Thumbnail
Ένοχοι για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας

Δεν θα επιβληθούν τελικά ισόβια στους καταδικασθέντες για την υπόθεση των εταιρειών Energa και HellasPower, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να αναγνωρίσει σε 10 από τους 11 εμπλεκόμενους ελαφρυντικές περιστάσεις.

Συγκεκριμένα, για τους εκπροσώπους των Εnerga - HellasPower, Βασίλη Μηλιώνη, Άρη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου, ενώ στους τέσσερις τελευταίους αναγνωρίστηκε και εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Με τον τρόπο αυτό, αν και λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), η ποινή για τους καταδικασθέντες για συναυτουργία στην υπεξαίρεση, Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, επισύρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη, η απόφαση του δικαστηρίου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Νωρίτερα το μεσημέρι οι κατηγορούμενοι, είχαν κριθεί ένοχοι για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός έχει προτείνει ποινές μέχρι 18 χρόνια για την υπεξαίρεση και 10 χρόνια για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου τόσο επί των ποινών, όσο και επί της αναστολής τους.

     Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι κατηγορουμένων που επιχείρησε τη διαφυγή του (με την κατηγορουμένη να σπάει το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι και να εξαφανίζεται στη Ν. Φιλαδέλφια) αλλά συνελήφθη, είναι μεταξύ των καταδικασθέντων. Μάλιστα μόνο η σύζυγος έλαβε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ για τον σύζυγο δεν αναγνωρίςτηκε κανένα.

Επιστρέφουν 2,5 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του επί του αιτήματος των κατηγορούμενων να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που βρίσκονται κατατεθειμένα στους λογαριασμούς τους, έτσι ώστε να τύχουν ηπιότερων ποινών. Το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή αφορούσε τόσο στην κατηγορία της υπεξαίρεσης όσο και της λαθρεμπορίας.

Τελικά, οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή χρηματικών ποσών μόνο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. 
Και αυτό διότι σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η πρόταση για επιστροφή των χρημάτων έπρεπε καταρχάς να έχει υποβληθεί πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για να τεθούν σε ισχύ οι ευνοικές διατάξεις του  νόμου (ευνοικότερο πλαίσιο ποινής). Ακόμη, σύμφωνα με το δικαστήριο θα έπρεπε η πρόταση για επιστροφή να αναφέρεται στο σύνολο του ποσού που μερίδα κατηγορούμενων φέρεται να υπεξαίρεσε -συνολικά 256 εκατ. ευρώ -και όχι στα 83 εξ αυτών. 

Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για επιστροφη των χρημάτων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Σύμφωνα με τις πρωτες εκτιμήσεις αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο περιπου 2,5 εκατ., ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο αιγαιου
Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
«Μετονομασία του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς μεταβολή του επιστημονικού πεδίου...
Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών