Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η επιμέρους ανάλυση δύο μελετών εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ, που περιελάμβανε περισσότερους από 120.000 ασθενείς, έδειξε μία αύξηση κατά 21% του κινδύνου για καρκίνο στον οισοφάγο, που συνδέεται με την παρουσία του βακτηρίου Tannerella forsythia. Αυτό το βακτήριο συνήθως συνδέεται με την ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα). Αντίθετα, οι τύποι των βακτηρίων Streptococcus και Neisseria συσχετίστηκαν με μείωση κατά 24% του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου. Το Neisseria είναι γνωστό ότι διασπά τις τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου και οι καπνιστές είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερες ποσότητες αυτών των βακτηριδίων στο στόμα τους από ό,τι οι μη καπνιστές. Άρα έχουν και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο.
Τα συνολικά βακτήρια στο στόμα μπορούν να αλλάξουν με το κάπνισμα, την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, τη διατροφή, την ουλίτιδα και την γαστρική παλινδρόμηση. Οι ειδικοί πίστευαν εδώ και καιρό ότι τα βακτήρια αυτά επηρεάζουν τον κίνδυνο του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, ή του καρκίνου του πλακώδους κυττάρου. Η νέα μελέτη, η οποία παρακολούθησε υγιείς ασθενείς για διάστημα 10 ετών, είναι η πρώτη που προσδιορίζει ποια από τα 300 περίπου είδη βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως στο στόμα συνδέονται στατιστικά με τον κίνδυνο αναπτύξει το άτομο αυτές τις μορφές καρκίνου.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όποιον δεν βουρτσίζει τακτικά και με τον σωστό τρόπο τα δόντια του. Ορισμένα από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα, συμβάλλουν αρνητικά στο να αναπτυχθεί καρκίνος του οισοφάγου.
Καρκίνος του οισοφάγου και στοματική υγιεινή: Τι λένε οι ερευνητές
“Αυτή η μελέτη μας μας φέρνει πολύ πιο κοντά στον εντοπισμό των υποκείμενων αιτίων αυτών των καρκίνων, επειδή τώρα γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις η ασθένεια εμφανίζεται σταθερά συνδεδεμένη με την παρουσία συγκεκριμένων βακτηριδίων στην ανώτερη πεπτική οδό”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και επιδημιολόγος Jiyoung Ahn , PhD. Και πρόσθεσε: “Αντίθετα, έχουμε περισσότερες αποδείξεις ότι η απουσία, ή απώλεια άλλων βακτηρίων στο στόμα μπορεί να οδηγήσει σε αυτούς τους καρκίνους, ή σε παθήσεις του εντέρου που προκαλούν αυτούς τους καρκίνους”.
Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι τα βακτήρια προκαλούν άμεσα ή προλαμβάνουν τον καρκίνο του οισοφάγου.
Ο καρκίνος οισοφάγου είναι μια κορυφαία αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, σκοτώνοντας -μόνο στις ΗΠΑ- περίπου 13.000 ετησίως, κυρίως άνδρες.
Πώς έγινε η έρευνα
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Cancer Research τον Δεκέμβριο του 2017. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την μελέτη ήταν άνδρες και γυναίκες, που είχαν ήδη εγγραφεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Προστάτη, του Πνεύμονα, του Παχέος Εντέρου και του καρκίνου των Ωοθηκών, και στην πανεθνική έρευνα για την Πρόληψη του Καρκίνου: Μελέτη Διατροφής II, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου. Όλοι ήταν ηλικίας μεταξύ 50-75 ετών και ήταν υγιείς και χωρίς καρκίνο όταν συμμετείχαν σε κάθε μελέτη και ελήφθησαν δείγματα βακτηρίων στο στόμα τους.
Από τους συμμετέχοντες, συνολικά 106 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο του οισοφάγου. Τα βακτήρια στο στόμα καθενός από αυτούς τους ασθενείς στην αρχή αυτών των μελετών συγκρίθηκαν με εκείνα ενός άλλου συμμετέχοντος στην μελέτη που θα ήταν κάθε φορά παρόμοιας ηλικίας, φύλου και φυλής και ο οποίος δεν ανέπτυξε καρκίνο.
Ο δρ. Ahn αναφέρει ότι τα πιο πρόσφατα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσουν τους γιατρούς στην εκτίμηση κινδύνου και την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνων του οισοφάγου.
“Η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά επειδή ο καρκίνος του οισοφάγου (κάθε μορφής) συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια, όταν, πλέον, η ασθένεια είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί”, λέει ο Ahn.
Η βοηθός ερευνήτρια στην μελέτη, δρ. Brandilyn Peters, λέει ότι το επόμενο βήμα είναι να μελετηθεί εάν η χρήση συμπληρωμάτων προβιοτικών χαπιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει το στοματικό μικροβιακό περιβάλλον και πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου.
Περαιτέρω μελέτες σχεδιάζονται για να εξετάσουν τους μύκητες και τους διάφορους ιούς στο στόμα, για να δουν αν μπορούν επίσης να επηρεάσουν ποιος προκαλεί καρκίνο του οισοφάγου και ποιος όχι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη