Thumbnail
Κατηγορούνταν για στάση, αντίσταση και κατάληψη δημόσιου χώρου, κατά την εκκένωση της πλατείας Σαπφούς, στη Μυτιλήνη - Τρεις ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας από την αστυνομία και πολλοί οι μάρτυρες υπεράσπισης

Ομόφωνα Αθώοι και με πρόταση Εισαγγελέα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης οι 108 αιτούντες άσυλο και δύο Έλληνες αλληλέγγυοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί πριν από ένα χρόνο, το βράδυ της 22 Απριλίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης της πλατείας Σαπφούς.

Από νωρίς το πρωί έως τις 5 το απόγευμα που κράτησε η δίκη πολίτες, αλληλέγγυοι, εθελοντές, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και του Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης συνέρευσαν στο Δικαστήριο της Μυτιλήνης, δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες, οι οποίοι ήταν και θύματα βίαιης επίθεσης εκείνη τη νύχτα.

Αθώοι για όλες τις κατηγορίες, της στάσης, της αντίστασης και της κατάληψης δημόσιου χώρου κρίθηκαν ομόφωνα από τους Δικαστές οι κατηγορούμενοι, καθώς δεν αποδείχτηκε κατάληψη με τη νομική έννοια του όρου, ούτε αντίσταση ή στάση. Αναγνωρίστηκε έτσι εμμέσως, σύμφωνα με τους δικηγόρους της ΗΙΑS Greece που εκπροσωπούσαν τους κατηγορουμένους, το νόμιμο δικαίωμα στη συνάθροιση.

Πάντως, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κλείνοντας την αγόρευση της απόφασης, είπε χαρακτηριστικά: «Αθώοι να πάτε στο καλό»!

Δεν παρέστησαν όλοι οι κατηγορούμενοι αλλά 18 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες μάνες με τα παιδιά τους, μία ηλικιωμένη 70 ετών, αλλά και οι δύο Έλληνες, συνολικά 20 κατηγορούμενοι για τους οποίους το δικαστήριο τοποθέτησε ξεχωριστές θέσεις για να μπορέσουν να καθίσουν στο εδώλιο. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ήταν Αφγανοί, κάποιοι Ιρανοί και ένας από το Κουβέιτ.

Τρεις ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας από την αστυνομία και πολλοί οι μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι, ας σημειωθεί, δεν είχαν προσωπική σχέση με τους κατηγορουμένους, αλλά ήταν αυτόπτες μάρτυρες των όσων συνέβησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23 Απριλίου 2018. Η δική τους δε μαρτυρία ήταν καταλυτική για τα όσα συνέβαιναν κατά τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι κατηγορούμενοι εκείνη τη νύχτα.

Από θύματα… κατηγορούμενοι!

Η Μαρία Σπηλιωτακάρα, δικηγόρος της ΗΙΑS Greece ανέφερε στο «Ν»: «Μας απασχολεί το πώς μια επιχείρηση εκκένωσης που είχε σκοπό να προστατεύσει τους πρόσφυγες-θύματα επίθεσης, κατέληξε να είναι μετατραπεί στις συλλήψεις τους και να απασχολείται το ελληνικό δικαστήριο με μια τέτοια υπόθεση».

Η Έλλη Κριωνά- Σαράντη, δικηγόρος της ΗΙΑΣ Greece τόνισε: «Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει βάση σε αυτές τις κατηγορίες. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι επανειλημμένως εδώ στη Μυτιλήνη κινητοποιείται ο ποινικός μηχανισμός σε περιπτώσεις αιτούντων άσυλο/ αλλοδαπών που συγκεντρώνονται προς διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς για τις συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Μας απασχολεί επίσης ότι η άλλη διαδικασία με τους δράστες που επιτέθηκαν στα θύματα- πρόσφυγες που εκπροσωπούμε εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προχωρήσει, δημιουργώντας μια κατάσταση ατιμωρησίας στο νησί».

Από την πλευρά της η Νατάσα Νταϊλιάνη, δικηγόρος από το Legal Center Lesvos ανέφερε: «Χαιρόμαστε που δεν επικράτησε η μισαλλοδοξία, αλλά αντιθέτως το δικαίωμα ότι μπορεί κανείς ελεύθερα και ειρηνικά να διαδηλώνει, χωρίς να παραβιάζει άλλων πολιτών δικαιώματα. Και αυτό αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο».

Πηγή: stonisi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα