Thumbnail
Σχετικά για τις (περίπου) 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο

Οι γλώσσες, με τις σύνθετες επιπτώσεις τους στην ταυτότητα, την επικοινωνία, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, έχουν στρατηγική σημασία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Ωστόσο, εξαιτίας των διεργασιών παγκοσμιοποίησης, απειλούνται όλο και περισσότερο ή εξαφανίζονται εντελώς.

Όταν οι γλώσσες εξασθενίζουν, το ίδιο ισχύει και για την πλούσια ιστορία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στον κόσμο.

Οι ευκαιρίες, οι παραδόσεις, η μνήμη, οι μοναδικοί τρόποι σκέψης και έκφρασης - πολύτιμοι πόροι για την εξασφάλιση καλύτερου μέλλοντος - χάνονται επίσης.
Τουλάχιστον το 43% των εκτιμώμενων 6.000 γλωσσών που μιλιούνται στον κόσμο κινδυνεύουν. Μόνο μερικές εκατοντάδες γλώσσες έχουν πράγματι δοθεί μια θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα και στον δημόσιο τομέα και λιγότεροι από εκατό χρησιμοποιούνται στον ψηφιακό κόσμο.
Η διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000 για την προώθηση της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας και της πολυγλωσσίας.

mitriki_glossa_2222019.jpg

Οι γλώσσες είναι τα ισχυρότερα μέσα διατήρησης και ανάπτυξης της απτής και άυλης κληρονομιάς μας. Όλες οι κινήσεις για την προώθηση της διάδοσης των μητρικών γλωσσών θα συμβάλουν όχι μόνο στην ενθάρρυνση της γλωσσικής πολυμορφίας και στην πολυγλωσσική εκπαίδευση αλλά και στην ανάπτυξη πληρέστερης συνειδητοποίησης των γλωσσικών και πολιτιστικών παραδόσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και στην ενθάρρυνση της αλληλεγγύης που βασίζεται στην κατανόηση, την ανοχή και το διάλογο.
Κάθε δύο εβδομάδες μια γλώσσα εξαφανίζεται λαμβάνοντας μαζί της μια ολόκληρη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά.
Η γλωσσική ποικιλομορφία  απειλείται όλο και περισσότερο καθώς όλο και περισσότερες γλώσσες εξαφανίζονται. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε εκπαίδευση σε γλώσσα που μιλούν ή καταλαβαίνουν. Παρ 'όλα αυτά, σημειώνεται πρόοδος στην πολυγλωσσική εκπαίδευση βασισμένη στη μητρική γλώσσα, με την αυξανόμενη κατανόηση της σπουδαιότητάς της, ιδιαίτερα στην πρώιμη σχολική φοίτηση, και μεγαλύτερη δέσμευση για την ανάπτυξή της στη δημόσια ζωή.
Πολυγλωσσικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες υπάρχουν μέσω των γλωσσών τους, οι οποίες μεταδίδουν και διατηρούν τις παραδοσιακές γνώσεις και πολιτισμούς με βιώσιμο τρόπο.

 

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία σχετικά για τις (περίπου) 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molyvia.jpg
Εκπαιδευτικοί – ΕΕΠ-ΕΒΠ με 67% αναπηρία: Να υπολογίζεται ως  χρόνος απόσπασης ο χρόνος υπηρέτησης της οργανικής
Κείμενο από τον αιρετό Δυτικής Ελλάδας Σεραφείμ ( Μάκη ) Λάππα για να επεκταθεί το δικαίωμα να υπολογίζεται ως  χρόνος απόσπασης υπηρέτησης της...
Εκπαιδευτικοί – ΕΕΠ-ΕΒΠ με 67% αναπηρία: Να υπολογίζεται ως  χρόνος απόσπασης ο χρόνος υπηρέτησης της οργανικής
Επίθεση στο Τελ Αβίβ
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης πίσω από την επίθεση – Θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη και ανακοίνωσαν ότι θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης πίσω από την επίθεση – Θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες