EKPA
Δύο δραστηριότητες του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ

Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΔΝΕΓ) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας και η οποία έχει πλούσια δράση στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη Νέα Ελληνική σε αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν ή επιθυμούν να σπουδάσουν σε κάποιο από τα Τμήματα ή Προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε φοιτητές που επισκέπτονται την Αθήνα στο πλαίσιο προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών (π.χ. Erasmus), σε αλλοδαπούς φοιτητές που παρακολουθούν ξενόγλωσσα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά του ΕΚΠΑ και θέλουν ή πρέπει να μάθουν ελληνικά και σε πολλές άλλες κατηγορίες ενδιαφερομένων (π.χ.  προετοιμασία για τις εξετάσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, βελτίωσης προφορικού λόγου, θερινά σχολεία, κλπ). Αυτό που δεν είναι καθόλου σχεδόν γνωστό είναι ότι το Διδασκαλείο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και προσπαθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να στηρίξει και τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στο εξωτερικό. Δύο δράσεις του ΔΝΕΓ που εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκαν πρόσφατα. Η πρώτη έχει μακρά παράδοση και φέρει τον τίτλο ΘΥΕΣΠΑ, ενώ η δεύτερη είναι ένα συνέδριο για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά!                  

Το Πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών) λειτουργεί από το 1988 και έχει σκοπό την εξοικείωση ξένων ελληνιστών με τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και την Τέχνη. Είναι ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι (6) εβδομάδων, και απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των Τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων, στα οποία διδάσκονται γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις Ελληνικές Σπουδές. Το Πρόγραμμα αυτό είναι το μεγαλύτερο, από πλευράς διάρκειας σπουδών και αριθμού συμμετεχόντων, που οργανώνεται στον ελληνικό χώρο. Όπως δηλώνει ο τίτλος του, τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν (δεν υπάρχουν δίδακτρα) και παρέχονται και υποτροφίες στους σπουδαστές, οι οποίες για πολλούς εξ αυτών αποτελούν σημαντική οικονομική ενίσχυση.                                                                   

Στο φετινό Πρόγραμμα (ΘΥΕΣΠΑ 2024), που ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου, έλαβαν μέρος  127 φοιτητές από 28 διαφορετικές χώρες και 59 πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Χρειάστηκε η συμμετοχή 17 διδασκόντων του ΔΝΕΓ για να καλυφθούν με επάρκεια και ποιότητα τα μαθήματα στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, ενώ 14 μέλη ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής, από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας – Αρχαιολογίας, κάλυψαν (αφιλοκερδώς ) τις ανάγκες του Προγράμματος που αφορούν σε θέματα νεοελληνικού πολιτισμού, φιλολογίας, ιστορίας, γλωσσολογίας, κλπ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και ξεναγήσεις (Ακρόπολη, Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαία Αγορά, Δελφοί, Μυκήνες, Επίδαυρος, Σούνιο, κ.α.). Τα έξοδα όλου του Προγράμματος και των Υποτροφιών κάλυψε το ΔΝΕΓ.  Το Πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ, από την έναρξή του (1988), το έχουν παρακολουθήσει 6.700 συνολικά φοιτητές και Καθηγητές από Ιδρύματα όλου του κόσμου! Το Πρόγραμμα έχει πλέον μακρά παράδοση και σημαντική ιστορία προσφοράς στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και στην προσπάθεια να ενώσει τους απανταχού ελληνιστές με την κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού, να τους δώσει τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν από κοντά, αλλά και να λειτουργήσει ως γέφυρα άμεσης μεταξύ τους επικοινωνίας.

Η δεύτερη πρωτοβουλία του ΔΝΕΓ ήταν η πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου με θέμα: Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού σήμερα: προκλήσεις και προοπτικές. Η πρωτοβουλία αυτή σχετίζεται με το γεγονός  ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (στο πλαίσιο των οποίων διδάσκεται και η νέα ελληνική γλώσσα) μειώνονται με ραγδαίο ρυθμό, κυρίως εξαιτίας της γενικότερης υποβάθμισης των ανθρωπιστικών σπουδών ανά τον κόσμο. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το ΔΝΕΓ και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το τριήμερο 27-29 Ιουνίου 2024, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού. Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με εξαιρετική επιτυχία! Δεν ήταν μόνο η μεγάλη συμμετοχή Νεοελληνιστών από πανεπιστήμια όλων των ηπείρων που οδήγησε στην επιτυχία του. Ήταν και η ποιότητα των εισηγήσεων, ο γνήσιος προβληματισμός και ο ουσιαστικός διάλογος γύρω από ζητήματα που απασχολούν τα τμήματα και προγράμματα Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό. Το συνέδριο είχε ως στόχο να αναδείξει τον ρόλο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που διδάσκουν και διαδίδουν τη Νέα Ελληνική στο εξωτερικό,  να προσδιορίσει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα κατά τόπους ιδρύματα σε σχέση με τη νεοελληνική γλώσσα ως γνωστικό αντικείμενο και σε σχέση με τη διδασκαλία της, να διερευνήσει τις προοπτικές προώθησης και διάδοσης της Νέας Ελληνικής στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και να εντοπίσει προκλήσεις θεσμικού, οικονομικού, εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού χαρακτήρα, ώστε να αναζητηθούν από κοινού κατάλληλες απαντήσεις. Ενδεικτικό της επιτυχίας του συνεδρίου είναι και το γεγονός ότι στην καταληκτική συνεδρία οι σύνεδροι ζήτησαν από τους διοργανωτές να αποτελέσει θεσμό το συνέδριο αυτό και να διεξάγεται σε τακτά διαστήματα (ανά διετία ή τριετία)!                                                      

«Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΝΕΓ, Καθ. Δημήτρης Καραδήμας, ο οποίος προσέθεσε: «Οι στόχοι του συνεδρίου επετεύχθησαν απολύτως, στον βαθμό που αυτοί αφορούσαν την επιστημονική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική διάσταση των πραγμάτων. Αυτό που μένει, όμως, είναι να μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία της χώρας σκέψεις και προτάσεις, των οποίων η υλοποίηση δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας.  Απαιτείται στήριξη ηθική και υλική με όραμα και σοβαρό μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και με σταθερό στόχο την ενίσχυση της διδασκαλίας της νέας ελληνικής γλώσσας και των Νεοελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι έτοιμο να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με τις μικρές δικές του δυνάμεις».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες