lymperatos zitimata exousias κεντρικι
«Όταν στις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958 η Αριστερά εξασφαλίζει το 24,42% των ψήφων αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι της εποχής βίωσαν την εμπειρία του εμφυλίου με τρόπο διαφορετικό από τους υστερισμούς της κυρίαρχης ιδεολογίας»: Από την παρουσίαση του βιβλίου

70 χρόνια μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου δεν διαθέτουμε μια συνεκτική και ορθολογική αφήγηση για τον χαρακτήρα, την ιδιοσυστασία και το πολιτικό περιεχόμενο της σύγκρουσης αυτής. Βασική αιτία της ανυπαρξίας μιας προσγειωμένης ερμηνείας των γεγονότων εκείνων είναι η έλλειψη επιστημονικής γνώσης σε σχέση με το πώς διαμορφώθηκε ο μεταπολεμικός κόσμος, τι  διεθνείς στρατηγικές ακολουθήθηκαν, ποιες φάσεις προσέλαβαν οι αντιθέσεις αυτές, και πότε και πώς όλα αυτά επηρέασαν τις ελληνικές πολιτικές συνθήκες.

Δεδομένου ότι οι αδυναμίες αυτές επέδρασαν στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής κυρίαρχης ιδεολογίας και νομιμοποίησαν την καθυστέρηση στην πολιτική εξέλιξη της χώρας, αλλά και εξακολουθούν να δημιουργούν απαράδεκτες πολώσεις και σήμερα, είναι αναγκαίο να θέσουμε τα ζητήματα στις πραγματικές τους βάσεις. Το παρόν βιβλίο αυτό επιδιώκει: να καταδείξει πώς διαμορφώθηκαν και τι χαρακτηριστικά είχαν οι μεταπολεμικές πολιτικές κατευθύνσεις-συσχετισμοί σε πλανητικό επίπεδο, τι μεθοδεύτηκε σε άλλες χώρες, ποιος πραγματικά προκάλεσε τη διεθνή πόλωση, σε ποιο βαθμό και γιατί επηρέασε την Ελλάδα. Και σε προέκταση αυτών, πόσο και ποιες ήταν οι εγχώριες ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσαν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, γιατί απέκτησε αυτόν τον χαρακτήρα, με ποια δομή μορφοποιήθηκε η σύγκρουση, γιατί προσέλαβε τέτοια έκταση, γιατί απέτυχαν οι εκτεταμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν -και από ποιούς- ώστε να επέλθει ειρήνευση.

Όταν στις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958, μόλις 8 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου η ηττημένη Αριστερά εξασφαλίζει, παρά τον γενικευμένο κατατρεγμό εις βάρος των οπαδών της, το 24,42% των ψήφων, αυτή η έμμεση νομιμοποίησή της από το εκλογικό σώμα πρόδηλα αποδεικνύει, ότι οι άνθρωποι της εποχής, βίωσαν την εμπειρία του εμφυλίου με τρόπο διαφορετικό από τους υστερισμούς της κυρίαρχης ιδεολογίας. Γιατί ο πόλεμος αυτός είχε μια ιδιοσυστασία εντελώς διαφορετική των σχηματοποιήσεων που καλλιεργήθηκαν, ένθεν και ενίοτε κείθεν, με διαφορετικό, αριστερό ή δεξιό, πρόσημο. Φιλοδοξία του βιβλίου είναι να συγκρίνει, τηρουμένων των αναλογιών, την Ελλάδα με τη διεθνή πραγματικότητα της εποχής εκείνης και να αποκαθηλώσει θέσφατα που την καθήλωσαν πολιτικά για δεκαετίες. 

lymperatos zitimata exousias

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα