Thumbnail

Την Παρασκευή 27/01 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  Αθηνών έγινε η πρώτη παρουσίαση των νέων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η διασύνδεση τους με την πόλη της Αθήνας. 

Η τελευταία διετία υπήρξε καθοριστική για την αειφόρο ανάπτυξη παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της 70ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, της 25ης Σεπτεμβρίου 2015, αποφασίστηκε η υλοποίηση ένός νέου παγκόσμιου πλαίσιου για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέ άξονα υλοποίησης το 2030. Το ίδιο έτος εγκρίθηκε η παγκόσμια συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος στο Παρίσι (COP21), ενώ μετά από 20 χρόνια, έλαβε μέρος στο Κίτο του Ισημερινού η 3η Παγκόσμια διάσκεψη για την αστική ανάπτυξη που οργάνωσε το UN Habitat (η ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ που ασχολείται με θέματα πόλεων και οικισμών).  

Είναι η πρώτη φορά που ένας από τους μακροχρόνιους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ αφορά αποκλειστικά τις πόλεις.

Συγκεκριμένα, ο στόχος ν. 11 των ΣΒΑ αφορά την «Επίτευξη ασφαλών, ανθεκτικών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων και οικισμών». Η Αθήνα σε εναρμόνιση με το νέο αστικό θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών, έχει δεσμευτεί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αστικού περιβάλλοντος μέσω της πρόληψης του κινδύνου καταστροφών και των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Παράλληλα τοπικές και περιφερειακές δράσεις με συμμετοχικές διαδικασίες για τους πολίτες πρέπει να ενταχθούν στις διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης.

Στην εκδήλωση με τίτλο «εφαρμόζοντας το νέο πρόγραμμα για το αστικό περιβάλλον στην Αθήνα» παρευρέθηκε ένα ανομοιογενές κοινό διάφωρων ειδικοτήτων πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, γεωγράφοι, κοινωνιολόγοι, επιβαιβεώνοντας την πολυ-επιστημονικότητα που διακρίνει τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό αντικείμενο του χωρικού σχεδιασμού.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι Βέλγοι πολεοδόμοι  Frank D'hont  και  Sébastien Goethals προσκεκλημένοι του καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας κ. Πάυλου Δελλαδέτσιμα

Ο F. D’Hont, ανέλυσε την λογική πίσω από την υιοθέτηση του νέου πλαισίου για την αστική ανάπτυξη, τις επιπτώσεις που θα έχει στον αστικό σχεδιασμό παγκοσμίως, ενώ έθεσε και τα ερωτήματα σχετικά με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα στην εφαρμογή και υλοποίηση του νέου πλαισίου. 

Στη συνέχεια ο S. Goethals εστιάζοντας στο θέμα της σύνδεσης της κινητικότητας και της αειφωρίας με τους στόχους του Κίτο, παρουσίασε τις ιδέες του για μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την Αθήνα πιο φιλική προς τους πολίτες και το περιβάλλον βοθηώντας της πόλη παράλληλα να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από το νέο πλαίσιο του UN Habitat. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα