Thumbnail
Πήλινα κιούπια!

Κιούπια μετατράπηκαν σε θαλάμια ...χταποδιών αφού τοποθετήθηκαν μέσα στη θάλασσα προκειμένου φωκάκια που ζουν σε προστατευόμενη περιοχή, να έχουν εύκολη πρόσβαση σε τροφή. Συγκεκριμένα, βιολόγοι τοποθέτησαν 1000 τεχνητά θαλάμια για χταπόδια σε βάθη μέχρι 25 μέτρα, στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη της Γυάρου, όπου ζουν φώκιες σε σπηλιές!

Την πρωτοποριακή δράση πραγματοποίησαν επιστήμονες της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclades Life, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία πολλών φορέων και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό και το Πράσινο Ταμείο Greek LIFE Task Force.

Τα πήλινα αγγεία κατασκευάσθηκαν στο παραδοσιακό εργαστήριο της οικογένειας Ατσόνιου στο Βαθύ της Σίφνου και μεταφέρθηκαν κατευθείαν στη Γυάρο, όπου οι επιστήμονες τα έριξαν στη θάλασσα.

"Επιλέξαμε πήλινα αγγεία που αποτελούν μάλιστα και παραδοσιακή μέθοδο ψαρέματος χταποδιών σε κάποιες περιοχές. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πιλοτική αυτή δράση μπορεί να έχει εξαιρετική επιτυχία καθώς πολλά από τα κιούπια 'κατοικήθηκαν' από χταπόδια" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός συντονιστής της MOm, δρ Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Όπως εξηγεί, η δράση έγινε για να μπορέσουν οι μικρές φώκιες να έχουν περισσότερη τροφή και να παραμείνουν έτσι στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου μέχρι να μεγαλώσουν. "Θέλουμε να περιορίσουμε το εύρος μετακινήσεων των μικρών ζώων, να μην πηγαίνουν πιο βαθιά για να βρουν τροφή μέχρι να γίνουν 2 χρονών, οπότε και μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα διάφορες απειλές" συμπληρώνει.

Τα κιούπια ρίχτηκαν στη θάλασσα και εκείνα που δεν αναποδογύρισαν και βρέθηκαν σε περιοχή μεταξύ αμμούδας και φυκιών, όπου υπάρχουν και σημεία με πέτρες, κατοικήθηκαν από χταπόδια.

"Τα χταπόδια τα γέμισαν με πέτρες και κρύφτηκαν μέσα τους ενώ εκείνο που τα κάνει να ξεχωρίζουν, είναι τα κοχύλια που βρίσκονται απ' έξω και προέρχονται από την κατανάλωση μαλάκιων που προτιμούν τα χταπόδια" διευκρινίζει ο κ. Καραμανλίδης.

"Στην ουσία", προσθέτει, "δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ένα ...σούπερ μάρκετ για φώκιες προκειμένου να βρίσκουν εύκολα τη βασική τους τροφή που είναι τα χταπόδια λόγω της μεγάλης τους θρεπτικής αξίας".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο
Περιστέρι: Συνολικά κλείνουν 15 νηπιαγωγεία μέσα σε έναν χρόνο! - Αγανάκτησαν οι γονείς
Γονείς: Με τη νέα διάρθρωση των νηπιαγωγείων θα χρειαστούν περίπου 8 λιγότεροι εκπαιδευτικοί για τη λειτουργία τους. Όλη αυτή η άκρως αντιπαιδαγωγική...
Περιστέρι: Συνολικά κλείνουν 15 νηπιαγωγεία μέσα σε έναν χρόνο! - Αγανάκτησαν οι γονείς
ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
ασανσερ απθ
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα