Thumbnail
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης

Την ανακοίνωση ότι το ΥΠΑΑΤ αποδέχθηκε την πρόταση της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για μετατροπή του Πύργου Συγγρού σε Μουσείο Μελισσοκομίας Ελληνικού Μελιού γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα: «Ελληνική παραδοσιακή μελισσοκομία: Μέθοδοι και συμβολή στις διεθνείς εξελίξεις» που διοργανώθηκε από Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μέλισσας, που είναι στις 20 Μαΐου, και σε αυτή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Αντώνογλου, ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Παναγιώτης Σκοτειδάκης, η πρέσβης της Σλοβενίας, Ανίτα Πίπαν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΣΜΕ), Βασίλης Ντούρας, ο πρόεδρος του ΔΣ της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, ο αρχαιολόγος, Γιώργος Μαυροφρύδης, καθώς και στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αρμόδιος υπουργός κατά την επίσκεψή του στο κτίριο είδε από κοντά την πλούσια συλλογή από κοφίνια, πήλινες, ξύλινες και πέτρινες κυψέλες, πήλινα καπνιστήρια καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία από την ιστορία της ελληνικής μελισσοκομίας.

Επίσης στο χώρο εκτίθενται πληθώρα φωτογραφιών, τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή από τον τέως δάσκαλο του ΙΓΕ, Θανάση Μπίκο.

«Υπάρχει μια πολύ καλή μουσειακή συλλογή εδώ, για την οποία συνέβαλαν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά το πνεύμα και η ουσιαστική ψυχή ήταν ο Αθανάσιος Μπίκος», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης και υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα μετά από εισήγηση όλων των παραγόντων, του προέδρου του ινστιτούτου, της επιτροπής που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό, να φτιαχτεί επιτέλους ένα μουσείο μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού που θα στεγάσει όλη την παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι και τι σύγχρονες τεχνικές».

Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός «εδώ, υπάρχουν ευρήματα από κυψέλες και εργαλεία μέχρι και τις τελευταίες τεχνικές και αναζητούν ένα "σπίτι" αντάξιο της ιστορίας και της προσφοράς της μελισσοκομίας, στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στη βιοποικιλότητα και στη διατήρηση του περιβάλλοντος».

Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης εξήρε το έργο που γίνεται «τα τελευταία αρκετά χρόνια» στο ινστιτούτο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι με τη νέα διοίκηση «θα πάει καλύτερα» και τονίζοντας ότι θα έχει «τη βοήθειά και στη στήριξή μας σε ότι χρειαστεί, τόσο σε νομοθετικές παρεμβάσεις όσο και σε χρήματα, προκειμένου να πάει δυο βήματα παραπέρα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΓΕ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ σημείωσε ότι τον Πύργο Συγγρού, πέρα από τους σπουδαστές Ινστιτούτου τον επισκέπτονται και μαθητές από διάφορα σχολεία και μάλιστα φέτος όπως είπε αναμένεται να είναι η χρονιά με τους περισσότερους επισκέπτες.

Σημείωσε ότι αυτό φτιάχτηκε όχι με χρήματα αλλά με «αγάπη και εθελοντισμό από ανθρώπους που αγαπούν τη μελισσοκομία».

Τόνισε πως «αυτό μπορεί να είναι ένα επικοινωνιακό κέντρο με τους ανθρώπους, ώστε να ξεπεράσουν κάποιες φοβίες που έχουν με τις μέλισσες και να καταλάβουν τη σημασία τους», ενώ σχετικά με τους ομιλητές αλλά και τους παραβρισκόμενους ο κ. Σκοτειδάκης ανέφερε «όλοι χάρηκαν γιατί όλα αυτά που έχουν προσφέρει δεν έχουν μείνει στατικά αλλά επικοινωνούν με τους ανθρώπους, με τα μικρά παιδιά από τα σχολεία, τους εκπαιδευόμενους του ινστιτούτου».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρέσβης της Σλοβενίας, κ. Πίπαν εξέφρασε τη χαρά της που βρισκόταν στον Πύργο Συγγρού όταν και έγινε η ανακοίνωση από τον κ. Αραχωβίτη για μετατροπή του σε Μουσείο μελισσοκομίας και Ελληνικού Μελιού.

Μιλώντας για τη χώρα της ανέφερε ότι στο χώρα της μελισσοκομία απασχολούνται περί τις 10.000 μελισσοκόμοι, νούμερο αρκετά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό των 2 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταφέρει και έχουν συνδέσει τη μελισσοκομία με τον αγροτουρισμού.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της μέλισσας στο οικοσύστημα και ζήτησε από όλους να συνεργαστούν για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο αρχαιολόγος, Γιώργος Μαυροφρύδης μίλησε για την ελληνική παραδοσιακή μελισσοκομία και τη συμβολή της στις διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ρέθυμνο: Σύλληψη πατέρα και γιου για επίθεση σε μαθητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο
Ο πατέρας και ο γιος φέρονται να εξαγριώθηκαν από τη δραστηριότητα των νεαρών και να τους επιτέθηκαν, τραυματίζοντας δύο από αυτούς.
Ρέθυμνο: Σύλληψη πατέρα και γιου για επίθεση σε μαθητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο
astynomikos
Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Λασιθίου: Θύελλα αντιδράσεων για αστυνομικό έλεγχο σε θεατρική παράσταση μαθητών
Ένοπλοι αστυνομικοί σε παράσταση ΕΠΑΛ Ρεθύμνου- από γονείς και εκπαιδευτικούς
Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Λασιθίου: Θύελλα αντιδράσεων για αστυνομικό έλεγχο σε θεατρική παράσταση μαθητών