Thumbnail
Με υπόμνημά τους προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι κρατούμενοι των Φυλακών Τρικάλων εξειδικεύουν τα σημεία που πρέπει να εξεταστούν και να τροποποιθούν με αναθεώρηση του σωφρονιστικού-ποινικού κώδικα

Σχετικά με τον σωφρονιστικό κώδικα οι κρατούμενοι καταρχάς τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στη «δίκη προθέσεων», δηλαδή στην άρνηση του συμβουλίου της φυλακής να παραχωρήσει  άδειες, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία, παρά μόνο με την αυθαίρετη υπόθεση ότι ο κρατούμενος μπορεί βγαίνοντας να διαπράξει αδίκημα. Επίσης είναι πολλές οι περιπτώσεις  που το συμβούλιο της φυλακής αρνείται την άδεια φέροντας ως δικαιολογία ότι δεν υπάρχει οικείο σπίτι να τους φιλοξενήσει.

Στη συνέχεια ζητούν ευνοϊκότερα ευεργετικά μεροκάματα, ειδικά για τους σπουδαστές έτσι ώστε εκτός των άλλων να δοθεί και ένα παραπάνω κίνητρο στους υπόλοιπους κρατούμενους να σπουδάσουν.

Άλλα θέματα που θέτουν οι κρατούμενοι είναι το θέμα του χώρου συνεύρεσης με τους/τις συντρόφους τους, η ένταξη στις αγροτικές φυλακές για ποινές κάτω των 15 ετών, όπου θα μπορούν να εργάζονται σε αγροτικές εργασίες και να είναι δημιουργικοί λαμβάνοντας και κάποια πιστοποιητικά, η στήριξή τους μετά την αποφυλάκισή τους σε θέματα βιοπορισμού και περίθαλψης, το βραχιολάκι και τέλος η διαγραφή των πειθαρχικών.

Σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, που είναι στη διαδικασία της αλλαγής αφού είναι ο ίδιος από το 1950, οι κρατούμενοι τον Φυλακών Τρικάλων ζητάνε από τους νομοθέτες να επαναπροσδιορίσουν τα ζητήματα των αδικημάτων, των ποινών, του χρόνου προφυλάκισης, των ευεργετικών υπολογισμών και της ποινής της ισόβιας κάθειρξης

Ολόκληρο το υπόμνημα των κρατουμένων: 

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ


Το  παρακάτω υπόμνημα  με αιτήματα-προτάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από κρατούμενους  στις Φυλακές Τρικάλων.

ΠΡΟΣ
1) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή
2) Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ε. Φυτράκη
Λεωφ. Μεσογείων 96
ΑΘΗΝΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Με αυτό το υπόμνημα δηλώνουμε τα αιτήματα μας για τον  σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα και παρακαλούμε να τα λάβετε υπόψη σας.

Σωφρονιστικός Κώδικας

1) Υποχρεωτική η τακτική άδεια κρατούμενου στο 1/5 πραγματικής έκτισης της ποινής, εφόσον τηρεί την προϋπόθεση της διαμονής από οικογένεια, συγγενή, προπληρωμένο από τον ίδιο ξενοδοχείο ή από κάποια μέριμνα αλληλεγγύης κρατουμένων ώστε να φιλοξενηθεί τις ημέρες της άδειας του. Και να σταματήσει επιτέλους η μαντεψιά από το συμβούλιο της φυλακής. Οι ημέρες της άδειας να είναι αμετάβλητες, 9 ημέρες + οι ημέρες των οδοιπορικών. Με αυτόν τον τρόπο ο κρατούμενος εντάσσεται πιο ήπια και ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο και κοινωνικοποιείται η προσωπικότητά του, ώστε να μην είναι δακτυλοδεικτούμενος και παρακμιακός. Αυτό βοηθάει και στη διαμονή του μέσα στη φυλακή ώστε να μην είναι νευρικός και ξεχασμένος  κι έτσι να χάσει με κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα το παραπάνω ευεργέτημα.
2) Όλα τα ευεργετικά μεροκάματα να έχουν εντός του σωφρονιστικού καταστήματος το χαρακτηριστικό των 45 ευεργετικών ημερών και όλα τα ευεργετικά μεροκάματα σε αγροτική φυλακή να είναι 60 ευεργετικές ημέρες.  Κρατούμενοι που παρακολουθούν το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας να έχουν το ευεργέτημα των 45 ημερών. Κρατούμενοι που πετυχαίνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ώστε να σπουδάσουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ να έχουν τιμητικά το ευεργέτημα των 45 ημερών ανεξάρτητα αν εργάζονται και να έχουν την καθημερινή τους άδεια με βραχιολάκι ή μη, ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, έτσι θα είναι πρότυπο κρατουμένων και θα αποτελούν κίνητρο και για τους άλλους κρατούμενους.  Τα παραπάνω να ισχύσουν και για τα σωφρονιστικά καταστήματα γυναικών. Η ανατροφή των παιδιών τους να εντάσσεται στα ευεργετικά ημερομίσθια των 60 ημερών και θα ήταν καλό να παρακολουθούν σεμινάρια από ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδαγωγό.

3) Κρατούμενοι που είναι παντρεμένοι, αρραβωνιασμένοι ή έχουν κάποιο δεσμό, και εφόσον δεν μπορεί να φτιαχτεί ειδικός χώρος συνεύρεσης μέσα στο κατάστημα κράτησης που να έχει τα εχέγγυα της εχεμύθειας και της διακριτικότητας, και πάνω από όλα του διακριτικού περιβάλλοντος για την επίσκεψη, να μπορούν να πάρουν 2ωρη άδεια, χωρίς να μπορεί ο κρατούμενος να απομακρυνθεί από το νομό που εδρεύει το κατάστημα κράτησης, με ηλεκτρονική επιτήρηση και με προπληρωμένη διαμονή  σε ξενοδοχείο του νομού.

4) Κρατούμενοι με ποινές κάτω των 15 ετών να μπορούν να μεταχθούν σε αγροτική φυλακή χωρίς τις προϋποθέσεις του 1/5 και της μίας τακτικής άδειας. Κρατούμενοι οι οποίοι εργάζονται σε αγροτική φυλακή να μπορούν να πιστοποιούν με κάποια σεμινάρια τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει εκεί, π.χ., καλλιέργεια γης, τυροκομεία, ποιμνιοστάσια, βουστάσια,  πτηνοτροφικές εργασίες, ώστε όταν αποφυλακίζονται να μπορούν να ενταχθούν σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προγράμματα, να μπορούν να βγάλουν μια άδεια παραγωγού ώστε να μην διαπράξουν καμία παραβατική συμπεριφορά και να είναι ενταγμένοι με αξιοπρέπεια στην κοινωνία.

5) Στήριξη του κρατούμενου μετά την αποφυλάκισή του μέσω ΟΑΕΔ ώστε να μπορεί να ενταχθεί για θέμα βιοπορισμού στο πρόγραμμα ανεργίας για ένα χρόνο, να μπορεί να του χορηγείται επιδότηση ενοικίου, να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσοκομειακή κάλυψη για τον πρώτο χρόνο και να μπορεί να μετακινείται δωρεάν με κάρτα στις αστικές συγκοινωνίες, π.χ. λεωφορεία, ηλεκτρικός, μετρό. Να ενταχθεί στην κατηγορία ευπαθών ομάδων ώστε να μπορεί να βγάλει μια άδεια βιοπορισμού, όπως π.χ. άδεια μικροπωλητή, άδεια λαϊκής αγοράς, άδεια περιπτέρου, άδεια καντίνας.

6) Για την αποσυμφόρηση να διαγραφούν τα πειθαρχικά.


Ποινικός Κώδικας

Εξορθολογισμός ποινών

1) Ανώτατος χρόνος κράτησης για οποιαδήποτε υποδικία 12 μήνες. Ανώτατος χρόνος κράτησης σε εξέταση Β΄ βαθμού, 18 μήνες από την ημέρα έκδοσης ποινής του πρωτόδικου εφετείου.

3) Να έχει το δικαίωμα ο κρατούμενος να εκτίει την αναστολή του ή με το 107 ή με το 108 εφόσον δεν μπορεί να συγχωνεύσει τις ποινές του με τον ευεργετικό υπολογισμό 2/5.

4) Να μειωθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τα 16 στα 14 και αντί για 4 χρόνια εργασίας, ο κρατούμενος  να εργάζεται 6 χρόνια, ώστε να έχει ενεργή συμπεριφορά και εργασιακή νοοτροπία, κι έτσι να μπορεί να εκτιμάει το μεροκάματό του εκτός καταστήματος κράτησης και να νιώθει ενεργό μέλος της κοινωνίας. Οι συγχωνευτικές ποινές των 25 ετών εκτός από απάνθρωπες είναι πάνω από όλα αισχρές και εξοντωτικές, π.χ. Εφετείο Δωδεκανήσου 600 χρόνια κάθειρξη, Εφετείο Κομοτηνής 400 χρόνια κάθειρξη και διάφορες άλλες τέτοιες δικαστικές αισχρότητες. Και ακούγεται από πολιτικούς, δημοσιογράφους και «επιφανείς» πολίτες της χώρας αυτής να λένε έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, εμείς όμως χωρίς χρήματα για να την κάνουμε επί χρήμασι  και με πολλή εμπειρία από τους συγκεκριμένους θρασύτατους νεκροθάφτες δικαστές, σας λέμε ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε καμία πολιτικοποιημένη ελληνική δικαιοσύνη και σε καμία παραμυθένια ανεξάρτητη.

5) Κατάργηση της κάθειρξης και έκτιση οποιασδήποτε πρόσκαιρης φυλάκισης με την έκτιση των 2/5. Φυλακίσεις από 10 χρόνια και κάτω με την έκτιση του 1/5. Φυλακίσεις 3 χρόνων και κάτω με το 1/10.

6) Να μπορεί ο κρατούμενος να χρησιμοποιεί το βραχιολάκι για να εκτίσει κάποιο μέρος της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό για οποιοδήποτε αδίκημα εκτός αυστηρά για αδικήματα ήθους, όπως βιασμός, παιδεραστία, αποπλάνηση, παιδική πορνογραφία κλπ.

7) Να υπάρχουν εναλλακτικές ποινές έκτισης, μετά από κάποιο χρόνο κράτησης, είτε με περιορισμό κατ’ οίκον, είτε με κάποιο χρόνο κράτησης με επιμορφωτικά μέτρα όπως π.χ. παρακολούθηση σεμιναρίων από ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό και εργασιακά σεμινάρια.

8) Να μην προφυλακίζονται  κρατούμενοι  που έχουν μόνιμη κατοικία και δεν είναι ύποπτοι φυγής και ούτε έχουν διαπράξει αδικήματα όπως π.χ. ανθρωποκτονία, πραγματική εγκληματική οργάνωση, ληστεία με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

9) Εκσυχρονισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ολλανδία, η Σουηδία κλπ, αλλάζουν τους παλιούς τους κώδικες και συμβαδίζουν με την κοινωνία, και όχι όπως στην Ελλάδα που ο ποινικός κώδικας είναι από το 1950. Για μας πολλά αδικήματα που είναι κακουργήματα θα πρέπει να γίνουν πλημμελήματα, πολλά πλημμελήματα πταίσματα και πολλά πταίσματα ατιμώρητες πράξεις. Οι νομοθέτες το ξέρουν πολύ καλύτερα από μας, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο δεν το κάνουν. Μήπως ήρθε η κατάλληλη ώρα να το πράξουν;

Τρίκαλα, 8 Σεπτεμβρίου 2017

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα