Thumbnail
Ανδριανή Στράνη

1.Θα σε κάνω βασίλισσα

Μια φορά κι ένα καιρό, στις 6 Φλεβάρη του 1952 η Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσε η οικογένειά της, ανεβαίνει στο θρόνο της Μ. Βρετανίας και στρογγυλοκάθεται μέχρι σήμερα ως γηραιά Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ με ανοιχτόχρωμα ταγιέρ και ασορτί καπέλα για να ξεχωρίζει στο πλήθος, όπως εξηγεί το παλάτι, λες και με τα μέτρα ασφαλείας γύρω της θα φάνταζε κοινή θνητή.
Στα πορτρέτα της παιδικής ηλικίας αποτυπώνεται το πρόσωπο που παραμονεύει την εξουσία, αιτία ίσως που έκανε τον πατέρα της να ομολογεί ότι η Λίλιμπετ ήταν η περηφάνια του, ενώ η ευαίσθητη αδελφή της Μαργαρίτα η χαρά του. Φαίνεται αντίφαση σε μια φιλελεύθερη χώρα, όπως θέλει να χαρακτηρίζεται η Μ. Βρετανία, το 2018 να διατηρείται ένας ξεπερασμένος ιστορικά θεσμός όπως αυτός της Βασιλείας. Ή μήπως η πορεία της προς το Brexit επιβεβαιώνει το μεγαλείο της Βασιλείας για να ξεχωρίζει ως μοναδική αυτοκρατορία; Για το γόητρο ή για τις μπίζνες; Πάντως, καλοπροαίρετοι Άγγλοι ομολογούν ότι αγαπούν τη γιαγιάκα, έτσι απλά, σαν παραμύθι με κορώνες από άλλη εποχή, το οποίο φαίνεται ότι πουλάνε σε καλή τιμή και κερδίζουν διπλά. Ζωντανή ακόμα η Ελισάβετ και χωρίς να παρεμβαίνει στην πολιτική, όπως υποστηρίζουν οι υπήκοοί της, προσπαθεί να διατηρήσει τα μοναδικά δικαιώματα του στέμματος, με εμφανή προσαρμοστικότητα στην κάθε εποχή ώστε ν’ αντέχει στον τόπο και στον χρόνο και με τρόπο ώστε να φαίνεται ενοποιός και εθνική δύναμη χωρίς αμφισβήτηση. Στη Μ. Βρετανία σήμερα που επιστρέφει στον εαυτό της μετά το Brexit, αλλάζει το χρώμα των διαβατηρίων από κόκκινο σε μπλε. Η αλλαγή χρωματική και συμβολική σχολιάσθηκε από διάφορους πολιτικούς.
Ο Μπράντον Λιούις, υφυπουργός για θέματα μετανάστευσης ανέφερε ότι: «η αποχώρηση από την Ε.Ε. μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ταυτότητα». Ο συντηρητικός βουλευτής Άντριου Ρόζιντελ το είχε χαρακτηρίσει ωραίο Χριστουγεννιάτικο δώρο για όσους η εθνική ταυτότητα έχει σημασία. Ο εργατικός βουλευτής Ίαν Μάρεϋ που είχε ταχθεί κατά του Brexit δήλωσε ειρωνικά: «Αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα έγινα ένθερμος υποστηρικτής του Brexit αν αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσω μπλε διαβατήριο».
Γενικώς συζητιέται αν το Brexit θεωρείται πρόοδος ή οπισθοδρόμηση για τη Μ. Βρετανία και όλοι κουβεντιάζουν για το χρώμα της κορώνας αλλά ουδείς αμφισβητεί την ύπαρξή της.
Όταν το BBC αποκάλυψε ότι η Βασίλισσα έχει χρησιμοποιήσει υπερπόντιους φορολογικούς παραδείσους, ο ηγέτης των Εργατικών Κόρμπιν δήλωσε ότι η βασίλισσα θα πρέπει να λυπάται και να ζητήσει συγνώμη. Πριν αλέκτωρ λαλήσει ο εκπρόσωπος των εργατικών έσπευσε να διασκεδάσει το θέμα λέγοντας ότι ο Κόρμπιν δεν είπε πως πρέπει ειδικά η Ελισάβετ να ζητήσει συγνώμη… Ωστόσο, είναι γνωστό τοις πάσι πως χρησιμοποιούνται τα νησιά Κέιμαν και από ποιους. Οι νήσοι Κέιμαν έχουν στέμμα, ανήκουν στην βασίλισσα και ο εθνικός ύμνος είναι: «God save the Queen». Εξάλλου και μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα το 2009 παραμένουν υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ως προς το θέμα ας μη βιαστούν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της βασίλισσας οι υπήκοοι λέγοντας ότι αρκετοί πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτούς τους «παραδείσους» για να πλουτίσουν σε βάρος της χώρας τους. Μήπως η συγκεκριμένη κριτική δεν αγγίζει την βασίλισσα γιατί η φιλομοναρχική κοινή γνώμη θεωρεί τον βασιλικό θεσμό και θρόνο άσπιλο, αμόλυντο και πολιτικά ουδέτερο; Ας μην ξεχνάμε ότι η σιδηρά κυρία του Μπάκιγχαμ (κι όχι η Θάτσερ) είναι βασίλισσα σε 16 κράτη πολύ μακριά από τη χώρα της. Τώρα αν είναι πολιτικά ουδέτερη ή επεμβαίνει, ο πόλεμος των Φώκλαντ (αποικία του στέμματος από το 1841) με διάρκεια (2 Απρ. – 14 Ιουν. 1982) έχει δώσει τις απαντήσεις. Αλλά στα καθ’ ημάς η περίπτωση της Κύπρου είναι διαφωτιστική για την παρέμβαση της μη παρεμβαίνουσας Ελισάβετ. Ήταν ουδετερότητα η θέση, η άρνησή της να δώσει χάρη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη που αγωνίστηκε σθεναρά για την ανεξαρτησία της Κύπρου; Είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχαστεί η κρεμάλα που στήθηκε στις 14/3/1957 για την οποία ήταν υπεύθυνη η Ελισάβετ και δεν είπε στον πατέρα του Ευαγόρα συγνώμη. Ας θυμηθούμε ότι η Μεγαλειοτάτη δεν παρέδωσε ούτε τη σωρό του Ευαγόρα στον πατέρα του για να τον θάψει. Γι’ αυτό και όταν έφτασε η βασίλισσα Ελισάβετ στην Κύπρο 13/10/1993 για την 29η Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας, όσοι από τους Κύπριους γνώριζαν ακόμα την Ιστορία την υποδέχτηκαν με αυγά χαρακτηρίζοντάς την σε πλακάτ «Δολοφόνο Βασίλισσα».
Φάνηκε πως ήταν ανεπιθύμητη όπως είναι εξάλλου και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο στον οποίο δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι της μετά τη στέψη της ως Βασίλισσα το 1952.
Η μοναδική επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ελλάδα έγινε το 1950 προερχόμενη από τη Μάλτα, όπου την υποδέχθηκαν στον Πειραιά η Φρειδερίκη με τον Παύλο. Τότε που η Γυάρος και η Μακρόνησος ήταν πολυπληθή νησιά στα οποία στέναζαν χιλιάδες εξόριστοι αγωνιστές και κομμουνιστές. Η βασίλισσα αφού φιλοξενήθηκε στο Τατόι, στις 9/12/1950 επισκέφθηκε το «Δασάκι» στη Νίκαια για να δει το Ναό του Αγίου Φιλίππου και της Αγίας Ελισάβετ (αφιέρωμα των τοπικών αρχών για τον αρραβώνα της μελλοντικής βασίλισσας!). Επίσημος ξεναγός ήταν ο πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Ζέππος. Είκοσι λεπτά κράτησε η επίσκεψη στο ναΐσκο και στον χρόνο αυτόν πρόλαβε ο πρώην δήμαρχος Αλμπάνης να δωρίσει στην Ελισάβετ δύο αρχαία σκεύη που βρέθηκαν στις ανασκαφές του χώρου για τη θεμελίωση του Ναού. Έτσι η Ελισάβετ προσευχήθηκε στο ναΐσκο που έφτιαξαν οι υποτελείς για πάρτη της, πήρε το αρχαίο δωράκι και απήλθε.
Από τότε έχει να ξανάρθει στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι είναι ανεπιθύμητη όχι μόνο εξαιτίας της εμπλοκής του πεθερού της πρίγκιπα Ανδρέα στη Μικρασιατική καταστροφή αλλά κυρίως επειδή ο θεσμός της Μοναρχίας στην Ελλάδα είναι ξενόφερτος και χωρίς λαϊκό έρεισμα. Αντίθετα στους Βρετανούς η Βασιλεία είναι παράδοση και τιμή, γι’ αυτό και την εμπορεύονται. Εξάλλου ο γάμος του Χάρυ τον Μάιο του 2018 θα κοστίσει τρελά και θα φέρει στο κράτος έσοδα… αλλά στο τέλος ποιος θα πληρώσει τη νύφη;
Κυριακή μεσημέρι με λίγο ήλιο και τσουχτερό κρύο έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ντόπιοι και ξένοι τουρίστες κάνουν τη βόλτα τους και φωτογραφίζονται. Ανάμεσά τους η Μαίρη και ο Άλεξ ερωτευμένοι στο παγκάκι απέναντι από τα ανάκτορα δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης και βγάζουν selfie. Ο Άλεξ, δύο χρόνια τώρα περιμένοντας την αύξηση ολίγων λιρών για να χτίσουν το δικό τους «παλάτι», της υπόσχεται: «Θα σε κάνω βασίλισσα!»

2. It’s good to be Queen

Η μικρή Έμμα είχε την άδεια από τον Εγγλέζο ιδιοκτήτη της επιχείρησης που δούλευε η μητέρα της να παραμένει στο κατάστημα πολύ νωρίς πριν από το σχολείο της και αμέσως μετά το σχόλασμα. Αυτό γινόταν τρεις φορές την εβδομάδα γιατί η μητέρα της δεν είχε κανένα να κρατήσει την εννιάχρονη κόρη της. Το σκληρό εργασιακό ωράριο την ανάγκαζε να σηκώνει τη μικρή Έμμα σχεδόν νύκτα και να την κρατάει μαζί της μέχρι να την παραλάβει το σχολικό. Η επιχείρηση ήταν στο απέναντι στενό από το παλάτι Windsor σημείο κομβικό για πελάτες και τουρίστες. Συχνά άκουγε βασιλικές ιστορίες και τύχαινε να δει πρίγκιπες και πριγκιποπούλες να μπαινοβγαίνουν στο παλάτι ροδομάγουλες και με καπέλα. Μέχρι και τη βασίλισσα είχε δει. Πανέξυπνη από μικρή η Έμμα προβληματίστηκε από νωρίς μα δεν μιλούσε. Διάβαζε, έγραφε τα μαθήματά της για το σχολείο που τόσο πολύ την κούραζε. Για την αδικία του κόσμου κρατούσε ημερολόγιο. Στις 8 το βράδυ επέστρεφε στο δωμάτιο του σπιτιού με την κοινόχρηστη κουζίνα και WC που νοίκιαζε η μητέρα της σ’ ένα άλλο λιγότερο λαμπερό Λονδίνο. Σιωπηρή και σοβαρή χωρίς κορώνες στη ζωή της έγραφε κατ’ επανάληψη: «It’s good to be Queen». Η μάνα της που ένοιωθε την κούραση του παιδιού ανησύχησε. Μια μέρα τη ρώτησε: Γιατί Έμμα μου το λες αυτό; Γιατί άκουσα μαμά ότι η βασίλισσα δεν πήγε ποτέ σχολείο!

3. Ο Βασιλιάς του Δρόμου

Περί την 10η πρωινή, ώρα Γκρήνουϊτς, η πομπή κατέφθασε στο Windsor. Πριν από την αλλαγή της φρουράς.
Από την προηγούμενη ολόκληρο το επιτελείο ήταν στο πόδι στο άλλο φτωχικό της Βασίλισσας και προετοίμαζε το ταξίδι για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της.
Ποιος θα συνταξιδέψει μαζί της από τους παρατρεχάμενους, τι θα φορέσουν, το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουν. Σπουδαίο ρόλο θα έπαιζε και ο καιρός. Μέχρι αργά οι προβλέψεις δυσχέραιναν το έργο της Καπελούς. Αναποφάσιστη μέχρι την τελευταία στιγμή η γηραιά κυρία και αρνούμενη να πειθαρχήσει περί της κατάλληλης για την περίσταση καπελίνας, έβγαλε την ψυχή στην καπελού με τις απογευματινές πρόβες. Μεγαλειοτάτη, θα φυσά πολύ και θα βρέχει γι’ αυτό και προτείνω το συγκεκριμένο καπέλο αφού θα περπατήσετε και δέκα μέτρα με τα πόδια. Εξάλλου είναι και πιο εντυπωσιακό γιατί μόνο αυτό θα βλέπουν από το παράθυρο της λιμουζίνας οι υπηκόοι σας. Για το άλλο δεν εγγυώμαι, είναι ελαφρύ και φεύγει εύκολα. Επέμενε μέχρι σκασμού. Ο μπάτλερ που παρακολουθούσε τη σκηνή με άψογες βασιλικές χειρονομίες έδειξε στην καπελού ότι της βγάζει το καπέλο για την υπομονή της που είχε τελειώσει προ πολλού, αλλά έκανε κράτει για να μην έχει την τύχη της εταιρείας June Kenton με τα σουτιέν. Το παλάτι μετά από 57 χρόνια διέκοψε τη συνεργασία με την εταιρεία δυσαρεστημένο εξ αιτίας της δημοσίευσης βιβλίου σχετικού με τα μυστικά των βασιλικών στηθόδεσμων. Δεν ήταν καιρός η καπελού να χάσει κι αυτή τον τίτλο του βασιλικού προμηθευτή. Τα 5.000 καπέλα στο κεφάλι της βασίλισσας δεν ήταν να τα περιφρονείς.
Όταν ο Θεός ξημέρωσε τα φόρτωσαν μαζί με την γηραιά κυρία και βγήκαν στην Λεωφόρο. Εμπρός και πίσω και από δίπλα οι ειδικοί φρουροί χωρίς λοφίο ακολουθούσαν για του λόγου το ασφαλές. Στην άφιξη και περιμετρικά του Κάστρου η πομπή με τη λιμουζίνα κινήθηκε αργά. Σε ένδειξη καταδεκτικότητας προς τους κοινούς θνητούς, η γαλαζοαίματη γιαγιά κουνούσε το χέρι χαιρετώντας το Λαό. Ο διάκοσμος στην πόλη ήταν κατά το πώς ταίριαζε, βασιλικός, με έλατο στολισμένο και κρεμασμένες κορώνες ψηλά στους δρόμους που φωτίζονταν εντυπωσιακά και αιωρούνταν στο τρελό φύσημα του αγέρα σε βασιλικούς ρυθμούς.
Στη στάση του λεωφορείου και πίσω από το διάφανο προστατευτικό, ένας άστεγος είχε στριμώξει τον μπόγο με τα λιγοστά ρούχα αλλά και την ταλαιπωρημένη του ύπαρξη για να προφυλαχτεί από τον δαιμονισμένο αγέρα. Ήταν στο έλεος του Θεού και της κακοκαιρίας την ώρα που αργοπέρναγε η πομπή όταν συναντήθηκε το βλέμμα του με την ελέω Θεού Βασίλισσα. Πίσω από το τζάμι της λιμουζίνας η Μεγαλειοτάτη έβλεπε τον μικρόκοσμο του άστεγου που ανασηκώθηκε να χαζέψει το καπέλο και την κίνηση του χεριού της. Ασυναίσθητα το χέρι του πίσω από το βρεγμένο πλαστικό τζάμι της στάσης ανταπέδωσε τον χαιρετισμό. Αίφνης, δυνατός ανεμοστρόβιλος άρπαξε την διακοσμητική κορώνα με τα πολύχρωμα φωτισμένα λαμπιόνια που ήταν κρεμασμένη ψηλά, την έριξε πάνω στη στάση και κάθισε στο κεφάλι του άστεγου. Το θέαμα ήταν συγκλονιστικό για τους τουρίστες που περίμεναν να δουν την αλλαγή της φρουράς. Η γηραιά κυρία διέταξε τον οδηγό να σταματήσει, κοιτάζοντας περίεργα και με εκνευρισμό τακτοποίησε την καπελίνα στο κεφάλι της. Ποιος είναι ο αναιδής με την κορώνα στο κεφάλι; ρώτησε τον οδηγό. Ο βασιλιάς του Δρόμου, Μεγαλειοτάτη, της απάντησε κάνοντας ελαφριά υπόκλιση στο τιμόνι από συνήθεια στο στέμμα. Την παγωμάρα ακολούθησαν γέλια και φωτό από τους τουρίστες. Η πομπή εξαφανίστηκε προς το Κάστρο. Διερχόμενη παρέα νεαρών σχολίασε: «Δεν είναι εποχή για βασιλιάδες. Ήρθε ο καιρός να τελειώνουμε το παραμύθι».

4. Οι χήρες στα Harrods

Μαυροντυμένες και με αισθήματα ενοχής αποφάσισαν το ταξίδι. Ήταν χήρες, αλλά όχι παρατημένες από τη ζωή. Το Λονδίνο όνειρο επαρχιακής ζωής ήταν άψογη επιλογή για τις προσδοκίες τους. Να δουν τη Βασίλισσα και να ψωνίσουν σαν βασίλισσες. Στα Harrods. Το χάρο τον είχαν γευτεί από τον χαμό των συζύγων. Τα Harrods όχι. Έτσι όταν η υπόλοιπη παρέα κουρασμένη από το ταξίδι την έπεσε για ύπνο, οι τρεις χάριτες νυχοπατώντας κατέβηκαν την εσωτερική σκάλα. Το μαύρο ταξί, εγγλέζικο, στην ώρα του, τις περίμενε στην είσοδο με ανοιχτές πόρτες. Τους ταίριαξε απόλυτα η μαύρη επιλογή ασορτί με την εξωτερική τους εμφάνιση, όπως και με τις πολλές δεκαετίες που χρωμάτιζαν ασημί τα μαλλιά τους. Τα φώτα της πόλης δεν είχαν σβήσει ακόμα. Διέσχισαν τη Λεωφόρο και ο οδηγός του ταξί σε άπταιστα ελληνικά τους είπε: «Θα κατεβείτε εδώ». Μα γιατί; Απόρησαν εκείνες. Έξω από τα Harrods θέλουμε. Γιατί εδώ είναι το τέλος της ουράς, τους είπε με χαμόγελο. Οι χήρες πάγωσαν βλέποντας το ταλαίπωρο πλήθος να περιμένει στην ατελείωτη ουρά. Υπομονετικά όλοι περίμεναν στη σειρά τους από τα μεσάνυκτα μέσα στο κρύο για τη μία και μοναδική μέρα των μεγάλων εκπτώσεων. Από εκπτώσεις καθημερινές γνώριζαν. Στη μαύρη ζωή τους έκαναν πολλές, αλλά οι σημερινές στο Λονδίνο ήταν η μεγάλη ευκαιρία. Εδώ δεν ήταν ουρά Βενεζουέλας. Εδώ η ουρά άξιζε για να αγοράσουν κάτι από το μεγαλείο της Λονδρέζικης αριστοκρατίας και να φαίνεται.
Θέλοντας και μη 2 ώρες πριν να φέξει, βρέθηκαν οι χήρες με τα μαύρα στριμωγμένες, από τη ματαιοδοξία της στιγμής και την πίεση του αλλόκοτου πλήθους. Η πολλών μέτρων πυκνοϋφασμένη «ουρά» αναμονής ομοίαζε με βραδυνή τουαλέτα στα Harrods και οι χήρες φάνταζαν πούλιες μαύρες στο τελείωμά του.
Λιτανεία, θα έλεγε κάποιος πιο πιστός, σε εξέλιξη, να γεμίζει τους δρόμους του Λονδίνου περιμένοντας το θαύμα. Να ανοίξει το κατάστημα! Μέχρι τότε το στριμωξίδι προστάτευε από το κρύο και από την πιθανότητα να σου πάρει κάποιος τη θέση στο πλήθος. Σε αραιά κάπως διαστήματα τόνωναν το ενδιαφέρον τους διερχόμενα ακριβά αυτοκίνητα σπάζοντας τη μονοτονία της αναμονής. Το ανθρώπινο δράμα ήρθε να συμπληρώσει το ψιλόβροχο. Μήπως αποτέλεσμα της λιτανείας των φτωχών πιστών; Σε καμία περίπτωση, απάντησε φωναχτά στη σκέψη της η μία από τις τρεις κυρίες. Τις είχαν ενημερώσει ότι στο Λονδίνο βρέχει και χωρίς λιτανεία. Άρα το θαύμα αυτό δεν ήταν το αναμενόμενο. Η ώρα προχωρούσε. Στο χάραμα και στην απελπισία το θαύμα έγινε. Όπως πάντα εκεί που δεν το περιμένεις. Όταν το αυτοκίνητο σχεδόν σταμάτησε μπροστά τους από την ολοένα και αυξανόμενη κίνηση, οι ηλικιωμένες κυρίες έμειναν σύξυλες. Στο πίσω τζάμι διέκριναν καθαρά παρά τη βροχή τη γηραιά κυρία με το καπέλο ελαφρώς στραμμένη προς το πλήθος ώστε να φαίνεται ο χαιρετισμός. Ω!!! ακούστηκε παρατεταμένο, το θαυμαστικό του πλήθους. Η Βασίλισσα! Στο δρόμο, δίπλα μας, όπως και άλλα πολλά, ενδεικτικά του θαυμασμού των υπηκόων. Οι τρεις χήρες καλοτύχιζαν τον εαυτό τους γιατί είδαν το θαύμα ως αποτέλεσμα της θυσίας τους να περάσουν τη νύχτα στο δρόμο. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα! Βασιλικά Χριστούγεννα! ομολόγησαν η μία στην άλλη. Και χαιρέτισαν τη γριούλα με το καπέλο. Είχαν πια εκπληρώσει τον σκοπό του ταξιδιού σε λίγες ώρες. Όταν το φανάρι άναψε και τα αυτοκίνητα τσούλησαν στο Λονδρέζικο δρόμο, το αυτοκίνητο με τη βασίλισσα έστριψε στο πρώτο στενό. Το φως της αυγής αποκάλυψε και την αλήθεια. Η βασίλισσα κολλημένη φωτογραφία, σα ζωντανή στο πίσω τζάμι θερμόαιμου φιλομοναρχικού δεν ξεκόλλησε από τη θέση της και συνέχιζε να χαιρετά το άδειο στενό. Αλήθεια ή ψευδαίσθηση δεν είχε σημασία για τις τρεις χήρες που γέμισε για πολύ η ζωή τους. Μια ζωή ψευδαισθήσεις.
Μια εβδομάδα μετά, στο επαρχιακό ζαχαροπλαστείο της πόλης τους, την ημέρα των Φώτων έλαμπαν και οι τρεις από χαρά συζητώντας εγγλέζικες ιστορίες. Στα χέρια τους είχαν περασμένη ώστε να φαίνεται την εντυπωσιακή πλαστική τσάντα των Harrods. Αυτή μόνο μπόρεσαν να αγοράσουν.

5. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Μετά την πώληση του καταστήματος Harrods στην Qatar Holdings το 2010 έναντι 1,5 δις λιρών, πρόσφατα ανακοινώθηκε η επικείμενη απομάκρυνση του αγάλματος «Αθώα θύματα», της Νταϊάνας και του Ντόντι από τα Harrods. Στο προσκήνιο νέα δεδομένα δείχνουν τη σοβαρότητα ή μη με την οποία οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν τον ξεπερασμένο θεσμό της Βασιλείας. Τραγωδία ή φάρσα; Στη μακρινή από εμάς Αγγλία είναι δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες. Στην εποχή του Brexit που αμφισβητούνται τα πάντα ακόμα και η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χρησιμότητα ανάδειξης σταθερών σημείων αναφοράς κρίνεται αναγκαία ακόμα και για τον βασιλικό οίκο της Μ. Βρετανίας. Το City του Λονδίνου ως παγκόσμιο τραπεζικό – χρηματιστηριακό κέντρο και η Βασιλεία ως θεσμός και παράδοση συνθέτουν την εικόνα μιας ισχυρής χώρας, μιας πρώην Αυτοκρατορίας που το προσπαθεί ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, η διατήρηση των θεσμών και των αξιών του παρελθόντος παρουσιάζει δυσκολίες εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής των εστεμμένων, που γίνονται βούκινο με τα διάφορα ερωτικά σκάνδαλα να κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Κινδυνεύει να κλονιστεί η Βασιλεία; Όσο κι αν το πρωτόκολλο οριοθετεί και απομακρύνει τους γαλαζοαίματους από τους κοινούς θνητούς η εικόνα της Αγίας (Βασιλικής) Οικογένειας χρειάζεται στηρίγματα και φτιασιδώματα για την προστασία από τις ρυτίδες του χρόνου. Είναι γνωστή η άποψη ότι η τέχνη μπορεί να προκαλέσει αλλά και να κατευθύνει προβάλλοντας αυτό που θέλει. Ο λόγος γίνεται περί του γλυπτού της Νταϊάνας και του Ντόντι Αλ Φαγέντ, το ερωτικό σύμπλεγμα με το περιστέρι, που τοποθετήθηκε στα Harrods από το 2005. Όταν ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας – πατήρ Αλ Φαγέντ προχώρησε στο τόλμημα αυτό κέρδισε τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια των Εγγλέζων με τον τρόπο που τίμησε τη μνήμη του παιδιού του αλλά και της πριγκίπισσας. Το γλυπτό με το παράνομο ζευγάρι και το περιστέρι ήταν το σύμβολο της ελευθερίας του έρωτα μακριά από τους περιορισμούς και την υποκρισία της καλής αριστοκρατικής κοινωνίας, αλλά κυρίως έσπαζε το φράγμα που εμπόδιζε τη σχέση κοινών θνητών και ημίθεων πριγκιπισσών. Τα «Αθώα θύματα» ήταν μια γροθιά στο στομάχι του πουριτανισμού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το περίφημο και αμφιλεγόμενο γλυπτό αποτέλεσε «σημείο αντιλεγόμενο» για την οικογένεια Αλ Φαγέντ και του παλατιού. Ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μπουν τα πράγματα στη θέση τους σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις αποφάσεις της Βασίλισσας. Τα παιδιά της Νταϊάνας βασιλόπουλα και πρίγκιπες μεγάλωσαν, νοικοκυρεύτηκαν και όφειλαν να αποκαταστήσουν τη μνήμη της μητέρας τους. Το Μπάκιγχαμ αποφάσισε την δημιουργία νέου αγάλματος με νέο μήνυμα ώστε να «επανέλθει» η πριγκίπισσα στο προσκήνιο. Το παλάτι ανέθεσε στον Ian Rank-Broadley (γνωστό καλλιτέχνη της Ελισάβετ και σχεδιαστή των βρετανικών νομισμάτων από το 1998), να φιλοτεχνήσει άγαλμα στη μνήμη της Νταïάνας που δίνει έμφαση στην προσωπικότητα της φιλάνθρωπης πριγκίπισσας. Πιθανόν ο προγραμματισμός δεν ήταν τυχαίος. Με στόχο να κλείσουν τα στόματα, η νέα δημιουργία θα ήταν έτοιμη την άνοιξη του 2018 και κατά ευτυχή συγκυρία θα συνέπιπτε με το γάμο του πρίγκιπα Χάρυ και της αμερικανίδας μιγάδας ηθοποιού Μέγκαν Μαρκλ της οποίας το φόρεμα των αρραβώνων κόστισε 63.000€. Τόσο λιτά και απλά. Βασιλικά.
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Νταϊάνας στους κήπους του Kensington Palace όπου θα είναι και η μόνιμη κατοικία των γιων της νυμφευμένων και αποκατεστημένων για τη συνέχιση της δυναστείας, θα προσδώσει την εικόνα μιας καθώς πρέπει βασιλικής οικογένειας της οποίας προΐσταται η ελέω Θεού βασίλισσα Ελισάβετ Β, αφού η ιδία είναι Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, κυρίαρχη των δελφινιών, των ερπετών και των πτηνών καθώς και 16 ακόμα χωρών και υπερπόντιων νησιών. Με την αποκαθήλωση της Νταϊάνας από τα Harrods και της «ανάστασης» αυτής στο Κένσιγκτον τελειώνει το παραμύθι μας. Προσεχώς τα πλήθη θα συρρέουν για να θαυμάσουν το καινούργιο γλυπτό όχι πια σ’ ένα κατάστημα πολυτελείας και δωρεάν αλλά στο παλάτι Κένσιγκτον, ενδεχομένως έναντι εισιτηρίου ολίγων λιρών για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όπως και η είσοδος στο Windsor. Όλα έχουν την τιμή τους.

6. London Bridge is down

Περί την 9η πρωινή, ώρα Γκρήνουιτς, άνοιγε το κατάστημα στην Oxford Street, η Βασιλεία. Γεννημένη στο Λονδίνο από Έλληνα πατέρα μετανάστη φιλοβασιλικό και μητέρα σπανιόλα, αναθρεμμένη στον απόηχο του εμφυλίου και την ήττα της Δημοκρατίας. Δεν έδειξε να έχει κλίση στα γράμματα και τις τέχνες. Η πολιτική δεν την αφορούσε, της άρεσε το εμπόριο αλλά όχι και για πολλά. Όταν έπιασε δουλειά ως υπεύθυνη σε μεγάλο κατάστημα γνωστής αλυσίδας αισθάνθηκε βασίλισσα. Δεν πάταγε κάτω. Στις μεγάλες γιορτές συνήθιζε να φοράει κορωνίτσες για διαφήμιση και το όνομά της στα αγγλικά κεντημένο με χρυσή κλωστή στο πέτο.
Από τη Μεγάλη Γέφυρα του Λονδίνου περνούσε καθημερινά για να πάει στη δουλειά της. Ψηλοτάκουνα, μακιγιάζ άψογο, τσάντες και κοσμήματα faux όπως και η ζωή της. Η Βασιλεία στην υπηρεσία των Αγορών μια ανάσα από το City, το κέντρο του κόσμου. Εκείνο το πρωινό ταλαιπωρημένη από τη Χριστουγεννιάτικη κίνηση των ημερών αποφάσισε να πάρει ταξί για τη δουλειά της. Λίγο πριν πλησιάσουν τη Γέφυρα, στο ραδιόφωνο έκτακτες ειδήσεις ανακοίνωναν το συμβάν. Τρομοκρατική ενέργεια; Φωνές, σύγχυση, οι πρώτες ανεξακρίβωτες πληροφορίες. Έπεσε η γέφυρα του Λονδίνου; Αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος. Η Βασιλεία δεν πρόλαβε να ακούσει το ερωτηματικό στη φωνή του δημοσιογράφου και άρχισε να κλαίει σπαραχτικά.
Ο ταξιτζής δεν μπορούσε να την ηρεμήσει. «London bridge is down»; σκέφθηκε. Μην κλαίς της είπε, θα ακολουθήσουμε άλλη διαδρομή. Μάταια. Εκείνη σπάραζε για το μοιραίο. Το μυαλό της πήγε στην Ελισάβετ. Στον Guardian είχε διαβάσει ότι ο κωδικός ανακοίνωσης του θανάτου της Βασίλισσας θα είναι «London bridge is down». Η Βασιλεία ήταν απαρηγόρητη.

                                                                   Ανδριανή Στράνη

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη
Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη