Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Θέατρο Λυκαβηττού αποκαθίσταται με σκοπό να επαναλειτουργήσει ως μητροπολιτικός πολιτιστικός πόλος, ενώ ο απαξιωμένος περιβάλλων χώρος επαναδιαμορφώνεται μέσω Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Η λειτουργία του Θεάτρου μετά την ολοκλήρωση των έργων θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου έκανε λόγο για «μια σπουδαία υπόθεση για την Αττική και τον πολιτισμό». «Μια υπόθεση που αφορά στην αποκατάσταση και την επαναλειτουργία ενός οικείου, σε όλους μας, χώρου. Ενός διατηρητέου χώρου, του θεάτρου του Λυκαβηττού. Μια επαναλειτουργία που περνάει μέσα από μια επιχείρηση επανα-νοηματοδότησης ενός παλιού χώρου μέσα από μια νέα ταυτότητα, μια ταυτότητα η οποία στηρίζεται στην πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση».
Συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών στην Αττική
Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «το έργο αυτό δεν είναι ένα ‘πυροτέχνημα’. Μια αποσπασματική, εμβαλωματική ενέργεια». «Εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό που προωθούμε, χωρίς φυσικά να επιδιώκουμε ούτε να υποκαταστήσουμε την κυβέρνηση, ούτε να υποκαταστήσουμε άλλους αρμόδιους φορείς». «Θέλουμε να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών στην Αττική».
«Για εμάς τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Είτε μιλάμε για το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου, το Θορικό στο Λαύριο είτε για την Ηετιώνεια Πύλη στον Πειραιά ή για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του παλαιού καμινιού Πετρούπολης». «Είτε βέβαια το έργο που αφορά τη μετατροπή των διατηρητέων κτιρίων στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας σε υπερτοπική πολιτιστική εστία». «Επιχειρούμε να ενεργοποιήσουμε κτίρια τοπόσημα, άξονες και ολόκληρους χώρους όπου οι πολιτιστικές δράσεις έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο και στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, και στην αρχιτεκτονική και στην εκπαίδευση». «Σε αυτό τον συλλογικό σχεδιασμό εγγράφουμε και τη συμβολή μας στον ξεχωριστό αυτό χώρο πολιτισμού και συλλογικής μνήμης που είναι το θέατρο του Λυκαβηττού», τόνισε η Περιφερειάρχης.
Πρέπει να κάνουμε το θέατρο Λυκαβηττού χώρο πολιτισμού, χώρο ψυχαγωγίας, χώρο υποδοχής περιβαλλοντικών, παιδαγωγικών εκδηλώσεων - ένα δικαίωμα που έχει αφαιρεθεί από όλους μας, πάνω από μία δεκαετία
«Και το επιχειρούμε αυτό έχοντας επιλέξει και για τον χώρο αυτό, μια συγκεκριμένη μέθοδο». «Τις συνέργειες με όλους τους αρμόδιους φορείς. Το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση – τους οποίους ειλικρινά ευχαριστώ για την αποτελεσματική τους ανταπόκριση και συνεργασία». «Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να διασφαλίσουμε ότι η λειτουργία του χώρου θα γίνεται τόσο από τους δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούς αλλά και από τα ιδιωτικά γραφεία καλλιτεχνικής παραγωγής που έχουν συνδέσει το όνομά τους, εδώ και χρόνια, με θρυλικές και πρωτοπόρες παραγωγές από όλο τον κόσμο». «Διότι πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις για τον κοινό σκοπό. Πρέπει να κάνουμε το θέατρο Λυκαβηττού χώρο πολιτισμού, χώρο ψυχαγωγίας, χώρο υποδοχής περιβαλλοντικών, παιδαγωγικών εκδηλώσεων. Ένα δικαίωμα που έχει αφαιρεθεί από όλους μας, πάνω από μία δεκαετία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, επισήμανε: «Ο λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί το μεγαλύτερο και υψηλότερο στοιχείο φυσικού ανάγλυφου μέσα στον πυκνό αστικό ιστό της Αθήνας, ένα σημαντικό μητροπολιτικό χώρο πρασίνου και ένα πόλο αναψυχής τοπικής και υπερτοπικής σημασίας. Συνδέθηκε ιστορικά με την Αθήνα και μετέβαλε τις ιδιότητές του, παρακολουθώντας τον μετασχηματισμό της πόλης στον χρόνο.
Την τελευταία δεκαετία όμως το θέατρο του Λυκαβηττού παραμένει κλειστό λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας, με συνέπεια την απαξίωση όχι μόνο της ίδιας της κατασκευής του θεάτρου, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου. Μια εικόνα που κάθε άλλο παρά αρμόζει σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο. Ως Περιφέρεια Αττικής και έχοντας αποδείξει ότι ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί για εμάς προτεραιότητα, κινητοποιηθήκαμε άμεσα μόλις ενημερωθήκαμε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., ως ιδιοκτήτης του χώρου, προτίθεται να προβεί στην αξιοποίηση του θεάτρου.
Αποφασίσαμε λοιπόν να χρηματοδοτήσουμε εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, τόσο την αποκατάσταση του θεάτρου, όσο και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής αφενός την ενίσχυση – αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του θεάτρου Λυκαβηττού, προϋπολογισμού 1.984.000 ευρώ, τον Ιούνιο 2018, και αφετέρου τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του θεάτρου, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, τον Οκτώβριο 2018. Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης της μελέτης και λήψης όλων των απαραίτητων αδειών. Στη συνέχεια η Περιφέρεια θα δημοπρατήσει το έργο αποκατάστασης, ενώ παράλληλα θα προκηρυχθεί και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
Στόχος μας είναι: η επαναλειτουργία του θεάτρου με σύγχρονες λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές, η ανάδειξη της αισθητικής αξίας του ως διατηρητέο μνημείο, η μετατροπή του απαξιωμένου περιβάλλοντα χώρου σε ένα σημαντικό δημόσιο χώρο αναψυχής, κεντρικής σημασίας για την Αθήνα, ανοιχτό και επισκέψιμο όλο το 24ωρο, η προβολή του χώρου ως ενότητα φυσικού τοπίου σε συσχετισμό με τη γενικότερη περιβαλλοντική σημασία του Αστικού Δάσους του Λυκαβηττού, η βελτίωση της παρουσίασης και η ενίσχυση της προβολής της ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτικής ταυτότητας της Αθήνας».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη