Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση για ανίχνευση οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με τον διαβήτη, με προηγμένο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, στο Ινστιτούτο Ophthalmica της Θεσσαλονίκης.
H 14η Νοεμβρίου είναι μια σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του διαβήτη, γιατί είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο επιστήμονας Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την συνθετική ινσουλίνη το 1922.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια συντονισμένη εκστρατεία, πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις της ύπουλης αυτής πάθησης. Διεθνές σύμβολο έχει οριστεί ο μπλε κύκλος.
Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, όπως κάθε χρόνο, στηρίζει και φέτος δυναμικά αυτή τη προσπάθεια, προσφέροντας μόνο κατόπιν ραντεβού, δωρεάν οφθαλμολογική εξέταση με φωτογράφηση βυθού, για τον εντοπισμό οφθαλμικών παθήσεων που συνδέονται με τον διαβήτη, όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας. Η διάγνωση για πρώτη φορά πραγματοποιείται με ένα πανέξυπνο και μεγάλης αξιοπιστίας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Η εξέταση διαρκεί μόλις 2 λεπτά, είναι εντελώς ανώδυνη και φιλική για όλες τις ηλικίες.
"Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε απόλυτη (τύπου 1 διαβήτης) ή σχετική (τύπου 2 διαβήτης) έλλειψη ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα.
Η αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, απαιτεί προσεκτικό έλεγχο των τιμών - επιπέδων γλυκόζης του αίματος, διότι χωρίς την κατάλληλη διαχείριση σχετίζεται µε σοβαρές βλάβες στο σώμα, καθώς και µε την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών. Ο νεανικός διαβήτης στην εποχή μας είναι αρκετά διαδεδομένος, με αποτέλεσμα η νόσος να επηρεάζει και άτομα νεαρά σε ηλικία. Στις πιο διαδεδομένες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνονται η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια και η αµφιβληστροειδοπάθεια.
Ο διαβήτης είναι ικανός να επηρεάσει την όραση προκαλώντας μια σειρά παθήσεων και συμπτώματα. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που κάποιος πάσχει από διαβήτη, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος αναπτύξεως των βλαβών στην όραση. Η πιο σοβαρή από τις διαβητικές οφθαλμικές παθήσεις αφορά τον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα στο πίσω τμήμα του οφθαλμού) και ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η πάθηση προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον αμφιβληστροειδή. Οι βλάβες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα αιμορραγίες, νέκρωση ιστού, δημιουργία νεοαγγείων κι όταν αφορούν την ωχρά κηλίδα (το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, υπεύθυνο για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων), έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική ελάττωση της κεντρικής όρασης (διαβητικό οίδημα ωχράς).
Τα βασικά συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι θάμβος και διακυμάνσεις όρασης, διπλωπία, μυωψίες (μυγάκια), φωταψίες (λάμψεις) και σκιές σε κάποιες περιοχές των οπτικών πεδίων.
Στις μέρες μας το μήνυμα είναι σαφώς ελπιδοφόρο για την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου παθήσεων, καθώς η σύγχρονη θεραπευτική μας φαρέτρα περιλαμβάνει α. την τεχνική λέιζερ φωτοπηξίας, β. τα νεότερα φάρμακα που ονομάζονται αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες (anti-VEGF) τα οποία έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση των παραπάνω οφθαλμικών καταστάσεων και γ. τη χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών, όπως η επέμβαση οπίσθιας υαλοειδεκτομής (βιτρεκτομής).
Στην οφθαλμολογία με τη βοήθεια συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης έχει γίνει εφικτή η ανίχνευση ασθενών που εμφανίζουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβητικό οίδημα και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά και μιας σειράς από παθήσεις του οπτικού νεύρου, όπως συμβαίνει στο γλαύκωμα. Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφιών του βυθού του οφθαλμού που υφίστανται αναλυτική επεξεργασία από ειδικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε χρόνο που δεν ξεπερνά τα μερικά δευτερόλεπτα εντοπίζονται ασθενείς που χρήζουν περαιτέρω θεραπευτικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης, με ακρίβεια εφάμιλλη της εξέτασης από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Η διαθεσιμότητα συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει την ταχύτατη εξέταση μεγάλου αριθμού ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις παραπάνω ασθένειες", δήλωσε ο κ. Πάρης Τρανός FRCS, οφθαλμίατρος χειρουργός, ειδικός στη χειρουργική αμφιβληστροειδή, ωχράς κηλίδας & ενδοφθάλμιων φλεγμονών.
Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ 2310 263063, 2310 413131 ή στείλτε μας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στο [email protected].
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη