Επειτα από μια θυελλώδη δημόσια διαβούλευση σειρά τώρα έχει η κυβέρνηση να αποφασίσει ποιες διορθώσεις πρέπει να γίνουν στο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές αυτές θα οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη που θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους θεσμούς για τα πυρά που δέχθηκαν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως το άρθρο 7 για παράδειγμα με τα νέα όρια για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, το οποίο έκανε «πρωταθλητισμό» στα αρνητικά σχόλια.
Το νομοσχέδιο πριν φτάσει να κατατεθεί στη Βουλή θα συμπληρωθεί με δεκάδες νέα άρθρα από τα οποία ξεχωρίζει η δυνατότητα μεταφοράς λογιστικών ζημιών για τις επιχειρήσεις σε βάθος δεκαετίας από πέντε χρόνια που είναι σήμερα και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ειδικών αμοιβών stock options που λαμβάνουν τα μεγαλοστελέχη των εταιρειών.
Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις έρχονται παράλληλα και για τους φορολογουμένους που νοικιάζουν ακίνητα μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, Airbnb, Booking.com κ.ά. Οι νέες ρυθμίσεις θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2020 και θα προβλέπουν αυστηρούς ελέγχους για τους φορολογοομένους που εκμισθώνουν ακίνητα που βρίσκονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι για πρώτη φορά να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματός τους.
Αναλυτικότερα, οι αλλαγές και οι προσθήκες που προωθεί το οικονομικό επιτελείο στο φορολογικό νομοσχέδιο, πριν αυτό κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή:
► Αποδείξεις: Πρόκειται για το άρθρο 7 του νομοσχεδίου, με το οποίο καθορίζεται το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε η πρόταση για μείωση του ποσοστού από το 30% σε χαμηλότερα επίπεδα (25% ή 20%) και το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους θεσμούς για την απόφασή του να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους.
► Μεταφορά ζημιών: Αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη φορολογική ζημία σε διάστημα δέκα ετών από πέντε που είναι σήμερα. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή για λογιστικές ζημίες που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν με βάση τη νέα διάταξη να τις συμψηφίσουν με τη χρήση του 2024. Θεωρείται μέτρο-ανάσα για τον επιχειρηματικό κλάδο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 92.431 που ήταν ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων το 2015 (ή ποσοστό 40%) αυξήθηκε στις 100.018 το 2018.
► Stock options: Αυτοτελής φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας. Τα κέρδη από τις μετοχές που διατίθενται στο πλαίσιο των stock options φορολογούνται ήδη από το 2008 ως παροχή σε είδος και ο εργαζόμενος πληρώνει τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης που του αναλογεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
► Επισκευή ακινήτων: Βελτίωση της διάταξης με την οποία παρέχεται έκπτωση φόρου 40% για την επισκευή ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κάνουν εργασίες ανακαίνισης το 2020, 2021 και 2022 θα έχουν σημαντική έκπτωση φόρου τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 40% των δαπανών για την ανακαίνιση των ακινήτων τους θα εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος της επόμενης τετραετίας υπό ορισμένους κανόνες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το ανώτατο όριο έκπτωσης που θα γίνεται σε κάθε ιδιοκτήτη φτάνει τα 19.200 ευρώ. Μπορεί με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση να επιδιώκει την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, πλην όμως έτσι όπως είναι «διατυπωμένη» υπάρχει κίνδυνος να μην εξυπηρετήσει κανέναν από τους δύο αυτούς στόχους.
Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 16, η οποία αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α΄ της παρ. 3 του άρθρου 39 μέχρι και την 31.12.2026». Επί της ουσίας καταργείται η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια για όποιον επικαλεστεί την έκπτωση του 40%. Μετά την αλλαγή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάνουν την αυτόματη έκπτωση του 5% από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια, αν κάνουν χρήση της έκπτωσης για δαπάνες ανακαίνισης.
► Περιστασιακά εργαζόμενοι: Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου αφορά τους περιστασιακά εργαζομένους. Το άρθρο τούς αντιμετωπίζει ως επιχειρηματίες και τους φορολογεί από το πρώτο ευρώ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Ειδικότερα, αν διατηρηθεί η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου, οι περιστασιακά εργαζόμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο όριο. Σήμερα με βάση την ισχύουσα διάταξη το δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων, εφόσον δεν υπερβαίνει το ποσόν των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα το ποσόν των 9.500 ευρώ, φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο. Οπως προαναφέρθηκε, με το σχέδιο νόμου η ευνοϊκή αυτή διάταξη καταργείται.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη