Thumbnail
Αναγνωρισμένος μουσικός με πλούσιο έργο

"Έφυγε", σε ηλικία 74 ετών ο θρύλος του κλαρίνου Σταύρος Καψάλης.

Είχε γεννηθεί το 1945 στη Ζίτσα και καταγόταν από τη μουσική οικογένεια του Πολυχρόνη Καψάλη. Ξεκίνησε να παίζει κλαρίνο στα 12, ενώ το ρεπερτόριό του, εκτός από Ηπειρώτικα, περιελάμβανε Ρουμελιώτικα και Μωραΐτικα.

Είχε ηχογραφήσει εκατοντάδες τραγούδια, ενώ εργάστηκε πολλά χρόνια σε χώρους όπως το «Σούλι», το «Ελληνικό χωριό», «Σκάρος», με τον Γιώργο Κούρτη, τον Δημήτρη Βάγια, τη Μαρία Σαλτού και άλλους.

Είχε παίξει σε όλες τις εκδηλώσεις της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, σε εκατοντάδες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και σε πολλά κράτη του εξωτερικού.

Πρόσφατα τιμήθηκε για την προσφορά του στη μουσική παράδοση της Ηπείρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, μαζί με τον Γρηγόρη Καψάλη.

Η ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας

"Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του μεγάλου Ηπειρώτη κλαρινίστα, ενός από τους κορυφαίους της Ηπειρώτικης μουσικής σκηνής, του Σταύρου Καψάλη. Το ηπειρώτικο κλαρίνο κλαίει, η ηπειρώτικη μουσική παράδοση θρηνεί, η Ήπειρος και η ηπειρώτικη αποδημία πενθεί.

Ο Σταύρος Καψάλης αντιπροσώπευε μια «σχολή» παιξίματος του ηπειρώτικου και ζαγορίσιου κλαρίνου, ένα παίξιμο που το χαρακτήριζε το λιτό και δωρικό ύφος, σε αντίθεση με το γενικώς γρήγορο, περισσότερο «διακοσμημένο» και τεχνικό παίξιμο άλλων μεγάλων οργανοπαικτών.
Το κλαρίνο του βογγάει, τινάζεται, χαμογελάει το Ζαγόρι, η Ήπειρος και η Ελλάδα. Τις χαρές, τα βάσανα, τους έρωτες, τους καημούς των Ηπειρωτών, όπου γης, απέδωσε με μαεστρία.

Ο Σταύρος Καψάλης, συνεχιστής και συνάμα εμπνευστής και εκτελεστής, για πολλές δεκαετίες βάδισε με στοργή, αγάπη και συνέπεια τους δρόμους της ηπειρώτικης μουσικής λαϊκής παράδοσης. Η σημαντική αυτή προσφορά του, γνώρισε την καταξίωση στο εσωτερικό και το κλαρίνο του απέδωσε ηπειρώτικους ήχους στα πέρατα της γης, όπου υπήρχε ξενιτεμένος Ηπειρώτης και Έλληνας.

Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος τον ευχαριστεί, για την ανιδιοτελή προσφορά στις μεγάλες εκδηλώσεις της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών. Συμπαρίσταται στο πένθος της οικογένειας του, τους οποίους συλλυπείται για τον χαμό του.
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα παραστεί στην κηδεία του και αντί στεφάνου θα καταθέσει ποσό σε ευαγές ηπειρώτικο ίδρυμα, που θα υποδείξει η οικογένεια του.

Καλό Ταξίδι μπάρμα-Σταύρο, θα σε θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις και θα αναπολούμε το παίξιμο σου.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ακίνητα
Πρόγραμμα Κάλυψη: Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για (3) τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και...
Πρόγραμμα Κάλυψη: Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια
παδα
ΤΑΥΦΕ-ΠΑΔΑ: Με σημαντικές παρουσίες και παρεμβάσεις η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας
«Σηματοδοτώντας την έναρξη σύμπραξης ανάμεσα σε έναν ιστορικό ασφαλιστικό οργανισμό και ένα Πανεπιστήμιο που διαγράφει συνεχή ανοδική πορεία στον...
ΤΑΥΦΕ-ΠΑΔΑ: Με σημαντικές παρουσίες και παρεμβάσεις η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργείο Παιδείας: Οι διορισμοί ολοκληρώνονται τον Αύγουστο – Σειρά θα πάρουν οι αναπληρωτές
Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ
Υπουργείο Παιδείας: Οι διορισμοί ολοκληρώνονται τον Αύγουστο – Σειρά θα πάρουν οι αναπληρωτές