Thumbnail
Απόστολος Λακασάς - Καθημερινή

«Μη με ρωτάτε πώς μια μαθηματικός αποφάσισε να γίνει μεταφράστρια της ελληνικής γλώσσας. Δεν έχω την απάντηση και μάλλον δεν πρόκειται να τη βρω ποτέ. Θυμάμαι ότι τότε κάποιος μου είπε: κάνεις λάθος, παρόλο που είναι μια δύσκολη γλώσσα, είναι σπάνια και, αν τυχόν καταφέρεις να τη μάθεις, δεν θα μπορέσεις εύκολα να βρεις δουλειά. Ακουγόταν σαν πρόκληση. Δε σας κρύβω, ήταν το πρώτο και καλύτερο λάθος που είχα διαπράξει στη ζωή μου. Ηδη αγάπησα την ελληνική γλώσσα από το πρώτο μάθημα. Την αγάπησα για την ψυχή της, τον πλούτο της, για την ομορφιά και την εκφραστικότητά της. Και ξέρετε κάτι; Ανακάλυψα πως μόνον οι άνθρωποι με εκλεκτό γούστο μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν μια τόσο μοναδική ξένη γλώσσα, όπως είναι τα ελληνικά, μια γλώσσα, βαθιά σαν θάλασσα που σε καλεί να μπεις στα βαθιά νερά της. Και μπαίνεις, και μαθαίνεις να κολυμπάς μέσα στα κύματα. Μαζί με τη γλώσσα αγάπησα και τους ανθρώπους». Πρόκειται για λίγα από τα λόγια της Μαρίνα Ντμιτρουσένκο, μιας νέας κοπέλας από το Κίεβο που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, φιλοξενούμενη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μίλησε στη Βουλή.

Η δύναμη των λόγων της καταδεικνύει τη σημασία του προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΘΥΕΣΠΑ), που εδώ και τρεις δεκαετίες δημιουργεί «πρεσβευτές του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο», όπως είπε κατά την τελετή λήξης του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενούνται προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές και διδάσκοντες τμημάτων ξένων πανεπιστημίων, στα οποία διδάσκονται γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις ελληνικές σπουδές.

Φέτος το ΘΥΕΣΠΑ συμπλήρωσε 31 έτη λειτουργίας, καθώς ξεκίνησε το 1988 ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν πρότασης του τότε πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου, με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987. Στο φετινό πρόγραμμα μετείχαν 126 φοιτητές από 62 πανεπιστήμια 29 χωρών. Ο συνολικός αριθμός σπουδαστών από την έναρξη του προγράμματος είναι 6.370 από 78 χώρες και 654 πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα.

Στο πρόγραμμα, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου είναι ο Παναγιώτης Κοντός, διδάχθηκε η νέα ελληνική γλώσσα και έγιναν επίσης 16 διαλέξεις από ειδικούς καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής. Τα θέματα των διαλέξεων αφορούσαν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική Ιστορία, τη λογοτεχνία, την Κύπρο στον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, την επιστημονική ορολογία και το μακεδονικό ζήτημα. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επισκέψεις και ξεναγήσεις και με επιτόπου μαθήματα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Λεκανοπεδίου. Επίσκεψη και επίσημη υποδοχή έγινε, όπως κάθε χρόνο, στη Βουλή των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε, όπως και τα προηγούμενα έτη, από το υπουργείο Παιδείας, την Εθνική Τράπεζα, το Ιδρυμα Λεβέντη και τη Βουλή των Ελλήνων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βοιοτια
Ποια είναι η άγνωστη ιστορία του οικισμού των Άσπρων Σπιτιών στη Βοιωτία;
Ποια είναι, όμως, η ιστορία του συνοικισμού και γιατί επελέγη το συγκεκριμένο σημείο για την ανέγερση κατοικιών;
Ποια είναι η άγνωστη ιστορία του οικισμού των Άσπρων Σπιτιών στη Βοιωτία;