούν στους κληρονόμους για οφειλές φορολογουμένων που έχουν πεθάνει.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε πως πράγματι το φαινόμενο αυτό έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια και ο ρυθμός αύξησης είναι πολύ μεγάλος. Μάλιστα, το χαρακτήρισε φαινόμενο της κρίσης και τόνισε: «Η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων είναι δεινή τα τελευταία επτά μνημονιακά χρόνια. Οι περισσότεροι πλέον από αυτούς που πεθαίνουν έχουν χρέη και επειδή πολλές φορές οι οφειλές ξεπερνούν το ενεργητικό της περιουσίας, όπως είναι φυσικό οι κληρονόμοι τους προτιμούν να αποποιηθούν την περιουσία. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποποιηθούν όλοι οι στενοί συγγενείς».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη